Skrb za izgubljeno čast, nosečnosti

Če so že ženske na dobrem glasu težko dokazovale, da so bile 'zares' posiljene, so toliko manj možnosti, da bi jim verjeli, da so bile zlorabljene, imele že ožigosane.

Helena Vončan (25), samska 'vagantka' iz Dravelj, je prijavila, da jo je 11. julija 1857 popoldan posilil Anton Ločnikar, fotograf iz Ljubljane. Zapisali so, da je njena izjava glede na to, da je znana vlačuga, zelo neverodostojna. Zaradi nedostojnega življenja da je bila že večkrat kaznovana in se je zaradi sifilisa že zdravila v javni bolnici. Zdravniški pregled ni pokazal očitnega 'nasilnega posilstva'. Izvedenci so ugotavljali, da so najdene sledi na spolovilu kazale na pogosto soglasno in prostovoljno občevanje v zadnjem času. Kar je priznala tudi prijaviteljica. Iz teh razlogov, je pisal državni pravdnik (tožilec), prijaviteljici na slabem glasu na sodišču ne bi dovolili, da bi prisegla, povedala svojo izjavo pod prisego. Ker zločina posilstva ne bi bilo moč dokazati, se tudi ni spustil v kazensko preiskavo prijavljenega dejanja. Kasneje je Helena ponovno prijavila Ločnikarja, ki jo je zaradi njene prve prijave pretepel in tudi na njenem spolovilu so našli posledice lažje poškodbe, zato so spis predali v nadaljnjo obravnavo pristojnemu okrajnemu sodišču Ljubljana Okolica.

Podobno niso verjeli Barbari Lambergar, ki je bila na slabem glasu in je obtožila orožnika Franca Habingerja, da jo je posilil. Orožniki so jo zato prijavili državnem pravdništvu, češ da je zagrešila zločin obrekovanja. Državno pravdništvo je ugotovilo, da sicer Lambergarjevi ne gre verjeti, vendar da gre za prestopek obrekovanja (in ne za zločin), ter so zadevo predali v obravnavo okrajnemu uradu Litija, kot sodišču.

Že ves čas lahko spremljamo, kako je bilo ženskam težko dokazovati, da je bilo posilstvo res posilstvo. Če obtoženi dejanja ni priznal, so morale dokazovati zadosten odpor, zahtevali sta se dve priči, poleg žrtve torej še najmanj ena verodostojna oseba, ki so jo lahko zaprisegli. Pa vendar ... sicer pa, poglejmo najprej izjavo tožiteljice v naslednjem primeru.

Helena Jerina, gostačeva žena iz Bistre pri Vrhniki, se je 12. 6. 1853 okrog šestih popoldan vračala domov z obiska matere v Bevkah, ko je na osamljenem mestu na barju srečala dva neznanca, ki sta šla mimo nje brez besed. Kmalu zatem se je eden od njiju vrnil in jo spremljal kakih dvesto korakov v ravnodušnem pogovoru. Kar naenkrat ji je v precej osornem tonu velel: »Ženska, daj korbo z glave dol!«

Vprašala ga je, da zakaj, in tega ni hotela storiti. Pa je zagrabil košaro, ki jo je čvrsto držala na glavi, in potegnil, da se je prevrnil lonec z mastjo v njej in je bila primorana dati košaro z glave.

Sledil je ukaz: »Ženska, sedaj se pa vlezi na tla!« In ko tega ni hotela storiti, jo je zgrabil za roko, jo zavrtel in ji spodnesel noge, da je padla na tla. Pokleknil je k njej, jo zgrabil za vrat in za prsi, si odpel hlače, ona se je ritensko odrivala proč od njega, on pa je lezel po kolenih za njo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...