Gradnja krvavškega vodovoda je do sedaj potekala nemoteno, ali bo tako tudi v prihodnje, bo znano v teh dneh. / Foto: Tina Dokl

Je krvavški vodovod ogrožen

Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj obtožuje občine Šenčur, Komenda in Vodice, da ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti pri skupnem projektu – gradnji krvavškega vodovoda, in pravi, da bodo gradnjo zato primorani zaustaviti. Župani mu odgovarjajo, da pravne osnove za izplačila še ni, saj da je bil njihov dogovor drugačen, a Čebulj vztraja pri svojih trditvah.

»Če bodo s strani nosilne občine izpolnjeni vsi pogoji za pridobitev kohezijskih in nacionalnih sredstev, projekt Krvavški vodovod ne more biti ogrožen.«

Cerklje – Franc Čebulj, župan občine Cerklje, ki je vodilna občina pri medobčinskem projektu izgradnje krvavškega vodovoda, je javnost minuli konec tedna obvestil o težavah, s katerimi se soočajo.

»Ker občine Komenda, Šenčur in Vodice že več kot leto dni ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti za izvajanje projekta krvavškega vodovoda, celotne stroške nosita vodilna občina projekta Občina Cerklje in sodelujoča občina Mestna občina Kranj, ki plačuje svoj delež. Občina Cerklje je do zdaj založila že slabih šest milijonov evrov in bremena nesodelovanja treh v projekt vključenih občin ne zmore več, zato bomo projekt zaustavili, če občine v osmih dneh ne bodo poravnale svojih obveznosti,« je v sporočilu za javnost med drugim poudaril župan Franc Čebulj.

Brez dogovora o sofinanciranju projekta so župani ostali tudi po sestanku projektnega sveta, ki so ga imeli prejšnji teden. Čebulj pou­darja, da je pogodba o sofinanciranju, na katero čakajo že nekaj mesecev, tik pred podpisom. Odločitev o finančni podpori projekta v skupni višini dobrih 7,2 milijona evrov je Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko izdala konec letošnjega marca, prejema vseh sredstev pa se občine lahko nadejajo do konca leta 2023.

Podpisnica pogodbe z državo je Občina Cerklje. Sporazum o sodelovanju pri projektu so občine sicer podpisale že leta 2009, v letu 2019 pa k osnovni pogodbi še dva aneksa. Projekt naj bi bil vreden 14,6 milijona evrov z DDV. Vodilna občina Občina Cerklje pokriva 43-odstotni delež, Kranj 11 odstotkov, Šenčur 16 ter Vodice in Komenda vsaka po 15 odstotkov. Dolg občin Komenda, Šenčur in Vodice znaša že 2,7 milijona evrov in ga je do zdaj nosila Občina Cerklje, zatrjuje Franc Čebulj.

Za pojasnila smo prosili župane Šenčurja Cirila Kozjeka, Vodic Aca Franca Šuštarja in Komende Stanislava Poglajna; vsi navedbe Čebulja ostro zavračajo in poudarjajo, da mora župan Čebulj najprej podpisati pogodbo o sofinanciranju Kohezijskega sklada EU.

Občina Šenčur je poravnala vse obveznosti do začetka gradnje

»Sodelujoče občine smo leta 2009 pogodbo sklenile ob predpostavki, da bodo za sofinanciranje projekta pridobljena sredstva Kohezijskega sklada EU. Sklenili smo, da se v primeru, da navedenih sredstev sofinanciranja ne bo možno pridobiti, občine lahko odločijo, da ne sodelujejo v nadaljnjih fazah projekta na podlagi te pogodbe, dolžne pa so poravnati vse do tedaj nastale stroške na podlagi te pogodbe. Občina Šenčur je poravnala vse svoje obveznosti do samega začetka gradnje Krvavškega vodovoda. Pogodbo za izgradnjo je podpisala nosilna občina, Občina Cerklje na Gorenjskem, brez uskladitve z ostalimi podpisnicami sporazuma. Vrednost podpisane pogodbe je 12.394.376,50 evra, in ne 14,6 milijona evrov z DDV, delež Občine Šenčur znaša 1.931.412,81 evra. Od tega imamo 5,04 odstotka oziroma 239.575,18 evra lastnih sredstev. Ostali delež pa se pokriva s sredstvi EU in sredstvi državnega proračuna. Z vidika ostalih investicij v občini Šenčur, za katere se je občina tudi zadolžila, je pravočasno črpanje nepovratnih sredstev bistvenega pomena. Ker pa do danes oziroma ob začetku gradnje ta pogodba še ni sklenjena, kar je bil tudi pogodbeni pogoj v že zgoraj navedenem sporazumu, črpanje teh sredstev ni mogoče. Če bodo s strani nosilne občine izpolnjeni vsi pogoji za pridobitev kohezijskih in nacionalnih sredstev, projekt Krvavški vodovod ne more biti ogrožen, saj bo Občina Šenčur takoj po podpisu pogodbe poravnavala svoje obveznosti po situacijah, ki jih bo izdala Občina,« nam je v odgovoru zapisal župan Občine Šenčur Ciril Kozjek.

