Kljub novemu Vrtcu Kamnitnik, ki so ga odprli pred slabima dvema letoma, prav za vse najmlajše v škofjeloški občini v vrtcih ni prostora. / Foto: Primož Pičulin

Za vse v vrtcih ni prostora

Po izgradnji novega Vrtca Kamnitnik se je v škofjeloški občini število otrok na čakalni listi precej zmanjšalo, kljub temu pa je v prvem starostnem obdobju brez varstva v novem šolskem letu ostalo osemnajst otrok, ki so uvrščeni na čakalni seznam.

Škofja Loka – Nedavno smo v naši redakciji prejeli pismo bralca, ki je v imenu staršev, ki so se pred koncem porodniškega dopusta znašli v veliki stiski, zapisal, da je v škofjeloški občini zmanjkalo prostora za varstvo kar 150 otrok, kar se mu zdi nesprejemljivo. »V današnjih časih imajo stari starši še deset ali več let do upokojitve, mi pa si ne moremo privoščiti izpada polovice družinskega prihodka, s tem da bi ostali doma,« je dodal in zapisal, da so tudi zasebni vrtci v okolici polni, s podobnimi težavami pa naj bi se srečevali tudi starši najmlajših v sosednji občini Železniki.

Kot so pojasnili na Občini Škofja Loka, ki je ustanovitelj Vrtca Škofja Loka, se program predšolske vzgoje izvaja v devetih različnih enotah vrtca, vanj pa je vključeno okrog 970 otrok, ki so bili v vrtec vpisani skladno s Pravilnikom v sprejemu otrok v Vrtec Škofja Loka. Ta med drugim določa tudi kriterije, na podlagi katerih komisija za vpis otrok v vrtec odloča o tem, koliko otrok in kateri so na podlagi doseženega števila točk ter prostorskih zmogljivosti vrtca sprejeti v vrtec. »Pri tem poudarjamo, da vrtec v okviru svojih zmožnosti in ob strokovni presoji poskuša spoštovati želje staršev glede enote ali oddelka vrtca, v katerega želijo otroka vpisati,« je pojasnil vodja oddelka za družbene dejavnosti Rok Primožič in dodal, da so ostale otroke zaradi premajhnega števila točk uvrstili na čakalni seznam po prednostnem vrstnem redu za sprejem otrok v vrtec.

V šolskem letu 2021/22 je tako na čakalni seznam uvrščenih še 18 otrok, ki imajo stalno prebivališče v občini Škofja Loka in trenutno že izpolnjujejo starostni pogoj za vpis, kar pomeni, da so stari 11 mesecev ali več. Ostali otroci na čakalni listi tega starostnega pogoja še ne izpolnjujejo. Preko šolskega leta se postopoma v vrtec vključujejo tudi ti otroci, to pa takrat, kadar se pojavi novo prosto mesto.

»Pri tem gre za otroke prvega starostnega obdobja, saj je za drugo starostno obdobje na voljo še trideset, v kombiniranih oddelkih pa sedem prostih mest, kar pomeni, da vrtec otroke še sprejema in ima prosta mesta, a zaradi prostorskih in kadrovskih zmožnosti ne more vpisovati otrok prvega starostnega obdobja,« tudi pravi Primožič.

Dejstvo je, da so leta 2019 v škofjeloški občini odprli nov, sodoben Vrtec Kamnitnik. Z odprtjem tega vrtca se je število otrok na čakalni listi sicer precej zmanjšano, a je v tem šolskem letu zaradi povečanega vpisa število otrok spet večje, kot so možnosti varstva.

»Ob zagotavljanju možnosti vključitve v programe predšolske vzgoje v javnem vrtcu občina skladno z zakonom sofinancira tudi izvajanje programov v zasebnih vrtcih ter v javnih vrtcih zunaj občine Škofja Loka, v katere so vključeni otroci s stalnim prebivališčem v naši občini. Zaradi pomanjkanja prostora v vrtcih lahko starši otrok, starih do treh let, pridobijo tudi subvencijo za varstvo otrok v višini 100 evrov na mesec,« še pravi Rok Primožič in dodaja, da so tudi na občino prejeli pismo staršev. »Želeli bi poudariti, da navedena informacija ni pravilna in ne predstavlja realnega stanja,« pravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/10

torek

1/16

sreda

0/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. oktober 2021

Za otroke

RAZSTAVE / Šenčur, 26. oktober 2021

Naše barve

RAZSTAVE / Jesenice, 26. oktober 2021

Morje/jezero

PREDAVANJA / Naklo, 26. oktober 2021

Potopisno predavanje avtostoparskega rekorderja

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. oktober 2021

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2021

Meritve kostne gostote

PRIREDITVE / Kranj, 27. oktober 2021

Espacio flamenco: Dictarot

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 10:50, 25. oktober

Dr. Metka Paragi je opozorila, da hitri testi za covid19 niso ustrezni! Kot predana strokovnjakinja je ugotovitve podkrepila z raziskavo.Ker...

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 08:03, 25. oktober

Samo v Sloveniji istega leta hospitaliziranih 3.600 ljudi zaradi običajne gripe ! Ukrepov kljub temu nobenih, epidemija ni bila razglašena!

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 08:00, 25. oktober

Leta 2010 je namreč organizacija WHO, pri kateri dela veliko število strokovnjakov z močnimi vezmi s farmacevtsko industrijo, močno svarila ...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 15:46, 23. oktober

Aha, a tisto žvenketanje je krožnik al štamprle od Vizjaka hahahaaa...
NOVA24 d best

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 13:08, 23. oktober

Samo za Primoža:“Mafija, ki že desetletja krade, nas želi uničiti na najbolj pritlehen način, ker smo jim napoti,” je prepričan minister za ...

O novi občini Golnik, kandidiranju ... / 08:12, 23. oktober

Kdor trdi, da je občin preveč je socialist po miselnosti,se pravi indoktriniran v Jugoslaviji. Socialisti ne zaznavajo lokalnih priložnosti...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 07:39, 23. oktober

Gledam, ti si slep !