Koncesija za daljše obdobje

Občina Preddvor razmišlja o subvencioniranju priključitev na toplovodno omrežje. Ker se je zadnji poskus prodaje družbe Energetika Preddvor izjalovil, so morali na občini tehtno razmisliti, kako naprej.

Preddvor – Na zadnji seji občinskega sveta Občine Preddvor so svetniki obravnavali popravek Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju občine Preddvor. Predmet razprave je bila višina prispevne stopnje za priključitev na toplovod/vročevod. Izkušnja uporabnice med svetniki kaže na to, da je priklop na toplovod v primerjavi z alternativami, kot je toplotna črpalka, še vedno cenejša izbira. V nadaljnji razpravi so tudi svetniki ugotovili, da je investicija zavezanca v individualni vir ogrevanja, na primer pri novogradnji, bistveno višja kot v komunalni prispevek, če bi se priključil na vročevod. Kljub temu da posameznik plača še priključitev upravljavcu, toplotno postajo in zalogovnik vode. Eden od svetnikov je še kot primer dobre prakse omenil Železno Kaplo. V razpravi so prišli tudi do zaključka, da razmišljanje krajanov še vedno sloni na slabih izkušnjah iz preteklosti in da jim doslej pravzaprav še nihče ni zadeve v celoti predstavil.

Svetniki so se v končnem strinjali z višino prispevne stopnje, v nadaljevanju pa tudi s predlogom sklepa, da bi vsem, ki bi izkazali interes, da se priključijo na preddvorski toplovod, pomagali s subvencijo v višini do tisoč evrov, in sicer na podlagi letno predvidenih sredstev, ki se proporcionalno porazdelijo do njihove porabe. Strinjali so se tudi, da se odlok o komunalnem prispevku sprejme po skrajšanem postopku ter da hkrati glasujejo o omenjenem popravku odloka, občina pa do leta 2022 pripravi še pravilnik o subvencioniranju priključitev na toplovodno omrežje za enostanovanjske hiše.

Sledila je obravnava še dveh odlokov: predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izvajanja gospodarske javne službe, upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo ter še predlog Odloka o razveljavitvi Odloka o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva s prodajo poslovnega deleža v družbi Energetika Preddvor, d. o. o.

Zadnji poskus prodaje družbe Energetika Preddvor se je ponovno izjalovil, zato se je župan Rok Roblek po tehtnem premisleku odločil, da k stvari pristopi drugače: da se družba da v najem, odprodajo se njena osnovna sredstva in se na novo podeli koncesija (za neko daljše obdobje, na primer trideset let). Po nekih izračunih se je namreč izkazalo, da bo imela družba od pet- do osemodstoten donos šele po 17 ali 18 letih, zato je bilo treba razmisliti o drugačnem pristopu. Ker bi potencialni kupci tudi investirali, se znotraj koncesije najde način za novega najemnika, ki bo ustrezal razmerju stroška in investicije, vendar bo na drugi strani seveda zapisano tudi, kaj storiti v primeru, da se katera od strani ne bi držala pogodbe. Najemnik bo imel za čas koncesije tudi stavbno pravico, medtem ko zemljišče ostaja v lasti občine. Koncesija se bo izvajala na podlagi javnega razpisa, katerega podlaga bo sprejeti odlok. Priloga k razpisu pa bo tudi študija, ki je že v izdelavi, je vezana na podelitev koncesije in bo definirala, v kakšnem razmerju ostaja občina do družbe Energetika Preddvor. Župan je poudaril še izjemen pomen transparentnosti celotnega procesa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 0 km/h

1/18

torek

3/19

sreda

11/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 12:03, 18. oktober

Pada in hkrati raste...

Uredili naj bi tudi podvoz / 08:49, 18. oktober

Drugi tir do Kranja je realnost; drugi tir od Kranja naprej je utopija. Mogoče odsek med Podnartom in Otočami ter Lescami in Žirovnico. To j...

Nobelove nagrade 2021 / 06:59, 18. oktober

" Svoboda izražanja in pravica do informacij pomagata pri informiranju javnosti. "

--------------------

blablablablabla

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 06:59, 17. oktober

Glede na to, da za 60% odstotkov prebivalstva ni več omejirev in da so na pohodu respiratorne bolezni, ki jih leto dni ni bilo na spregled, ...

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:58, 16. oktober

Vsem nam je pa jasno, da šef dobi po 'P...čki', če se bo v to vtaknila inšpekcija.
Važno, da nas zajedajo in se sončijo na jahtah.