Da se bližamo Jenkovi planini in pašnikom, nas opozori tudi tabla.

Kako smo iskali ovce nad Jezerskim

Del letošnjega pestrega poletnega dogajanja v okviru Jezerske štorije je tudi soljenje ovc na Jenkovi planini, posebno doživetje pa prinaša prav dejstvo, da so ovce nepredvidljive živali in obiskovalcev s soljo ne čakajo za prvim ovinkom.

Zgornje Jezersko – Soljenje ovc v planini je le ena od aktivnosti, s katero na Jezerskem poleti obiskovalcem želijo predstaviti svojo kulturno in naravno dediščino ter identiteto, katere nepogrešljiv del je tudi ovčereja.

Za obiskovalce enkrat tedensko, ob sredah, pripravijo voden obisk Jenkove planine, ki se začne na Šenkovi domačiji – ta je ena od dveh kmetij na Jezerskem, ki ovce še pase po okoliških planinah in vrhovih. Čeprav se število ovac na Jezerskem zopet vztrajno veča in jih danes lahko naštejemo že okoli petsto, pa preostale kmetije ovce pasejo v dolini, na ograjenih pašnikih. »Tako kot mi včasih potrebujemo prehranska dopolnila, tudi ovce potrebujejo sol, s čimer dobijo natrij in klor, ki ju z običajno pašo na planini ne morejo zaužiti. Zato jim sol na planino nosimo,« nam pove Drejc Karničar, vrhunski alpinist, jezerski župan, v tem primeru pa tudi ovčerejec, ki bo ta dan naš vodnik. Šenkova domačija ima na planini trop ovac, ki šteje trideset odraslih živali in skoraj trideset mladičev, a še predno se s parkirišča v Ravenski Kočni podamo proti Jenkovi planini, nas Karničar opozori, da morda ovc danes ne bomo videli. Ponoči jih je namreč prestrašil medved, 15 ovac je pribežalo v dolino, preostale pa so se verjetno zatekle v kakšno zavetje. Poiskati jih bo treba, nas opozori, a nas s tem ne odvrne od dogodivščine. Med vzpenjanjem po senčni poti izvemo, da so ovce na planino letos zaradi dolge zime gnali dva tedna kasneje kot običajno, šele konec maja. Vse ovce so jezersko-solčavske pasme, ki velja za zelo trpežno in prilagojeno, ker pa so muhaste, rade zaidejo tudi na avstrijsko stran, kjer jih niso preveč veseli. Kjer so ovce, namreč ni divjadi, kar pa jezi avstrijske lastnike gozdov, ki imajo po njihovi zakonodaji tudi pravico do lova. A ovce se za državno mejo ne menijo, sledijo slastnim poganjkom v gozd ali skalo. Tekoče vode ne potrebujejo, saj vso potrebno tekočino dobijo s travo ali roso. Ovce svoj trop zapustijo v le izrednih razmerah, skupaj se tiščijo med nevihto, v mrazu in tudi v vročini.

Na Jezerskem ima ovčereja dolgo tradicijo, in ker so domači izdelki iz volne spet vedno bolj priljubljeni, število ovac narašča. Lastniki jih redijo zaradi mesa in volne. »Ovce postrižemo dvakrat letno, aprila, predno jih ženemo na planino, in oktobra, ko se vrnejo v dolino. Povpraševanje po volnenih izdelkih je res veliko, a težava je, da jih vedno manj zna kakovostno predelati volno. Pletenja so ženske še vešče, kako pa volno počesati, spresti … – ta obrt je žal že skoraj povsem zamrla. Morda se bodo stvari spremenile, saj ima zdaj na Jezerskem spet praktično vsaka kmetija ovce,« nam Drejc Karničar razlaga med hojo, medtem pa že pridemo na Jenkovo planino, od koder se nam odpre res lep razgled na sosednja vrhova Malo Babo in Goli vrh in vršace v ozadju – Storžič, Kočno, Grintovec, tudi Triglav vidimo v ozadju, Češka koča pa je kot na dlani.

A o ovcah ni sledi. Usmerimo se proti Mali Babi in poslušamo, ali bomo slišali meketanje, kličemo, da jih opozorimo na svojo prisotnost, iščemo sveže iztrebke, se povzpnemo na greben in pogledamo na drugo stran. A zaman. Vse, kar najdemo, je od medveda pokončana ovca, kar priča o tem, da se je trop preostalih razbežal po vsem območju in bodo lastniki imeli kar nekaj dela, da jih znova zberejo skupaj. Ko se po planinski poti vračamo proti pastirski koči, kjer nas čaka slastna malica, le opazimo štiri ovce, ki pa so preveč prestrašene, da bi se nam približale.

Soli, ki jo ovce sicer rade poližejo kar z dlani, jim tokrat tako nismo mogli dati, so pa imeli udeleženci v tednih pred tem veliko več sreče, in verjetno jo bodo imeli tudi do konca avgusta, ko bodo ob sredah še organizirali vodeno soljenje ovc.

A ne glede na vse bodo ovce še naprej muhasto ubirale svoje poti po gozdu in skalovju, vse do sredine septembra, ko bo trava nehala odganjati in se bodo do naslednjega maja preselile v hlev v dolino.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....