Od prvega oktobra bodo pogoj PC – torej prebolevniki ali cepljeni – morali izpolnjevati tudi policisti in vojaki. / Foto: Gorazd Kavčič

V državni upravi pogoj PC

Od prvega oktobra naprej bodo zaposleni v državni upravi, tudi policisti in vojaki, morali biti cepljeni oziroma prebolevniki. Na Gorenjskem bo tudi v tem tednu več terminov cepljenja brez naročanja.

Prejšnji četrtek se je cepilo več kot 19 tisoč ljudi, v celem prejšnjem tednu pa skoraj 80 tisoč. Z vsemi odmerki je doslej cepljeno 46 odstotkov populacije.

»Edini način, da ustavimo začarani krog epidemije, je cepljenje. Cepivo ni naš sovražnik, cepivo ni strup. Strup je virus, ki ga cepivo premaga, zato vas vse pozivam: prosim, pristopite k cepljenju. Cepivo je varno in učinkovito in predstavlja pot nazaj v normalnost,« je v petek pozval minister za zdravje Janez Poklukar.

Kranj – Za zaposlene v državni upravi bo od 1. oktobra veljal samo še pogoj PC, kar pomeni, da bodo morali biti cepljeni ali prebolevniki. Pogoj T, torej testiranje, zanje začasno ne bo veljal več. To je sklenila vlada prejšnji teden, pri čemer sprememba velja za zaposlene na ministrstvih, v vladnih službah, na inšpektoratih, upravnih enotah, policiji in v vojski. Gre torej za državno upravo, in ne celoten javni sektor; šolniki so denimo iz te spremembe izvzeti.

Kot je v petek na novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, to ni siljenje zaposlenih k cepljenju, temveč pogoj, da delo lahko opravljajo v prostorih delodajalca. »Vsi tisti, ki se ne želijo cepiti, bodo eventualno delo opravljali od doma, če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo. Če tega ni možno organizirati, bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja,« je dejal minister in poudaril, da računa na odgovornost zaposlenih in da do odpuščanj ne bo prišlo.

Pogoj PC bo sicer za zaposlene v državni upravi stopil v veljavo 1. oktobra, izjema bodo tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Za izpolnjevanje pogoja PC bo zadoščal en odmerek cepiva, če bodo drugi odmerek prejeli do 1. novembra.

Sindikati državne uprave, policije in vojske so ob tem že napovedali uporabo pravnih sredstev zoper sprejeti odlok.

Do dva tisoč okuženih vsak dan?

Kot je na petkovi novinarski konferenci dejal direktor NIJZ Milan Krek, je na zemljevidu držav EU Slovenija obarvana rdeče, zahod države celo temno rdeče. To pomeni, da bodo verjetno nekatere države že odsvetovale potovanja v Slovenijo. Epidemija se sicer v celotni Evropski uniji ne umirja, v Sloveniji število novookuženih raste vsak dan, do konca septembra lahko pričakujemo do 2000 okuženih na dan. Po Krekovi napovedi bomo vrh epidemije dosegli sredi oktobra, rast okužb je eksponentna, reprodukcijsko število je bilo v petek 1,28. Povečuje se tudi število hospitaliziranih pacientov, že konec meseca pričakujejo, da bo zasedenih od 120 do 150 postelj na intenzivni negi, kar je že na meji vzdržnega. Še vedno prevladuje delta različica virusa, ki je izredno kužna, približuje se kužnosti ošpic, je še povedal Krek.

Cepili so tudi čez konec tedna

Minister za zdravje Janez Poklukar je imel v petek videokonferenco z župani in vodstvi cepilnih centrov, kjer jih je prosil, naj cepijo tudi ob koncu tedna. Tako so v gorenjskih cepilnih centrih delali tudi minuli konec tedna, odprto cepljenje je v soboto potekalo v Kranju in Tržiču, v Škofji Loki pa tako v soboto kot tudi nedeljo (pri vhodu v lekarno). Najboljši je bil odziv v Škofji Loki, kjer so v obeh dneh cepili 623 ljudi. V Kranju je bil odziv slabši, v soboto se je cepilo 334 ljudi, v Tržiču pa 157.

Tudi v tem tednu so na voljo dodatni termini, Zdravstveni dom (ZD) Kranj danes, v torek, cepi v treh domovih za upokojence (DSO Taber v Cerkljah, DSO Kranj in DSO Naklo), v sredo pa bo v cepilnem centru v kranjski vojašnici od 12. do 18. ure ponovno odprto cepljenje za nenaročene. V četrtek bo izključno cepljenje naročenih pacientov, in sicer od 7. ure do 14.30. Znotraj tega termina bo od 13. ure do 14.30 cepljenje naročenih in nenaročenih otrok. Dodatno odprto cepljenje v kranjski vojašnici bo tudi v petek od 7. ure do 13.30. Na voljo bodo cepiva Pfizer, Moderna in Astrazeneca oziroma do porabe zalog. Dobava cepiva Janssen sledi predvidoma konec tedna, so povedali v ZD Kranj.

