Utrinek iz kratkega filma Kako popolnoma izginiti in postati smešen v produkciji Zavoda Aspekt, ki bo na sporedu že v ponedeljek. / Foto: arhiv Zavod Aspekt

Kino Bled ali film je življenje

Na Festivalu Kino Bled 2021 se bo od torka do sobote zvrstilo enajst celovečernih filmov, zvrstilo pa se bo še več zanimivih spremljevalnih dogodkov od pogovorov in predavanj do delavnic.

Bled kinodvorane sicer še vedno nima, je pa tu tretja izvedba Festivala Kino Bled, ki se je po prvih dveh izvedbah lani in predlani ob koncu avgusta s projekcijami na prostem tokrat preselil v september in z večino projekcij in dogodkov v Festivalno dvorano. V preteklih dveh izvedbah je bil obisk dober, vsaj po od 150 do 200 gledalcev na projekcijo, kar zadovoljuje tudi organizatorje, mlade filmske zanesenjake iz Zavoda Aspekt.

Lahko bi rekli festivalski aperitiv bodo organizatorji ponudili že danes, v ponedeljek, 20. septembra, ob 19. uri s projekcijo dveh kratkih filmov Črna žival in v produkciji Zavoda Aspekt – sicer organizatorja festivala – film Kako popolnoma izginiti in postati smešen. »Gre za kratki film, ki smo ga v našem zavodu po scenariju Armina Čulića posneli lani julija na Jesenicah. V njem recimo nastopa kar 50 ljudi,« pove direktor festivala Aljaž Markelj. Sledil bo kratek pogovor o obeh filmih, uro kasneje pa bo na oder Festivalne dvorane stopil še gorenjski bluz glasbenik Samuel Blues.

V torek se bo festival tudi uradno začel z odprtjem in prvo projekcijo, ameriškim filmom Honey Boy, v preddverju dvorane pa bo tudi že na ogled fotografska razstava Blejčana Martina Krivca, s prav posebnimi koktajli se bo predstavil Dr. Coctails. V naslednjih dneh se bo po izboru ekipe organizatorjev zvrstilo še deset celovečernih filmov, večina je bilo predstavljenih v zadnjih letih, pogledali pa bomo tudi v filmsko zgodovino. »Poleg uvodnega filma bosta še dva v Sloveniji predvajana prvič, in sicer ameriška komedija Mojster za katastrofo (The Disaster artist), ki je bil pred leti nominiran za oskarja, in zadnji dan festivala Medved Brigsby, lahko bi rekel distopičen, a zelo sporočilen film, ki nekako namiguje na ne ravno lepo prihodnost, v katero se podaja človeštvo,« o programu pripoveduje sogovornik ter predstavi še ostale filme, med drugim čilski film Krt, mešanico dokumentarca in detektivke, ki se ravnokar predvaja po Sloveniji, tu je še velika uspešnica lanskega leta danski film Nažgani in zanimiv filmski eksperiment, francoski film Vrhunec. Na ogled bo tudi restavrirana verzija Štigličevega filma Tistega lepega dne.

V četrtek se bo dogajanje selilo v Infocenter TNP v Triglavsko rožo, kjer bo potopisno predavanje iz Grčije zvečer pa francoski film April in nenavadni svet tar nato še film Smaragdni raj, v katerem avstrijski režiser Laurens Bubendorfer predstavlja našo Sočo in vpliv ribolova na tamkajšnji turizem in ekologijo. Režiser bo tudi gost festivala.

»Če bo četrtek nekoliko bolj povezan z ekologijo, v petek pripravljamo delavnico z naslovom Fiziolofija. Gre za projekt promocije duševnega zdravja,« o temi, ki je v zadnjem letu spet stopila v prvi plan, pripoveduje sogovornik. Delavnico bo vodil Jure Rehar. Zanimiv bo tudi sobotni pogovor ob kavi, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Tavci vegan cafeja, v okviru Evropskega tedna mobilnosti bodo v sredo v Triglavski roži pripravili tudi kolesarski zajtrk, osrednja okrogla miza pa bo zadnji festivalski dan ob 17. uri, in sicer na temo Aspekti in perspektive Bleda. »Na okrogli mizi bomo poskušali vzpostaviti kulturni dialog med glavnimi akterji na blejski kulturni sceni. Sodelovali bodo tako posamezniki kot predstavniki institucij, ki naj bi oblikovale podobo in vizijo Bleda tako v aktualnem času kot za prihodnost,« še dodaja Aljaž.

Festival sta podprla Zavod za kulturo in Občina Bled in prav tako Turizem Bled, nekaj sredstev pa so pridobili tudi z naslova Solidarnostnega sklada EU. Tudi letos je vstop na vse projekcije in dogodke brezplačen, seveda s pogojem PCT.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...