Tudi v Polju pri Vodicah so celovito uredili komunalno in drugo infrastrukturo. / Foto: Občina Vodice

Pred zaključkom velikega infrastrukturnega projekta

Pred zaključkom v Vodicah je gradnja devet kilometrov komunalne in štiri kilometre in pol cestne infrastrukture.

Vodice – V Občini Vodice v zadnjih dveh letih potekata dva velika infrastrukturna projekta – gradnja projekta C0 ter sočasna gradnja. Povezovalni fekalni kanal C0 za odvajanje odpadnih voda iz območja občine Vodice do čistilne naprave Ljubljana je že dokončan, potekata pa še gradnja črpališč v Vojskem in Polju ter gradnja zadrževalnega bazena v Vodicah. Kot pojasnjujejo na vodiški občinski upravi, bodo gradbena dela predvidoma zaključena letos, uporabno dovoljenje pa pričakujejo v prvih mesecih naslednjega leta. »Do takrat še ne bo prišlo do priključitve objektov na kanalizacijsko omrežje, saj moramo počakati, da Mestna občina Ljubljana zgradi še manjkajoči del kanala. Ko bo povezan s čistilno napravo v Zalogu in bo Ljubljana pridobila uporabno dovoljenje, pa bomo začeli izdajati odločbe. Pričakujem, da se bo to zgodilo v letu 2023,« je dejal vodiški župan Aco Franc Šuštar. Celotna investicija na območju občine Vodice (gradnja sicer poteka tudi v Mestni občini Ljubljana in Medvode) znaša 4,6 milijona evrov, delež nepovratnih sredstev Evropske unije in države pa znaša 3,4 milijona evrov.

Sočasno z gradnjo fekalne kanalizacije občina ureja tudi naselja Polje, del Utika in Bukovice ter dela Vojskega in Povodja v vrednosti 1,82 milijona evrov. Na navedenem območju je v celoti zgrajena vsa komunalna in cestna infrastruktura, ki zagotavlja priklope na vse objekte in obsega več kot 4,5 kilometra novih cest, tri kilometre novih površin za pešce, devet kilometrov nove fekalne kanalizacije, dva kilometra meteorne kanalizacije, dva kilometra vodovoda in hidrantnega omrežja, tri kilometre javne razsvetljave in tri kilometre cevne kanalizacije za optično povezavo.

Kot nam je še pojasnil vodiški župan, so naselja in ulice urejali celovito, povsod so jih preplastili z novim asfaltom, ceste ponekod razširili, objekti so dobili nove vodovodne priključke, postavili so okoli trideset hidrantov in okoli sedemdeset drogov za javno razsvetljavo, vesel pa je tudi treh kilometrov pločnikov oziroma površin za pešce in kolesarje, tudi med vasmi, ki jih ti že s pridom uporabljajo.

»To je ogromna pridobitev za naš proračun in tudi našo občino kot tako. Če se primerjamo z Ljubljano, bi to pomenilo približno tako, kot bi v prestolnici v dobrih dveh letih zgradili okoli štiristo kilometrov novih cest in infrastrukture,« dodaja župan.

V občini je bila doslej s kanalizacijskim omrežjem pokrita večina naselja Vodice, z novimi investicijami pa bo imela možnost priklopa tretjina prebivalstva. Kot dodaja Šuštar, je sistem zasnovan tako, da se bodo imela v prihodnje tako na kanalizacijsko omrežje kot sistem vodooskrbe možnost priključiti vsa naselja, z izjemo Šinkovega Turna in dela Kosez, kjer gradnja zaradi oddaljenosti oziroma reliefa ekonomsko ni upravičena. Ob tem so upoštevali tudi predvidevanja, da bi se v prihodnjih desetletjih število občanov povečalo s sedanjih skoraj pet tisoč na sedem tisoč.

Odprtje investicij pripravljajo v soboto, 28. avgusta, dopoldne pri gasilskem domu v Polju, kjer bo potekalo tudi tradicionalno srečanje starodobnikov in ko bodo simbolično odprli vse nove odseke, zgrajene v minulih dveh letih, ki jih zaradi epidemije ni bilo mogoče odpirati posamično.

Naslednja pomembnejša investicija jih čaka na Skaručni, kjer bo prav tako potekalo komunalno opremljanje naselja v sodelovanju z državo, saj del trase poteka po državni cesti. Župan računa, da bo razpis za izbiro izvajalca del pripravljen do konca leta.

Sicer pa so v Vodicah trenutno v teku razpisi za izbiro izvajalca za gradnjo prometne in komunalne infrastrukture na območju ceste Mlakar v Utiku v dolžini 250 metrov in za gradnjo športno-gasilskega poligona v Polju pri Vodicah ter razpis za izbiro zasebnega partnerja za gradnjo občinskega središča Kopitarjev center. Vsi postopki bodo predvidoma zaključeni do konca septembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/20

torek

5/25

sreda

8/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3

V spomin na Andreja Demšarja / 15:12, 3. oktober

Žal nismo seznanjeni, da se je to dogajalo. Kaj naj spremljamo, da bomo seznanjeni s takšno prireditvijo.... Vse dobro 'atu' in ženi Ivanki, ki sta varovala naše otroke....... <3 <3

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 06:45, 3. oktober

Če mene vprašate(pa me ne), mi je 100x bolj všeč kozouc nafilan s snopi žita ali senom. Tole se mi zdi posiljeno.Če je slučajno komu to všeč...