Pot, ki so jo za dostop do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke obiskovalci uporabljali do sedaj, je vodila čez zasebno zemljišče. Lastnik je že pred časom tja postavil zaporo. / Foto: Gorazd Kavčič

Želijo boljši dostop do sotočja

Za dostop do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke so obiskovalci doslej uporabljali pot, ki vodi čez zasebno zemljišče in jo je lastnik pred časom zaprl. Zavod Turizem in kultura Radovljica si želi ureditev dostopa pa tudi režima na Savi.

Radovljica, Lancovo – »Po Lancovem dnevno srečujemo obiskovalce oziroma turiste, ki nas, domačine, sprašujejo, kje je mogoče priti do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke. Mi pa jim lahko odgovorimo le, da to ni mogoče,« je sredi poletja razočaran, ker je doslej edini urejeni dostop do sotočja zaprt, povedal eden od krajanov Lancovega. Zaprtje dostopa je verjetno posledica stopnjevanja aktivnosti številnih prebivalcev občine Radovljica in drugih, ki si, združeni na platformi Reši sotočje, med drugim prizadevajo, da bi preprečili projekt gradnje turistično-rekreacijskega centra na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke, kjer naj bi investitor želel urediti apartmajski in gostinski objekt, kamp ter večnamenska igrišča. Kot pojasnjujejo pobudniki akcije, je njihov namen ohraniti dostop javnosti do naravne znamenitosti ter ohraniti kakovost bivanja vseh državljanov.

A urejena pot do sotočja vodi prav čez investitorjevo zemljišče in ta prehod je sedaj zaprt. Kot je povedal župan Radovljice Ciril Globočnik, si je sicer zdaj sotočje mogoče ogledati s ceste proti Bledu oziroma s poti, ki vodi ob Savi od mostu na Lancovem proti Šobcu.

Nanjo obiskovalce, ki jih zanima, kje bi si lahko ogledali sotočje najdaljše slovenske reke, usmerjajo tudi na radovljiškem TIC-u.

»Napotimo jih na urejeno pohodno pot Prisluhni reki Savi. Nanjo pridejo pred mostom na Lancovem, po nekaj sto metrih ob levem bregu Save je z nasprotne strani kot do sedaj mogoče videti tudi sotočje,« je pojasnila Nataša Mikelj, direktorica zavoda Turizem in kultura Radovljica.

Pri tem je poudarila, da gre vendarle za izjemno naravno vrednoto, ki ima za Slovence tudi zelo velik simbolni pomen, zato bi bilo po eni strani prav, da bi bil dostop za obiskovalce ne samo omogočen, ampak tudi urejen, po drugi strani pa gre za območje, ki bi lahko v smislu turizma prineslo izjemno dodano vrednost vsej destinaciji.

»In ne le sotočje, temveč celoten odsek reke Save, ki teče po radovljiški občini, bi bilo vredno ohraniti, zavarovati in obenem urediti na način, da bi bil v zadovoljstvo tako domačinom kot obiskovalcev. Pritiski na reko in rečne bregove so dokaj veliki, nabor tistih, ki jo za uporabljajo za različne dejavnosti, je prav tako zelo širok: od ribičev, raftarjev in kajakašev do sprehajalcev, pohodnikov in številnih kopalcev v poletnih mesecih, ob tem pa v zadnjem obdobju tako rekoč na vsakem ovinku reke zraste nov glamping. Menim, da bi bilo v dobro vseh nujno, da se na reki in ob njej čim prej vzpostavi neki režim, ki bi urejal in usklajeval aktivnosti na območju Save,« meni Mikljeva.

Projekt ureditve turističnega kompleksa v neposredni bližini sotočja je sicer trenutno v mirovanju, je še povedal župan. Gradbeno dovoljenje zanj še ni bilo izdano. »Projekt lastnika zemljišča je bil zasnovan že dolgo pred mojim prihodom na občino. Najprej v manjšem obsegu, nato se je širil ... Mislim, da bi bil še vedno izvedljiv, a v pasu, ki bi bil dovolj odmaknjen od fizičnega sotočja, in seveda v manjši obliki, kot je bilo načrtovano,« je povedal Globočnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...