ZD Škofja Loka organizira odprte termine cepljenja v sredo v Sokolskem domu v Gorenji vasi med 14. in 16. uro in v četrtek v TIC Škofja Loka med 8. in 12. uro.

Cepljenje na terenu

ZD Tržič ta teden organizira cepljenje brez naročanja tudi v petek med 9. uro in 10.30. Kot so povedali, bodo najmanj trije odprti termini tudi v oktobru, zaradi boljše organizacije dela in v izogib čakanju v dolgih vrstah pa svetujejo naročanje, naročeni na vrsto pridejo v tednu dni. Na voljo so vsa cepiva razen Moderne.

Da bi čim bolj približali cepljenje vsem občanom, pa so se v sodelovanju z Občino Tržič in krajevnimi skupnostmi tudi odločili, da bodo v tem tednu organizirali cepljenje na terenu. Danes, v torek, se bo od 8. do 9. ure možno cepiti v Žiganji vasi pred trgovino Tuš, od 10. do 11. ure v Sebenjah v križišču pred Domom krajanov, od 12. do 13. ure pa v Seničnem pred Domom krajanov. Na izbiro bosta cepivi Comirnaty proizvajalca Pfizer in Janssen proizvajalca Johnson&Johnson.

Cepljenje v jeseniški bolnišnici

Minulo soboto in nedeljo so ves dan brez naročanja cepili tudi v Splošni bolnišnici Jesenice (v sprejemni ambulanti pediatrične službe v 4. nadstropju). V tem tednu bo odprto cepljenje potekalo vsak dan med 13. in 15. uro, cepijo s cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna.

Zbiranje ljudi

Vlada je prejšnji četrtek spremenila odlok, tako da morajo udeleženci – če jih je več kot petdeset – na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih v zaprtih prostorih ali na odprtih površinah izpolnjevati pogoj PCT.

Vlada je tudi dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja PCT, doslej so pogoj morali izpolnjevati otroci, starejši od dvanajst let, odslej je ta meja petnajst let. Med izjemami, ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT, so tudi uporabniki poštnih storitev za prevzem pošiljk, ki jih je treba prevzeti osebno, če bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice. Kot izjema so dodana tudi humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

PCT-pogoja ni treba izpolnjevati tudi v primeru nujnih zdravstvenih storitev in v nujnih postopkih socialne in družinske problematike.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/10

torek

1/16

sreda

0/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. oktober 2021

Za otroke

RAZSTAVE / Šenčur, 26. oktober 2021

Naše barve

RAZSTAVE / Jesenice, 26. oktober 2021

Morje/jezero

PREDAVANJA / Naklo, 26. oktober 2021

Potopisno predavanje avtostoparskega rekorderja

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. oktober 2021

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2021

Meritve kostne gostote

PRIREDITVE / Kranj, 27. oktober 2021

Espacio flamenco: Dictarot

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 10:50, 25. oktober

Dr. Metka Paragi je opozorila, da hitri testi za covid19 niso ustrezni! Kot predana strokovnjakinja je ugotovitve podkrepila z raziskavo.Ker...

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 08:03, 25. oktober

Samo v Sloveniji istega leta hospitaliziranih 3.600 ljudi zaradi običajne gripe ! Ukrepov kljub temu nobenih, epidemija ni bila razglašena!

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 08:00, 25. oktober

Leta 2010 je namreč organizacija WHO, pri kateri dela veliko število strokovnjakov z močnimi vezmi s farmacevtsko industrijo, močno svarila ...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 15:46, 23. oktober

Aha, a tisto žvenketanje je krožnik al štamprle od Vizjaka hahahaaa...
NOVA24 d best

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 13:08, 23. oktober

Samo za Primoža:“Mafija, ki že desetletja krade, nas želi uničiti na najbolj pritlehen način, ker smo jim napoti,” je prepričan minister za ...

O novi občini Golnik, kandidiranju ... / 08:12, 23. oktober

Kdor trdi, da je občin preveč je socialist po miselnosti,se pravi indoktriniran v Jugoslaviji. Socialisti ne zaznavajo lokalnih priložnosti...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 07:39, 23. oktober

Gledam, ti si slep !