Občinski praznik v Bohinju

Prve prireditve ob občinskem prazniku že ta konec tedna, osrednja slovesnost, na kateri bo župan Bohinja Jožeta Cvetka in posmrtno Franca Kramarja imenoval za častna občana, pa bo prihodnji četrtek.

Bohinjska Bistrica – Občina Bohinj svoj praznik zaznamuje 26. avgusta. Posvečen je spominu na pohod štirih srčnih mož, ki so na ta dan leta 1778 prvič stopili na 2864 metrov visok Triglav. Vsi štirje možje – Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer – so bili iz Bohinja.

Tudi letos bodo v Bohinju, ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pripravili nekaj prireditev, so sporočili z bohinjske občinske uprave.

Že danes tako Planinsko društvo Srednja vas, Planinsko društvo Bohinjska Bistrica in Turistično društvo Bohinj ob 19. uri pri spomeniku trem srčnim možem v Ribčevem Lazu pripravljajo Praznični planinski pozdrav Triglavu. Na prireditvi bodo med drugim podelili priznanja za prehojeno bohinjsko planinsko pot.

V nedeljo bo ob 18. uri v Ceconijevem parku v Bohinjski Bistrici koncert Lovskih rogistov Bohinj, v torek pa Županov dan zdravja, na katerem bo župan Jože Sodja pri Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici ob 17. uri podelil spominske znake za požrtvovalnost v boju proti covidu-19 Vlade Republike Slovenije, priznanja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter častnih znakov Občine Bohinj.

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku pa bo na sam praznični dan v četrtek, 26. avgusta, pri Kulturnem domu Joža Ažmana Bohinjska Bistrica. Župan Jože Sodja bo ob tej priložnosti podelil občinska priznanja zaslužnim Bohinjcem. Po sklepu občinskega sveta bo Jože Cvetek častni občan Bohinja, posmrtno pa bodo naziv častni občan Bohinja podelili tudi nekdanjemu dolgoletnemu županu in poslancu državnega zbora, letos spomladi preminulemu Francu Kramarju. Plakete Občine Bohinj bodo prejeli Planinsko društvo Srednja vas ter prostovoljna gasilska društva Stara Fužina, Srednja vas, Bohinjska Češnjica in Gradišče. Ana Soklič, Vojko Vojvoda in Marko Kavčič bodo prejeli priznanje občine za posebne dosežke.

Prireditev, ki jo bo spremljal kulturni program in jo bo glasbeno popestrila zasedba Kranjci s pevko Štefico Stipančević, se bo začela ob 18. uri.

Ob prazniku so v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica – Enota Bohinjska Bistrica pripravili razstavo, posvečeno štirim srčnim možem; na ogled je do konca meseca, na dan praznika pa bodo vsi muzeju v Bohinju, Muzej Tomaža Godca, Oplenova hiša in Planšarski muzej, brezplačno odprli svoja vrata. Prav tako tudi cerkev sv. Janeza v Ribčevem Lazu, kjer za obiskovalce pripravljajo tudi organizirano vodenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...