Olga Tičar

Prihodnje leto jih bo dvajset

Jezersko štorijo bodo danes zvečer v Jenkovi kasarni na Zgornjem Jezerskem v tem poletju zaigrali zadnjič. Prihodnje leto bo že dvajset let, kar jo uprizarjajo.

Jezersko – Tudi etnografsko obarvano dvomesečno dogajanje na Jezerskem, ki sliši na isto ime kot igra, se počasi zaključuje.

Letos so igro Jezerska štorija odigrali nekajkrat v juliju kot tudi v avgustu v t. i. županovem kotu, v centru Jezerskega ter tradicionalno v Jenkovi kasarni. Danes ob 20. uri jo bodo odigrali zadnjič v tem poletju. Torej si v Jenkovi kasarni še tokrat lahko ogledate tri »štorije« iz življenja Jezerjanov izpred mnogih let. V njih nastopajo člani domače amaterske igralske skupine, ki se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, »furmane« in druge osebe iz zgodovine Jezerskega ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici.

Zanimive zgodbe je zbral in zapisal Andrej Karničar, oče znamenitih alpinistov, v knjigi Jezerske štorije. »Nekaj let preden je umrl, je šel po jezerski dolini, k 'tastarim' gospodinjam, da so mu povedale različne anekdote, kaj vse so počeli ob zimskih večerih v tistih časih – in nastala je knjiga,« pojasnjuje obiskovalcem Jenkove kasarne in v pričakovanju igre Olga Tičar z Jenkove kmetije, kamor spada tudi omenjena stavba, ki je v precej oddaljeni preteklosti služila tovornikom kot neke vrste »hospital«, izvemo. Kasneje so jo domačini zaradi njene višine začeli imenovati kasarna. Ker so se na stenah v zgornjih prostorih stavbe ohranili napisi tovornikov, je bila ta dovolj zanimiva, da je takrat Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ocenil, da se ohrani. V njej so kasneje uredili še manjši muzej, z igro pa so Jenkovi kasarni dali še dodatno vrednost.

Železni repertoar, a gledanost ne pada

Letos Jezersko štorijo igrajo že 19. leto, nadaljuje Tičarjeva, medtem ko obiskovalce popelje skozi pritličje stavbe, jim opisuje zgodovino razstavljenih predmetov ter jih po stopnicah pospremi v prvo nadstropje, kjer si v treh prostorih ogledajo tri izbrane »štorije«, ki so doživele tudi odrsko predstavitev. Mija Murovec, ki igra v eni od njih, nam zaupa, da je v vseh teh letih igra presenetljivo dobro obiskana. Jezerska štorija spada v železni repertoar, saj od prvega dne igrajo tri enake zgodbe. Tokrat so poleg Tičarjeve, ki je skrbela za vezni tekst, in že omenjene Mije Murovec nastopili še Drejc Karničar, Suzana Rebolj in Brane ter Filip Žagar.

Sicer smo ekipo povprašali, kako je z vajami in ali besedilo kaj osvežujejo, a smo namesto odgovora dobili širok nasmeh, Olga Tičar pa nam je postregla z navihanim odgovorom, da bo prihodnje leto že dvajset let, kar jo igrajo, in da se je odločila, da to obletnico še počaka, potem pa ona odide od »štorij v penzjon«.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/7

sreda

-2/8

četrtek

-5/3

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 19. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

PREDAVANJA / Begunje, 19. januar 2022

Predavanje o pljučnici odpade

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.

V Dražgošah odprli vrtec / 20:13, 18. januar

To je produkt SLS, PREVCA v Dražgošah + RKC. Da vas ni sram, kako ste zafrknili mlade starše v dolini.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 16:38, 18. januar

Berem danes - 1 200 000 cepljenih z enim odmerkom, - 1.200 000 cepljenih s tremiOkoli 45 procentov necepljenih. Pa kok nas je v SLO. Sem p...

Plakati opozarjajo na diskriminacijo / 16:21, 18. januar

Kr neki. Narejen plakat na stereotip ! In to naj bi bil plakat kjer je samo tekst.Denar za pa cuzajo iz proračuna. Banda bleferska !Naj mi ...

Političnim strankam slabih šest tisoč evrov / 16:19, 18. januar

ZAHTEVAM izračun po alinejah. Zakaj potrebujejo SLS 2532 € in kompaniji.

V Dražgošah odprli vrtec / 16:13, 18. januar

IN ni hujšega, kot premeščat otroke iz ene skupine v drugo. Otroci skupaj gor rastejo, so skupaj na krožkih, v prostem času. Ni zanemarlji...

V Dražgošah odprli vrtec / 15:58, 18. januar

Res PAMETNA rešitev. Po vijugasti, ozki cesti bodo starši vozili otroke v vrterc, par km v hrib. Pred službo in popoldan pošihtu... ful l...