Premiere dokumentarnega filma so se udeležili tudi nekateri učenci, ki so sodelovali pri projektu Glasbena prijateljstva. / Foto: Gorazd Kavčič

Glasba povezuje

Glasbena šola Kranj je minuli petek premierno predvajala dokumentarni film Glasbena prijateljstva, v katerem so zbrali posnetke svojih učencev, s katerimi so v času lanskega popolnega zaprtja javnega življenja razveseljevali starostnike.

Potem ko smo lani prešli na šolanje na daljavo, so mi učitelji začeli pošiljati posnetke učencev, ki so se posneli, kadar zaradi slabih internetnih povezav niso mogli vzpostaviti neposrednega stika. Tako sem imela kar naenkrat kup posnetkov, obenem pa učenci v tistih dneh niso imeli možnosti nastopati v živo. Zato sem razmišljala, kako bi delo, ki so ga vložili v te posnetke in so ga videli samo učitelji, še dodatno osmislili,« je prve zametke dokumentarnega filma, ki so ga premierno prikazali minuli petek v Stolpu Škrlovec v Kranju, predstavila ravnateljica Glasbene šole Kranj Petra Mohorčič.

S posnetki so tako najprej začeli razveseljevati starostnike, ki jih v domovih za ostarele niso mogli obiskati niti njihovi svojci. S pomočjo Ane Juhant iz tajništva, ki je prej delala na področju oskrbe starostnikov, so vzpostavili kontakte z domovoma upokojencev v Kranju in Preddvoru, domom Taber Cerklje na Gorenjskem, Zavodom svetega Martina v Bohinju in medgeneracijskim društvom Z roko v roki. »Ob imenih starostnikov, za katere bi pripravili posnetke, so sporočili tudi njihova interesna področja. Učenci so tako za vsakega posneli osebno sporočilo ter jim kaj zaigrali na inštrument, zapeli ali zaplesali,« je razložila Petra Mohorčič. Tako sta nastala 102 posnetka, pri katerih je sodelovalo kar 120 učencev. Ravnateljica verjame, da so se stkale res pristne povezave, saj so morali učenci precej razmišljati o starostnikih, če so želeli, da je bilo sporočilo res osebno. »Ko so jih na posnetkih nagovarjali, se je zdelo, kot da so že od nekdaj prijatelji,« je navdušena ravnateljica, ki je priznala, da so bili posnetki tako ganljivi, da si je ob njihovem pregledovanju tudi sama obrisala kakšno solzo. Po besedah Vide Globočnik iz Doma upokojencev Kranj so se podobno odzvali starostniki, ki so se nadvse razveselili posnetkov.

Iz vseh posnetkov pa je nastal še dokumentarni film, ki ga je režiral njihov nekdanji učenec Irenej Vid Bošnjak. »Pregledal sem vse posnetke in vsi so bili čudoviti, zato je bilo kar težavno izbrati, katere vključiti v film,« je priznal in dodal, da se je odločil predvsem za tiste, ki so bili tehnično najbolj ustrezni. Kot povezovalka je v filmu nastopila učenka Živa Hudohmet, vključili pa so še izjave nekaterih vpletenih v projekt.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 64 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/27

torek

10/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.