V kranjski vojašnici so imeli eno boljših cepilnih sred. Tudi včeraj je bilo zanimanje veliko, prosijo pa, da se v izogib zastojev držite terminov za naročene in nenaročene. / Foto: Primož Pičulin

Povečalo se je zanimanje za cepljenje

V sredo je začel veljati nov vladni odlok, ki močno zaostruje PCT-pogoj za zaposlene in uporabnike storitev. V nekaterih zdravstvenih domovih so zaznali porast zanimanja za cepljenje proti covidu-19.

Ljubljana, Jesenice, Kranj – Samo v torek so v državi potrdili 1364 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih je bil 20,2-odstoten. V sredo so potrdili 1324 novih okužb, delež pozitivnih je bil 19,8-odstoten. Včeraj je bilo hospitaliziranih 341 covidnih bolnikov, povečalo se je tudi število hudo bolnih, včeraj se jih je v oddelkih intenzivne nege zdravilo 83. Žal znova poročamo o porastu smrti covidnih bolnikov, samo v dveh dneh jih je bitko z življenjem izgubilo kar dvanajst. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je bilo včeraj blizu tisoč.

Delež cepljenih proti covidu-19 nad 18 let je bil včeraj s prvim odmerkom cepiva 59-odstoten, delež polno cepljenih 54-odstoten (podatki prihajajo z zamikom). Gorenjska statistična regija je nekoliko nad slovenskim povprečjem. Delež cepljenih nad 18 let s prvim odmerkom cepiva je bil včeraj nekaj čez 60-odstoten, delež polno cepljenih pa 55,6-odstoten.

Na cepilnem mestu Zdravstvenega doma (ZD) Jesenice, kot tudi na vstopni točki za testiranje se je v sredo izrazito povečalo število ljudi, je povedal direktor ZD Jesenice prim. Saša Letonja, dr. med., in dodal: »Prihajajo tudi iz drugih občin. Za ta teden ne moremo povečati terminov, bomo pa to poskušali v prihodnjem tednu, saj moramo prejeti več cepiva.«

V kranjski vojašnici so v sredo cepili 1050 ljudi, kar pomeni eno boljših cepilnih sred. Visoka udeležba je bila tako pri naročenih kot pri nenaročenih v odprtem terminu cepljenja.

Zdravstveni dom (ZD) Kranj že išče možnosti za dodatni cepilni dan v prihodnjem tednu. Včeraj so v kranjski vojašnici pričakovali novo dobavo cepiva Janssen, za katerega je dovolj en odmerek in se zanimanje zanj povečuje. Vprašanje pa je, kako bo z dobavami v prihodnjem tednu. Ob velikem povpraševanju po cepivu Janssen je vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 prof. dr. Bojana Beović dejala, da čeprav potrdilo o cepljenju velja takoj, pa se zaščita vzpostavi 14 dni po cepljenju, pri vektorskih cepivih, kar je tudi Janssen, pa se vzpostavlja še nekaj časa za tem. Pojasnila je tudi, da so vektorska cepiva proti različici delta sicer nekoliko manj učinkovita pri preprečevanju okužbe, dobro pa ščitijo pred hudim potekom bolezni.

Dober odziv tudi v Škofji Loki, Naklem, Tržiču

Več odprtih terminov cepljenja je bilo v torek. V škofjeloškem TIC-u se je cepilo 463 ljudi, toliko kot v najbolj obiskanih odprtih terminih na začetku poletja. V zdravstveni postaji v Naklem so cepili 271 ljudi, v ZD Tržič pa 312. Za ponazoritev: v Tržiču se jih je skoraj polovica odločila za cepivo Janssen, ostali za cepivo Pfizer in šest za AstraZeneco. Povsod pa so morali cepljenje podaljšati za uro ali dve. Odprte termine cepljenja je pričakovati tudi v prihodnjem tednu.

Dodatni termini tudi v Medvodah in Domžalah

Tudi v ZD Medvode zaradi povečanega zanimanja odpirajo dodatne termine za cepljenje. V prihodnjem tednu bodo ti v ponedeljek od 9. do 15. ure, v torek od 13. ure do 18.50 in v četrtek od 11. do 15. ure. Na voljo bosta cepivi Pfizer in Janssen.

