Udeleženci Jamarskega tabora na Veliki planini / Foto: Rajko Slapnik

Jama Kofce je očiščena nesnage

Člani Jamarskega kluba Kamnik so minuli konec tedna nadaljevali čiščenje jame Kofce na Veliki planini in iz nje izvlekli vse smeti. Pri raziskovanju jame je enega od jamarjev zasulo, a so ga v reševalni akciji nepoškodovanega hitro rešili.

Iz Kofce so odstranili še ostanek smeti, ki jim jih ni uspelo iznesti v lanskem letu. Tako je jama popolnoma očiščena in povrnjena v prvotno stanje ter ne ogroža več podzemeljske vode.

Velika planina – Člani Jamarskega kluba Kamnik so minulo soboto in nedeljo organizirali Jamarski tabor na Veliki planini, ki se ga je udeležilo okoli trideset jamarjev iz domačega in sosednjih jamarskih društev. Druženje so izkoristili tudi za čiščenje jam Kofce in Male Kofce, kamor so pastirji in bajtarji z Velike planine v minulih desetletjih odlagali vse, česar na planini niso več potrebovali. Jami, ki se nahajata med Domžalskim domom in pastirskim naseljem, so začeli čistiti že lansko leto, ko so odstranili za celo traktorsko prikolico odpadkov, a jim lani vsega ni uspelo odvleči na plano, zato so akcijo nadaljevali letos. Jamarji so namreč med najbolj glasnimi zagovorniki ohranjanja čistih vodnih izvirov, ki pa so pod Veliko planino že onesnaženi.

V jami tudi več plasti živalskih kosti

»Iz Kofce smo odstranili še ostanek smeti in odpadkov, ki nam jih ni uspelo iznesti v lanskem letu. Tako je jama Kofce popolnoma očiščena in povrnjena v prvotno stanje in ne ogroža več podzemeljske vode. Iz Male Kofce smo najprej odstranili nametane odpadke v obliki plastike, steklenic in odsluženih loncev, potem pa smo se lotili kosti goved, ovc in prašičev, ki se v jami pojavljajo v več plasteh. Za zdaj nam je iz jame uspelo iznesti le zgornji sloj kosti,« nam je pojasnil Rajko Slapnik, predsednik Jamarskega kluba Kamnik. Vse smeti so spravili v vreče in jih natovorili na traktorsko prikolico, ki so jo člani Pašne skupnosti Velika planina še isti dan spravili v dolino.

Pri odstranjevanju odpadkov so jamo nekoliko poglobili in našli delno zasuto ožino, skozi katero se je nekaj jamarjev splazilo v na novo odkrito manjšo dvorano, ki pa še tudi ni oznanjala konca jame.

Jamarska nesreča s srečnim koncem

»Jama se nahaja v dolomitnem apnencu, ki je precej preparel, krušljiv in nestabilen, kar je botrovalo zasutju naslednje ožine, skozi katero se je že splazil vodilni jamar v raziskovalni ekipi in ostal odrezan od ostalih jamarjev. Sprožili smo reševalno akcijo, poklicali Jamarsko reševalno službo in v zelo kratkem času so se pripeljala na planoto reševalna vozila vseh regijskih reševalnih služb. Prvi jamarski reševalci so se spustili v jamo, stabilizirali podor in ujetega jamarja nepoškodovanega izvlekli iz ožine. V jamarstvu se dogajajo tudi nesreče in tokratna se je končala s srečnim koncem,« je nedeljsko dogajanje na Veliki planini opisal Slapnik in se ob tem zahvalil vsem jamarskim reševalcem in dvema domačinoma iz Pašne skupnosti Velika planina, ki sta z motornima žagama nažagala podpornike za v jamo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

megla
vlažnost: 100 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/16

torek

4/19

sreda

10/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...