Breda Podbrežnik Vukmir

Ne enkrat, desetkrat je »biv«

Minuli konec tedna se je odvil osrednji del tokratnega desetega Križnikovega fesivala Jenkret je biv …

Motnik – Minuli konec tedna se je zaključil deseti Križnikov festival Jenkret je biv … V petek so se ljubitelji pravljic vseh generacij ponovno zbrali v motniškem Parku pod lipami, kjer so jim z najboljšimi zgodbami minulih desetih let postregli izkušeni pripovedovalci Rok Kušlan, Ivanka Učakar, Irena Cerar, Boštjan Napotnik - Napo, Vroča župa, Špela Frlic in Breda Podbrežnik Vukmir, za glasbeno popestritev pa je poskrbela Neža Drobnič Bogataj.

V minulih desetih letih je Motnik postal priljubljen kraj za pripovedništvo in vsakoletno srečevališče ljubiteljev ljudskih pravljic, festival pa se je v tem času razširil tudi na druge okoliške kraje. Kot nam je povedala direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir, rdeča nit festivala ostaja pripovedništvo, s katerim je festival v minulih letih ves čas pridobival prepoznavnost in kvalitetne pripovedovalce, s tem pa so prihajali tudi obiskovalci. »Pomembni pa so še drugi rezultati festivala. Tako smo izdali tudi zbirko pravljic, ki jih je zbral Gašper Križnik, Motničani pa že razmišljajo, kako bi še ohranili spomin na Gašperja Križnika, morda s spominsko sobo ali pa celo s pripovedovalskim centrom. Skratka, festival vsebinsko raste, vključujemo več različnih prizorišč, različne ciljne publike, največji dosežek pa je, da smo po desetih letih še vedno enako navdušeni kot na začetku,« je še povedala Breda Podbrežnik Vukmir.

Križnikov festival že deseto leto zapored organizira Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik skupaj s Kulturnim društvom Motnik in Turističnim društvom Motnik, v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Kamnik ter Zavodom za turizem in šport Vransko.

V sklopu festivala so se poleg osrednjega pripovedovalskega večera zvrstili še številni drugi dogodki. Že konec avgusta so poslušalci lahko na vrtu kamniškega Frančiškanskega samostana prisluhnili ljudskim pravljicam, povedkam, anekdotam in spominom, ki so ga organizatorji pripravili skupaj z Društvom sveti Jakob in naslovili Zgodbe od Kamnika do Motnika.

V Mekinjskem samostanu je potekala pripovedovalska delavnica z Margarete Wenzel, v Schwentnerjevi hiši pa delavnica z Vlasto Mlakar, na kateri so se udeleženci spoznali z izdelavo mazil iz smrekovih vršičkov. Letošnja tema festivala je bila namreč tudi čudežni svet rastlin. V parku Pod lipami so tako pripravili tudi pripovedovalski večer, na katerem so sodelujoči pripovedovali pravljice o rastlinah in njihovi čudežni moči.

V Kreativni četrti Barutana pa so v sodelovanju z MC Kotlovnica organizirali Zgodboris, na katerem sta zgodbe, ki so jih pripovedovali Anže Slana, Matic Maček in Aljoša Rebrača, z ilustracijo 'v živo' pomagala oživiti Ivan Mitrevski in Miha Hančič.

Gost festivala je bil tudi Boštjan Gorenc - Pižama, ki je na Trojanah poleg dua Vroča župa pripravil izbor avtorskih pravljic, ki jih je napletal ob spremljavi glasbenika Srečka Meha.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

megla
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/16

torek

4/19

sreda

10/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...