Zdravstveni dom Domžale bo cepljenje proti covidu-19 za nenaročene izvajal v petek, 17., v torek, 21., ter v sredo, 22. septembra. Cepljenje bo potekalo v Športnem parku v Domžalah, in sicer v dveh terminih: med 14.30 in 17. uro ter med 18. uro in 20.30.

Cepljenje v zdravstvenem domu in PCT-pogoj

Za vstop v zdravstvene domove je skladno z vladnim odlokom obvezen PCT-pogoj (izjema je nujna medicinska pomoč). Kaj pa velja za tiste ljudi, ki na cepljenje prihajajo na cepilna mesta, ki so organizirana znotraj zdravstvenih domov? Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da posamezniki na cepilno mesto prihajajo, da bi se cepili in tako izpolnili PCT-pogoj. »Tudi tam, kjer so cepilna mesta znotraj zdravstvenih domov, gredo lahko v zdravstveni dom brez PCT-pogoja.«

Preverjanje PCT-pogoja v zdravstvenih domovih

V nekaterih zdravstvenih domovih imajo pred vhodom varnostnika, na primer v Škofji Loki, ki pregleduje PCT-pogoj. Sledi triaža (merjenje temperature, vprašalnik o epidemiološkem stanju). »V primeru, da navajajo nujno stanje ali nujni pregled in nimajo PCT-pogoja, preverimo, ali je njihov osebni zdravnik ob naročanju na termin res opredelil storitev kot nujno. Vse urgentne primere napotimo na nujno medicinsko pomoč (NMP). Za zdaj ni povečanega pritiska na NMP,« so sporočili iz ZD Škofja Loka in dodali, da je v minulih dneh vse potekalo gladko.

V Tržiču nimajo varnostnika, ampak le triažo, v Kranju pa na glavnem vhodu pomaga hišni redar. Kot je povedal Tomaž Bratož iz Službe za odnose z javnostmi ZD Kranj, je bilo v minulih dneh vsaj v Kranju zavrnitev oziroma napotitev na predhodno testiranje zelo malo.

Hitro testiranje na voljo tudi v BGP Kranj

Hitro testiranje s hitrimi antigenskimi testi je samoplačniško za vse ljudi, ki test potrebujejo, izvajajo ga tudi na vstopni točki Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj po ceni 10 evrov, in sicer od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure. Naročanje ni potrebno. Poleg tega izvajajo tudi PCR-teste po ceni 80 evrov, in sicer od ponedeljka do petka med 7. uro in 7.30 oziroma po dogovoru, za to storitev pa se je treba naročiti na e-naslov narocanje@bgp-kranj.si ali po telefonu številka 04 208 28 13. Nujna izdaja PCR-testa stane 100 evrov.

Za sam vstop v bolnišnične prostore je obvezen PCT-pogoj za vse storitve (izvzeta so le nujna stanja), kar prav tako preverjajo na njihovi vstopni točki.

Delitev humanitarne pomoči: z ali brez PCT?

Sekretar pri Rdečem križu Slovenije, Območnem združenju RK, Kranj Marjan Potrata je povedal, da delitev humanitarne pomoči socialno ogroženim poteka individualno, vsak posameznik dobi točne datum in uro, kdaj naj se zglasi. Do kontaktov ne prihaja, saj so paketi pomoči pripravljeni vnaprej, zato od upravičencev pomoči ne zahtevajo PCT-pogoja in takšna so tudi navodila njihove krovne organizacije. Njihovi prostovoljci so sicer večinoma starejši ljudje, ki pa skladno z vladnim odlokom vsi izpolnjujejo PCT-pogoj.

Naj bi stroške samotestiranja krili zaposleni?

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljajo vladino odločitev, da kljub poslabšanju epidemiološke situacije gospodarskih dejavnosti ne zapirajo in da gospodarstvo lahko posluje pod zagotavljanjem PCT-pogoja v čim večjem obsegu.

