Občinski praznik v Bohinju

Prve prireditve ob občinskem prazniku že ta konec tedna, osrednja slovesnost, na kateri bo župan Bohinja Jožeta Cvetka in posmrtno Franca Kramarja imenoval za častna občana, pa bo prihodnji četrtek.

Bohinjska Bistrica – Občina Bohinj svoj praznik zaznamuje 26. avgusta. Posvečen je spominu na pohod štirih srčnih mož, ki so na ta dan leta 1778 prvič stopili na 2864 metrov visok Triglav. Vsi štirje možje – Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer – so bili iz Bohinja.

Tudi letos bodo v Bohinju, ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pripravili nekaj prireditev, so sporočili z bohinjske občinske uprave.

Že danes tako Planinsko društvo Srednja vas, Planinsko društvo Bohinjska Bistrica in Turistično društvo Bohinj ob 19. uri pri spomeniku trem srčnim možem v Ribčevem Lazu pripravljajo Praznični planinski pozdrav Triglavu. Na prireditvi bodo med drugim podelili priznanja za prehojeno bohinjsko planinsko pot.

V nedeljo bo ob 18. uri v Ceconijevem parku v Bohinjski Bistrici koncert Lovskih rogistov Bohinj, v torek pa Županov dan zdravja, na katerem bo župan Jože Sodja pri Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici ob 17. uri podelil spominske znake za požrtvovalnost v boju proti covidu-19 Vlade Republike Slovenije, priznanja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter častnih znakov Občine Bohinj.

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku pa bo na sam praznični dan v četrtek, 26. avgusta, pri Kulturnem domu Joža Ažmana Bohinjska Bistrica. Župan Jože Sodja bo ob tej priložnosti podelil občinska priznanja zaslužnim Bohinjcem. Po sklepu občinskega sveta bo Jože Cvetek častni občan Bohinja, posmrtno pa bodo naziv častni občan Bohinja podelili tudi nekdanjemu dolgoletnemu županu in poslancu državnega zbora, letos spomladi preminulemu Francu Kramarju. Plakete Občine Bohinj bodo prejeli Planinsko društvo Srednja vas ter prostovoljna gasilska društva Stara Fužina, Srednja vas, Bohinjska Češnjica in Gradišče. Ana Soklič, Vojko Vojvoda in Marko Kavčič bodo prejeli priznanje občine za posebne dosežke.

Prireditev, ki jo bo spremljal kulturni program in jo bo glasbeno popestrila zasedba Kranjci s pevko Štefico Stipančević, se bo začela ob 18. uri.

Ob prazniku so v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica – Enota Bohinjska Bistrica pripravili razstavo, posvečeno štirim srčnim možem; na ogled je do konca meseca, na dan praznika pa bodo vsi muzeju v Bohinju, Muzej Tomaža Godca, Oplenova hiša in Planšarski muzej, brezplačno odprli svoja vrata. Prav tako tudi cerkev sv. Janeza v Ribčevem Lazu, kjer za obiskovalce pripravljajo tudi organizirano vodenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/4

sreda

-7/10

četrtek

-2/9

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. januar 2022

Zakaj uživati domačo hrano

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Korošica zmagala pri Avseniku / 10:20, 26. januar

Simpatična pesmica! Jaz pa pogrešam kakšno v nemščini! Npr. Falco, Anton aus Tirol ali Andreo Berg, Semino Rossi, Roland Kaiser, Rusinja Hel...

Korošica zmagala pri Avseniku / 18:31, 25. januar

Slovenci smo zastrupljeni z angleško glasbo.Evo za spremembo še nekaj malega iz Poljske: https://www.youtube.com/watch?v=J0yC5WLTEww&list=P...

Proti poniževanju partizanov / 12:58, 25. januar

Dokler se Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije ne bo distancirala od komunizma in njihovih vodij, sistemsko...

Prodaja bi pomenila škodo turizmu / 10:01, 25. januar

Na sliki vidim zaprto pročelje GH Toplice. Ne vem, a je ta še v sklopu SAVA ?

Proti poniževanju partizanov / 08:16, 25. januar

Seveda so bili mednarodno priznani. Saj drugih ni bilo, ker so jih komunisti takoj fizično odstranili. Tigrovci so recimo imeli dve opciji, ...

Sonce v Dražgošah / 07:38, 25. januar

Nehaj pit. Za ZAKAJ je vedno vprašaj!
A bo šlo?

Sonce v Dražgošah / 23:19, 24. januar

Težke svinje so bili Nemci. En zblojen folk. Pod komando še bolj zblojenih zveri. - tudi ZDAJ so ostareli gobcavi politiki pripravljeni pos...