Obnovitvena dela so ustavljena, ker je stavba okužena z lesno gobo, z razpisom pa zdaj iščejo izvajalca, ki bo izvedel sanacijo.

Graščina je okužena z lesno gobo, sanacija bo zahtevna

Občina Jesenice je ustavila obnovitvena dela Ruardove graščine. Potem ko so v objektu odkrili obsežna žarišča zelo nevarne lesne gobe, zdaj iščejo izvajalca, ki bo izvedel zahtevno sanacijo.

Stroški obnove graščine so doslej znašali 3,2 milijona evrov, dodatna dela zaradi sanacije lesne gobe naj bi po ocenah lahko stala kar okrog milijon evrov. Občina Jesenice je sicer za obnovo pridobila sredstva sofinanciranja Evropske unije in države v višini nekaj več kot 623 tisoč evrov.

Jesenice – Pred natanko tremi leti, sredi avgusta 2018, so na Jesenicah začeli obnavljati Ruardovo graščino, ki je osrednji objekt muzejskega območja Stara Sava, to pa je kulturni spomenik državnega pomena. Za izvajalca je bilo izbrano podjetje Kolektor Koling, prenovljeno graščino pa bi po načrtih morali odpreti že lani. A se to ni zgodilo, dela so se močno zavlekla in ne bodo zaključena niti do konca letošnjega leta. Po sedanjih načrtih naj bi bila obnova objekta, zgrajenega v 16. stoletju, zaključena prihodnje leto, torej z več kot dveletno zamudo.

Občina Jesenice se je namreč pri obnovi morala spopasti s kar nekaj neprijetnimi presenečenji, med drugim so se pokazale težave s statiko, potrebna pa je bila tudi celovita obnova ostrešja. Na še večje težave pa so izvajalci naleteli konec lanskega leta, ko so ugotovili, da je objekt močno okužen z lesno gobo. Okuženi niso zgolj posamezni leseni deli, temveč celotna nosilna konstrukcija in tudi vsi ometi. Zavod za varstvo kulturne dediščine je zato prepovedal vsa nadaljnja dela v notranjosti stavbe in zahteval sanacijo žarišč lesne gobe. Tako je Občina Jesenice pred dnevi objavila razpis za izbiro izvajalca, ki bo izvedel zahtevno sanacijo. Kot so pojasnili, bo za odstranitev okuženih elementov potreben zahteven poseg v konstrukcijo, nujna pa bo tudi odstranitev vseh notranjih ometov. Ob tem bodo morali odstraniti tudi nekatere poslikave; tako je zdaj po zaključku sanacije lesne gobe predvidena tudi njihova rekonstrukcija.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

megla
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...