So pa na GZS kritični do odločitve vlade, da se strošek testiranja vseh zaposlenih prenese na delodajalce. »Reprezentativne delodajalske organizacije smo na vlado naslovile predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati PCT-pogoj, stroške testiranja krili sami. Prav tako smo predlagali, da se poda jasno stališče, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih, določijo pa naj se tudi pravne podlage, ki bodo delodajalcem omogočale preverjanje PCT-pogoja,« je povedal generalni direktor GZS Aleš Cantarutti in dodal, da bi vsak posameznik moral prevzeti odgovornost in tudi stroške testiranja, če se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje.

Poudarek na opozarjanju

Na začetku tega tedna je bila seja Inšpekcijskega sveta na temo izvajanja odloka o načinu izpolnjevanja PCT-pogoja. Predsednik Inšpekcijskega sveta minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pozval inšpekcije h koordiniranemu in usklajenemu delu in predlagal, da se vse inšpekcije, ki izvajajo nadzor nad spoštovanjem PCT-odloka, povežejo med seboj. Posebej je poudaril, da je namen akcij preventiva, s katero se pri zavezancih spodbudi spoštovanje odloka, saj je situacija v državi glede okužb resna. »Poudarek naj bo na preventivi in opozarjanju, saj bo neskladij potem manj, zavezanci pa bodo tak odlok lažje sprejeli in upoštevali.«

Vladni odloki

Vlada je v sredo izdala nov odlok o načinu izpolnjevanja PCT-pogoja. Odlok začasno določa že uveljavljeni PCT-pogoj za osebe, ki opravljajo delo, in za uporabnike storitev, samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, uporabo zaščitne maske in medosebno razdaljo ter razkuževanje rok in prezračevanje prostorov. Odlok je identičen besedilu odloka, ki je bil sprejet 11. septembra, dopolnjeno je le, da se med izjeme, za katere ne velja PCT-pogoj, po novem štejejo tudi osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v dvanajstih urah po prehodu meje za oskrbo na bencinskih servisih.

Včeraj je bila tudi seja vlade, a morebitne spremembe nekaterih ukrepov do zaključka časopisne redakcije še niso bile znane.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

megla
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/15

sreda

2/14

četrtek

1/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. oktober 2021

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2021

Meritve kostne gostote

PRIREDITVE / Kranj, 27. oktober 2021

Espacio flamenco: Dictarot

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. oktober 2021

Za otroke

IZLETI / Kranj, 28. oktober 2021

V dolino Radovne

PREDAVANJA / Jesenice, 28. oktober 2021

O življenju na »ta starih Jesenicah«

FILM / Kranj, 28. oktober 2021

Plesni žaromet

 

 
 

 

 
 
 

V ponedeljek potrdili 2292 okužb z novim koronavirusom / 22:33, 26. oktober

Necepljeni naj sami plačajo zdravljenje, pa bo vse rešeno.

Jutri bodo podelili Jenkovo nagrado / 14:04, 26. oktober

Primož, ne glumi!

Ti se na film, gledališče, poezijo.....približno toliko spoznaš kakor tele na nova vrata.

Od hlapcev do junakov / 13:55, 26. oktober

Predvidevam, da je mislil pod besedo VSE, obvladovanje finančnih transferjev država-posamezniki. S tem se strinjam. Verjetno misli na nakrad...

V ponedeljek potrdili 2292 okužb z novim koronavirusom / 13:50, 26. oktober

Žurnal 24 recimo poroča takole:

Ob 9:43 Novi podatki: Morda se kažejo prvi znaki umirjanja
.. Čez dve uri.. Pozitiven že vsak drugi PCR test !
:)))))

Jutri bodo podelili Jenkovo nagrado / 12:23, 26. oktober

Igralka, dramatičarka, glasbenica, ilustratorka, pesnica, pisateljica, scenaristka in režiserka Svetlana Makarovič pa je prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021 !

Čestitke !

Od hlapcev do junakov / 12:19, 26. oktober

""Osvobodilna fronta je slovenski narod preobrazila iz naroda hlapcev v narod junakov.« Po vojni se je začel tudi hiter industrijski razvoj....

Zaupanja v oblast ni več / 12:16, 26. oktober

Gorenjski Glas je verodostojen in objektivni medij. Hvala Jasna Paladin za odličen članek o zaupanju v oblast in za kratko informacijo kje j...