Koncesija za daljše obdobje

Občina Preddvor razmišlja o subvencioniranju priključitev na toplovodno omrežje. Ker se je zadnji poskus prodaje družbe Energetika Preddvor izjalovil, so morali na občini tehtno razmisliti, kako naprej.

Preddvor – Na zadnji seji občinskega sveta Občine Preddvor so svetniki obravnavali popravek Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju občine Preddvor. Predmet razprave je bila višina prispevne stopnje za priključitev na toplovod/vročevod. Izkušnja uporabnice med svetniki kaže na to, da je priklop na toplovod v primerjavi z alternativami, kot je toplotna črpalka, še vedno cenejša izbira. V nadaljnji razpravi so tudi svetniki ugotovili, da je investicija zavezanca v individualni vir ogrevanja, na primer pri novogradnji, bistveno višja kot v komunalni prispevek, če bi se priključil na vročevod. Kljub temu da posameznik plača še priključitev upravljavcu, toplotno postajo in zalogovnik vode. Eden od svetnikov je še kot primer dobre prakse omenil Železno Kaplo. V razpravi so prišli tudi do zaključka, da razmišljanje krajanov še vedno sloni na slabih izkušnjah iz preteklosti in da jim doslej pravzaprav še nihče ni zadeve v celoti predstavil.

Svetniki so se v končnem strinjali z višino prispevne stopnje, v nadaljevanju pa tudi s predlogom sklepa, da bi vsem, ki bi izkazali interes, da se priključijo na preddvorski toplovod, pomagali s subvencijo v višini do tisoč evrov, in sicer na podlagi letno predvidenih sredstev, ki se proporcionalno porazdelijo do njihove porabe. Strinjali so se tudi, da se odlok o komunalnem prispevku sprejme po skrajšanem postopku ter da hkrati glasujejo o omenjenem popravku odloka, občina pa do leta 2022 pripravi še pravilnik o subvencioniranju priključitev na toplovodno omrežje za enostanovanjske hiše.

Sledila je obravnava še dveh odlokov: predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izvajanja gospodarske javne službe, upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo ter še predlog Odloka o razveljavitvi Odloka o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva s prodajo poslovnega deleža v družbi Energetika Preddvor, d. o. o.

Zadnji poskus prodaje družbe Energetika Preddvor se je ponovno izjalovil, zato se je župan Rok Roblek po tehtnem premisleku odločil, da k stvari pristopi drugače: da se družba da v najem, odprodajo se njena osnovna sredstva in se na novo podeli koncesija (za neko daljše obdobje, na primer trideset let). Po nekih izračunih se je namreč izkazalo, da bo imela družba od pet- do osemodstoten donos šele po 17 ali 18 letih, zato je bilo treba razmisliti o drugačnem pristopu. Ker bi potencialni kupci tudi investirali, se znotraj koncesije najde način za novega najemnika, ki bo ustrezal razmerju stroška in investicije, vendar bo na drugi strani seveda zapisano tudi, kaj storiti v primeru, da se katera od strani ne bi držala pogodbe. Najemnik bo imel za čas koncesije tudi stavbno pravico, medtem ko zemljišče ostaja v lasti občine. Koncesija se bo izvajala na podlagi javnega razpisa, katerega podlaga bo sprejeti odlok. Priloga k razpisu pa bo tudi študija, ki je že v izdelavi, je vezana na podelitev koncesije in bo definirala, v kakšnem razmerju ostaja občina do družbe Energetika Preddvor. Župan je poudaril še izjemen pomen transparentnosti celotnega procesa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.