KPZ Mysterium letos organizira že devete Poletne delavnice vokalne glasbe. / Foto: arhiv KPZ Mysterium

Peli bodo muzikal

Komorni pevski zbor Mysterium vabi na devete Poletne delavnice vokalne glasbe, ki bodo med 22. in 28. avgustom potekale v avli Mestne občine Kranj. Letošnja tema so izbrane skladbe iz muzikalov.

Kranj – Delavnice, ki jih tradicionalno vsako leto pripravlja KPZ Mysterium, bodo tudi letos v Kranju potekale zadnji teden avgusta. Udeleženci se bodo zbrali v nedeljo, 22. avgusta, prejeli notno gradivo in potem ves teden vadili. Privadili se bodo svojih sopevcev in se naučili novih skladb. Zadnji dan delavnic, v soboto, 28. avgusta, je namenjen koncertu v avli Mestne občine Kranj (MOK), ko se bodo udeleženci predstavili javnosti. Tudi letos bo delavnice vodil dirigent Lovro Frelih ob pomoči korepetitorjev. Novost bodo delavnice vokalne tehnike, ki jih bo vodila pevska pedagoginja Eva Jekovec.

Letošnja tema delavnic bo muzikal, zato bo na delavnicah sodelovala tudi poznavalka tega glasbenega žanra Tanja Pečenko. Z izborom teme bodo obeležili 120-letnico prve oblike muzikala, ki je nastala v New Yorku na Broadwayu, 50-letnico muzikala Jezus Kristus Superstar in 40-letnico muzikala Mačke. Predstavili bodo znane muzikale, kot so Levji kralj, Lepotica in zver, Mama Mia, Nesrečniki in Fantom iz opere.

»Muzikal je vse bolj popularna zvrst tudi v Sloveniji, zato je pomembno, da se zbori lotimo poustvarjanja tudi tega žanra. Petje muzikalov predstavlja precejšnjo nadgradnjo 'klasičnega' zborovskega petja, saj je poleg petja samega treba zelo dobro poznati ozadje skladbe oziroma celotnega dela ter zgodbe, iz katere skladba izhaja. To je zelo pomembno za interpretacijo skladbe, saj se pevci ob tem še toliko bolj prelevijo v igralce in morebitne plesalce,« izbor letošnje teme komentira predsednica zbora Mateja Arhar.

Zborovske delavnice bodo potekale vsak večer, delavnice vokalne tehnike pa vsak drugi dan. Avtentičnost in karakter izvedbe muzikalov bo podprla inštrumentalna spremljava tria: klavir, bas kitara, bobni, kar bo že pravi mali spektakel, ki bo s prostim vstopom na zaključni koncert v avli MOK zagotovo privabil tudi obiskovalce.

Vsakoletne Poletne delavnice v Kranju so širše prepoznavne in se jih udeleži vedno več pevcev iz vse Slovenije. Delavnice so namenjene vsem ljubiteljem glasbe, ne glede na starost ali predznanje, preizkusa pevskega znanja petja tudi tokrat ne bo. Koncept je zasnovan tako, da izbor skladb lahko osvojijo vsi udeleženci, ne glede na pevsko predznanje. Zato vse zainteresirane vabijo, da se prijavijo na spletni strani mysterium.si/delavnice oziroma na Facebooku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

megla
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/16

torek

4/19

sreda

10/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...