Občina Vodice ves čas aktivno sodeluje

Tudi vodiški župan Aco Franc Šuštar zagotavlja, da Občina Vodice v rokih izpolnjuje vse svoje obveznosti za nemoten potek projekta krvavškega vodovoda ter pri njegovi izvedbi ves čas aktivno sodeluje, tako kot je bilo dogovorjeno z medobčinsko pogodbo o sodelovanju. »Navedbe gospoda Čebulja glede neizpolnjevanja obveznosti nikakor ne držijo, saj je bila pogodba o sodelovanju sklenjena izključno ob predpostavki, da bodo za financiranje pridobljena sredstva Kohezijskega sklada EU, torej ob predpostavki sklenjene pogodbe o sofinanciranju. V nasprotnem primeru pa se bodo občine podpisnice pisno dogovorile o spremenjeni dinamiki izvedbe projekta in plačila. Podpis pogodbe bo ob izpolnitvi vseh predpostavk pomenil nastanek obveznosti za plačilo zahtevkov, ki jih Občina Cerklje vztrajno brez pravne in finančne podlage pošilja vsem občinam, ki so udeležene pri predmetnem projektu, kljub vsakokratnim utemeljenim zavrnitvam in naši želji po konstruktivnem dialogu. Razlog za zavrnitev plačila situacij je torej v tem, da obveznost za njihovo plačilo še ni nastala, ker pogodba o sofinanciranju ni podpisana in sredstva do podpisa niso zagotovljena. Občina Vodice pa brez pridobitve sredstev Kohezijskega sklada EU virov v letu 2021 in 2022 nima zagotovljenih ter bi s plačili situacij pred pridobitvijo nepovratnih sredstev ogrozila financiranje javnih storitev, kot sta vzgoja in izobraževanje, ter drugih potreb in interesov svojih prebivalcev, kar pa nikakor ne bi bilo sprejemljivo,« poudarja župan in zagotavlja, da bo Občina Vodice svoje obveznosti v celoti poravnala, ko bo sklenjena pogodba o sofinanciranju ter s tem zagotovljena nepovratna sredstva in izpolnjeni drugi pogoji iz medobčinske pogodbe.

Poglajen: Za dokončanje projekta ni bojazni

Očitke Franca Čebulja ostro zavrača tudi komendski župan Stanislav Poglajen. »S trditvami cerkljanskega župana se ne strinjamo in po našem mnenju nikakor ne držijo. Takšno imamo tudi pravno mnenje,« pravi Poglajen, ki je v svojem pisnem odgovoru ponovil prepričanji Kozjeka in Šuštarja. »Poudarjamo, da nikakor ne nasprotujemo tej izvedbi. Osnutek sofinancerke pogodbe je vodilna občina Občina Cerklje sprejela dan pred sestankom Projektnega sveta, kar daje slutiti, da bo le-ta podpisana v relativno kratkem času in bodo s tem izpolnjene tudi pravne in finančne podlage za poravnavo naših obveznosti. Poudarjamo, da bo Občina Komenda svoje obveznosti poravnala največ do višine sprejetega in potrjenega Odloka o proračunu za letošnje proračunsko leto oziroma največ do višine, ki je bila navedena v prijavi na kohezijska sredstva za letošnje proračunsko leto. Po našem mnenju za dokončanje navedenega projekta ni bojazni, kljub težavam.«

Čebulj: Gradnjo bomo morali zaustaviti

Kljub enotnemu stališču županov Šenčurja, Vodic in Komende pa Franc Čebulj vztraja, da gre za zavajanje javnosti. Kot nam je pojasnil, naj bi vse tri omenjene občine pogoj, da je najprej treba podpisati pogodbo o sofinanciranju EU, začele izvajati šele v fazi izvedbe, saj da pogodba iz leta 2009, niti oba aneksa, v nobenem členu tega ne predpisujejo. »Prisiljen sem ustaviti dela na krvavškem vodovodu, ker Občina Cerklje preprosto nima več denarja. Zmanjkuje nam ga celo za plačevanje zakonskih obveznosti. Problem bomo morali rešiti z najemom kratkoročnega kredita,« nam je povedal Čebulj in dodal, da upa, da bodo z župani v kratkem našli skupni jezik ter nadaljevali gradnjo in jo zaključili v zahtevanem roku.

Gradnja krvavškega vodovoda je bila do zdaj v polnem teku. Položenih je bilo že približno tri četrtine od skupno več kot 24 kilometrov celotne trase novega vodovoda. Objekt za pripravo pitne vode, ki ga gradijo v bližini spodnje postaje žičnice na Krvavec, je v juliju že dobil streho in je pripravljen za vgradnjo strojnih in elektroinštalacij ter celotne tehnologije priprave pitne vode po sodobnih postopkih ultrafiltracije. Izvajalci gradbenih del so se pripravljali tudi na začetek gradnje novega vodohrana nad Domom Taber v naselju Šmartno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....