Gašper Selko / Foto: Matic Maček

Glasba je jezik, ki ga najbolje pozna

Kamniški glasbenik Gašper Selko je najbolj znan kot trobentač, a s pravkar izdano samostojno skladbo napoveduje album, ki je plod raziskovanja mnogih velikanov resne in zabavne glasbe. Izid albuma bo pospremil tudi z zvočno razstavo.

Gašper Selko je eden bolj znanih trobentačev mlajše generacije pri nas, ki je po Konservatoriju za glasbo v Ljubljani zaključil tudi Akademijo za glasbo v Ljubljani in se že takrat spogledoval z različnimi glasbenimi zvrstmi. Je član različnih zasedb in sodeluje s številnimi priznanimi umetniki, na glasbenih odrih pa ga prepoznamo tudi pod imenom X.U.L., ko – kot pravi – glasbo uporablja kot jezik. Na svoj način združuje sodobno klasiko z elementi minimalizma in eksperimentalno elektronsko glasbo ter poskuša raziskati nove načine interakcije med glasbo in poslušalci.

»Ob celodnevnih snemanjih, sprehodih, sem velikokrat razmišljal o našem načinu življenja, naših skupnostih in o tem, da se kljub vsemu kaosu, ki nas obdaja, velikokrat počutimo izgubljene. Razmišljanja sem prelil v glasbo, osnovala pa se je ideja o 'glasbenem priročniku za življenje'. Zgodbe, razmišljanja in misli, ki sem jih uglasbil, ne prinašajo ultimativne resnice, prav tako pa so mnogi znani filozofi že mnogo pred mano pisali in napisali mnoga velika dognanja. Mi pa smo tu in zdaj, na modri piki, ki pluje v prostranosti vesolja. Moj jezik, ki ga najbolje poznam, je glasba in presrečen bom, če bodo poslušalci prišli z odprtimi ušesi,« nam je povedal pred dnevi, ko je izdal samostojno skladbo When She Left in s tem napovedal svoj drugi album in glasbeno razstavo, ki bosta luč sveta zagledala predvidoma oktobra.

Za njim je težko obdobje, priznava, kar se odraža tudi v glasbi, ki pa je mnogo zrelejša od dosedanje, ki jo je že izdal. »Ko so v viharju lanskega leta nastajale prve ideje in kompozicije, sem se velikokrat vprašal o smislu tega, kar počnem. Odri so samevali, skupaj z mnogimi kolegi smo se znašli v negotovi situaciji in sam, priznam, da sem za nekaj tednov odložil vsa glasbila. Kljub 'prostemu času', ki sem ga bil deležen po večmesečnih koncertih, pa je vrzel pred mano na trenutke delovala neskončna in grozeča. In ravno te stiske so postale gorivo za nov material. Spomnim se trenutka, ko sem se po premoru ponovno usedel za računalnik in klaviature ... misli in besede so postale melodije, akordi. Občutek je bil, kot da sem odprl knjižico in vpisoval svoje občutke in emocije, vse skupaj pa je delovalo blagodejno,« pravi Gašper, ki bo na album uvrstil deset kompozicij. Ker se mu zdi škoda, da bi vse samevalo zgolj v albumski knjižici, se je povezal z dobrim prijateljem, grafičnim oblikovalcem Dejvidom Kneževićem, ki bo njegovo glasbo prelil v grafike.

Z najnovejšo glasbo Gašper potrjuje, da je vsestranski glasbenik in še zdaleč ne le trobentač. »Nagibam se, da v svojih delih uporabljam več živih instrumentov, poslužujem se raziskovanja analognih oblik in instrumentov. Album deluje na trenutke filmsko, spet zasanjano, zmes elektronike, živih instrumentov ter vokalov pa dajejo poslušalcu dovolj prostora, da stvari interpretira po svoje,« svoje najnovejše delo opiše Gašper Selko, ki se aktivno ozira tudi v tujino.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

megla
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/16

torek

4/19

sreda

10/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...