Naselje, v katerem bivajo turški delavci, je tik ob avtocesti pred predorom Karavanke, pod Hrušico. Je ograjeno in izredno urejeno. / Foto: arhiv Cengiz Slovenija

V naselju je tudi mošeja

Okrog sto turških delavcev, ki od lani gradijo drugo cev predora Karavanke, živi v začasnem naselju na Hrušici. Naselje je izredno urejeno, Hrušičani pa pravijo, da so delavci povsem nemoteči.

Lani v času najhujšega izbruha koronavirusa je bilo okuženih kar nekaj delavcev, a kot so nam povedali v podjetju Cengiz Slovenija, so zdaj vsi, ki bivajo v naselju, že cepljeni.

Hrušica – Na Hrušici od lani živi in dela okrog sto turških državljanov, delavcev podjetja Cengiz, ki gradi vzhodno cev avtocestnega predora Karavanke. Bivajo v začasnem naselju, ki so ga postavili tik ob avtocesti v smeri proti Karavankam, ob izvozu z avtoceste na Hrušici. Območje je ograjeno, a izredno urejeno. Obiska naselja novinarjem sicer pri Cengizu Slovenija ne omogočajo, so nam pa poslali nekaj pisnih pojasnil o tem, kako živijo turški delavci in kako se počutijo na Gorenjskem.

Kot so nam pojasnili, ta čas v naselju biva okrog sto zaposlenih pri Cengizu, gre tako za delavce kot inženirje in tudi administrativno osebje. Načrtujejo, da se bo njihovo število v prihodnje še nekoliko povečalo. Gradnja druge cevi naj bi trajala pet let, kot so nam povedali, pa bo celotno obdobje v Sloveniji ostala ekipa inženirjev in administrativnega osebja, medtem ko posamezni delavci ostanejo krajše obdobje.

Televizija, družabne igre, kava in čaj

V sklopu naselja imajo tri spalne objekte, jedilnico, pralnico, objekt s pisarnami in kotlovnico. Uredili pa so tudi manjšo mošejo, v kateri lahko delavci, ki so islamske vere, opravljajo verske obrede.

Večino časa sicer zaposleni najbrž preživijo na gradbišču, kaj pa počnejo v prostem času? Kot so nam pojasnili v podjetju Cengiz Slovenija, v naselju lahko gledajo televizijo, igrajo karte in druge družabne igre, na voljo imajo čaj in kavo. Za prehrano je poskrbljeno v jedilnici v sklopu naselja.

»Zaradi virusne krize zaposleni daljše obdobje niso zapuščali gradbišča in naselja, da bi preprečili širjenje virusa,« so nam povedali in dodali, da zdaj, ko so vsi cepljeni, občasno odidejo tudi iz naselja, ukvarjajo se zlasti s športom oziroma rekreacijo.

Nogomet na športnem igrišču na Hrušici

Tako smo na Hrušici izvedeli, da imajo dogovor s tamkajšnjim športnim društvom, da pridejo igrat nogomet na nogometno igrišče Na placu. Pridejo v skupini, s kombijem, po igri nekateri še malce posedijo v lokalu ob igrišču in se nato vrnejo v naselje. Z njimi ni nobenih težav in so povsem nemoteči, so nam povedali Hrušičani, kar je potrdil tudi predsednik KS Hrušica Janez Marinčič. Povedal je, da lepo sobivajo v kraju, pa tudi v podjetju Cengiz Slovenija so zatrdili, da se zaposleni na Gorenjskem dobro počutijo in so veseli, da lahko delajo in začasno živijo v tako lepi deželi, kot je Slovenija.

Jeseniški imam: pridni, delovni ljudje

Pogovarjali pa smo se tudi z jeseniškim imamom Munzirjem Čelenko, ki je dejal, da je še pred lanskim najhujšim valom epidemije obiskal naselje, nekateri od delavcev pa so občasno posamično obiskali molilnico jeseniške islamske skupnosti na Jesenicah. A kasneje so zaradi koronavirusa ostali 'v mehurčku' v naselju. Kot je dejal imam, gre za običajne, pridne ljudi, ki so osredotočeni predvsem na to, da dobro opravijo svoje delo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....