Direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik Rok Jarc / Foto: Primož Lavre

Organizatorji »Narodnih noš« pred velikim izzivom

Tradicionalna kamniška prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bi morala biti letos zaradi petdesetletnice še posebno slovesna, je pod vprašajem, saj Zavod za turizem in šport Kamnik opozarja na težave in stroške zaradi pogoja PCT.

Kamnik – Direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik (ZTŠK) Rok Jarc je minuli konec tedna novinarje seznanil z velikimi izzivi, s katerimi se srečujejo kot organizatorji prireditev. V Kamniku bi že lansko leto morali pripraviti petdesete Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, pa so prireditev zaradi epidemije odpovedali in prestavili na letošnje leto. Letošnja prireditev je načrtovana med 10. in 12. septembrom, a tudi tokrat ne kaže najbolje.

»Ta prireditev je pomembna ne le za Kamnik, ampak za celo Slovenijo, saj z njo prvenstveno ohranjamo identiteto naroda, gojimo in spoštujemo dediščino ter ohranjamo slovenske običaje. A kot organizatorji te mednarodne prireditve, ki privabi na tisoče ljudi, se srečujemo z velikimi težavami. V primeru, če se bo v naslednjem mesecu izkazalo, da so vladni ukrepi za zajezitev virusa SARS-CoV-2 v skladu z ustavo Republike Slovenije, bo to za ZTŠK kot organizatorja te tradicionalne prireditve, ki želi letos slavnostno obeležiti visok jubilej, predstavljalo skorajda nepremostljive izzive – tako v organizacijskem kot tudi in predvsem finančnem smislu. V grobi oceni to pomeni praktično 15 tisoč evrov višji strošek delovne sile, ker bo za preverjanje pogoja PCT treba najeti več varnostnikov in drugega osebja, dodatni strošek pa bi prinesle tudi dodatne varovalne ograje ter zapore cest, s katerimi bi zaradi preverjanja pogoja PCT morali hermetično zapreti celotno prizorišče prireditve – kar v primeru tradicionalne nedeljske povorke pomeni praktično celotno mestno jedro od kamniškega sodišča do konca Šutne ter celotno Ljubljansko ulico od križišča pri Mercatorju (uvoz v Eto Kamnik). To je za nas zares velik organizacijski in finančni zalogaj,« nam je povedal Rok Jarc in dodal, da bi za tovrstne stroške porabili kar četrtino ocenjenih stroškov celotne tridnevne prireditve (ocenjeni stroški so 110 tisoč evrov, ZTŠK pa ima iz občinskega proračuna za to prireditev zagotovljenih 55 tisoč evrov). Kot organizator so za razliko do pokritja celotnih stroškov že pozvali potencialne kamniške pokrovitelje.

»Če se bodo ukrepi PCT izkazali za ustavne, bomo imeli velike težave pri organizaciji te prireditve,« je še povedal direktor. Dokončna odločitev organizacijskega odbora petdesetih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki ga sicer vodi podžupan Sandi Uršič, o tem, ali prireditev bo ali ne, bo padla v teh dneh.

Zavod za turizem in šport Kamnik vse napore v izvedbo dogodka vlaga že od pomladi. Tik pred izidom je jubilejni zbornik, katerega avtor je Bojan Knific, eden največjih poznavalcev oblačilne dediščine pri nas, izdali so tudi že dve priložnostni znamki, s pomočjo Pošte pa bodo pripravili tudi priložnostni žig.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

megla
vlažnost: 100 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/16

torek

4/19

sreda

10/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...