Osvežilni mafini in zavitek

Četudi je priprava mafinov z gozdnimi sadeži in jogurtom ter skutnega zavitka z breskvami otročje lahka, se je lahko lotimo tudi starejši. Zakaj bi za peko porabili polovico dneva in kup energije, če imamo lahko okusne kolače pripravljene v trenutku.

Za pripravo mafinov z gozdnimi sadeži in jogurtom potrebujemo: 250 g moke, 300 g gostejšega jogurta (grški jogurt ali skyr), 180 g sladkorja, lupinica ene limone, 1 pecilni prašek, 2 jajci, 1 dl olja, ščep soli, 250 g gozdnih sadežev (lahko zamrznjenih).

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in ščep soli. Jajca penasto stepemo skupaj sladkorjem. Primešamo jogurt in olje ter nato še mešanico moke. Nazadnje vmešamo še gozdne sadeže. Pripravljeno maso nadevamo v modelčke za mafine. Modelčke napolnimo samo do treh četrtin. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Za popestritev mafinov v maso vmešamo še 100 g na koščke narezane bele čokolade.

Za pripravo zavitka z breskvami in skuto potrebujemo: 1 zavitek (250 g) listnatega testa, 2 srednje veliki breskvi, 250 g skute, 100 g navadnega jogurta ali kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 žlice limoninega soka, ščepec cimeta, za posip: 1 jajce, 1 pest mandljevih lističev.

Breskvam odstranimo koščico ter jih narežemo na tanjše rezine. Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, jajce, zdrob in limonin sok. Listnato testo razvaljamo oziroma razvijemo v pravokotnik. Pravokotnik postavimo pokonci in površino testa navidezno razdelimo na tri enake pokončne dele. Na sredinski del namažemo skutni nadev, ki ga prekrijemo z narezanimi breskvami ter posujemo s cimetom. Testo na obeh straneh (kjer ni nadeva) vodoravno narežemo na trakove. Zgornji in spodnji del testa malce prepognemo čez nadev, da bo ta ostal v pletenici. Stranske trakove, izmenično leve in desne, polagamo čez nadev. Jajce razžvrkljamo ter z njim premažemo zavitek ter ga potresemo z mandljevimi lističi. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

megla
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...