Nejc Skvarča ob predstavitvi svoje magistrske naloge / Foto: Tanja Mlinar

Prenova v smeri sobivanja

V zaključni magistrski nalogi na fakulteti za arhitekturo je Nejc Skvarča izdelal idejno zasnovo prenove Hiše klekljanih čipk A. Primožič 1888 v Žireh. Žirovcem je omenjeno prenovo pred časom predstavil v okviru tamkajšnje muzejske noči.

Žiri – Za zaključno magistrsko nalogo si je Nejc Skvarča izbral prenovo Hiše klekljanih čipk v Žireh, ki stoji na obrobju starega dela Žirov. Hišo so zgradili leta 1913 v secesijskem slogu in po Skvarčevih besedah še danes predstavlja pravi arhitekturni dragulj v Žireh, zato je njena obnova oziroma ohranitev po njegovem prepričanju velikega kulturnega pomena. V okviru prenove je v stavbi predvidel mešano rabo prostorov, v katerih prevladujejo stanovanja in prenočišča za turiste. »Gre za tako imenovan sistem sobivanja, ki je že dobro ukoreninjen v skandinavskih deželah, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, pri nas pa še ni tako znan – v naši kulturi so pogostejši ali programi izključno stalnega stanovanjskega bivanja ali programi začasnega turističnega prenočevanja,« je ob tem poudaril Skvarča.

Kot je priznal, se je v kulturno dediščino »zaljubil« v času študija na fakulteti za arhitekturo, zato je za magistrsko nalogo izbral projekt Hiše klekljanih čipk, ki je sovpadel z njegovo selitvijo v Žiri. Odločil se je posvetiti žirovski kulturni dediščini, saj meni, da se v Žireh temu namenja premalo pozornosti. Kot je spomnil, je prvi lastnik Hiše klekljanih čipk Anton Primožič leta 1888 ustanovil klekljarsko šolo in podjetje, ki je danes najstarejše družinsko podjetje, ki nadaljuje oziroma vzdržuje tradicijo klekljanih čipk na Slovenskem. Leta 1913 je Primožič zgradil hišo v Žireh, ki je v vseh letih doslej doživela precej sprememb, največ v medvojnem času, ko je bila stavba nacionalizirana. »Kljub vsem posegom pa ni bilo narejene velike škode, v celoti so se ohranile tudi čudovite secesijske fasade,« je pojasnil Skvarča, ki obžaluje, da se niso ohranili originalni načrti objekta. Zato se je pri pripravi magistrske naloge moral opreti predvsem na lastne meritve in posnetke objekta, s podatki in informacijami so mu pomagali tudi lastniki hiše. Objekt danes sodi pod dva varstvena režima, stavbnega in naselbinskega, kar je upošteval tudi pri pripravi načrta prenove.

Hiša je sicer ostala v uporabi vse do danes. »Lastniki si po najboljših močeh prizadevajo za njeno ohranitev, kljub temu pa jo je načel zob časa,« je poudaril Skvarča in dodal, da so v notranjosti stanovanjske dele posodobili, ostali deli stavbe pa ponujajo še veliko možnosti, saj kljub velikosti stavba ostaja neizkoriščena. Glede na to, da si v Žireh želijo tudi razvoja turizma, a primanjkuje prenočišč, si je zato v objektu poleg obstoječega programa zamislil tudi prenočišča za turiste. »V prvih dveh nadstropjih bi tudi v prihodnje ohranili stanovanja, v pritličju pa bi bili med drugim galerija in recepcija.« Največje spremembe je predvidel na podstrešju, ki je ta čas neizkoriščeno, kamor bi umestil prenočišča in tako ustvaril sobivanje različnih programov pod eno streho. Na mestu sedanje garaže, ki bi jo porušili, pa bi zgradili moderen paviljonski objekt za kavarno oziroma zajtrkovalnico za goste prenočišč. »Tako ne gre več le za prenovo hiše, ampak projekt dobi sociološki pomen, ki ponuja razmislek o možnostih drugačnega življenja,« je svojo predstavitev sklenil Nejc Skvarča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...