Janez Sušnik, predsednik ZDUS-a / Foto: arhiv GG

Sušnika pozvali k odstopu

Nekateri nekdanji funkcionarji Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) pozivajo predsednika Janeza Sušnika k odstopu. Sušnik je poziv že zavrnil.

Janez Sušnik: »Od trinajstih pokrajinskih zvez sem prejel stoodstotno podporo, torej trinajst glasov, da še naprej ostanem na čelu krovne upokojenske organizacije.«

Kranj – Nekateri nekdanji funkcionarji Zveze ugotavljajo, da sedanje vodstvo Zveze v javnosti podpira ukrepe vlade in državnega zbora, ki niso v korist prebivalstvu, zato pozivajo predsednika Janeza Sušnika, da odstopi in s tem omogoči ZDUS-u nov zagon. Kot so zapisali v »poziv starejšim v Sloveniji«, bi ZDUS kot najbolj množična humanitarna organizacija civilne družbe moral biti najglasnejši zagovornik pravic starejših v soglasju z mladimi, a namesto tega je zašel v krizo upravljanja in vodenja, saj vse bolj postaja transmisija za uveljavljanje vladnih ukrepov, ki so škodljivi prebivalcem Slovenije. ZDUS je po mnenju podpisnikov poziva izgubil razvojni potencial, članstvo je nezadovoljno s pojavnostjo ZDUS-a v javnosti, predsednik s podporo zakonom in ukrepom, ki niso v korist prebivalstvu, koketira s političnimi strankami ... Na krizo vodenja so z odstopom že opozorili nekateri ugledni člani, med njimi predsednik strokovnega sveta in predsednik centra razvoja ZDUS, odstope napoveduje še več strokovnjakov v delovnih telesih, prvič v zgodovini ZDUS-a je častno razsodišče izreklo opomin predsedniku. »ZDUS ima dovolj orodij, da naredi red v svojih vrstah. Treba je argumentirano oceniti stanje in ukrepati,« so zapisali v poziv, pod katerega so se podpisali Sušnikova predhodnica Mateja Kožuh Novak ter Aldo Ternovec, Tomaž Banovec, Milan Krajnc, Slavica Golob, Jože Gašperšič, Nevenka Doblekar, Emil Hedžet in Alojz Vitežnik.

Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik se je na poziv k odstopu odzval z odgovorom, da je ZDUS najglasnejši zagovornik pravic starejših v soglasju z mladimi, da tvorno sodeluje z Medgeneracijsko koalicijo Slovenije (MeKos) in je samo letos na vladne resorje naslovili vsaj deset pozivov k izboljšanju razmer. Sušnik se strinja, da ima ZDUS dovolj orodij, da naredi red v svojih vrstah. S tem namenom je maja letos upravnemu odboru predlagal, da presoja tudi o kritikah, ki jih je javnosti naslavljal eden od članov strokovnega sveta. »Od trinajstih pokrajinskih zvez sem prejel stoodstotno podporo, torej trinajst glasov, da še naprej ostanem na čelu krovne upokojenske organizacije,« je v odgovoru navedel Sušnik in dodal, da ob tolikšni podpori ne razmišlja o umiku, ampak si bodo v Zvezi še bolj zavzeto prizadevali za izboljšanje socialnega in ekonomskega položaja upokojencev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/27

torek

13/26

sreda

14/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.