Romarji na šenčurskem pokopališču, kjer je grob dr. Vladimirja Žumra / Foto: Primož Pičulin

Prvo spominsko romanje

Prvo zahvalno in spominsko romanje po preddvorski veji Jakobove poti od cerkve sv. Jakoba iz Hraš pri Smledniku in čez preddvorski Sv. Jakob do Brezij je uspelo. Romanje je bilo namenjeno pokojnim: načrtovalcu poti dr. Vladimirju Žumru, Metodiju Riglerju, prvemu predsedniku Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji, Sašu Cenerju ter Cilki Smolič.

Preddvor – V soboto se je romanja udeležilo 42 pohodnikov, v nedeljo 26. Eni so romali oba dni in tako prehodili vso preddvorsko vejo Jakobove poti, drugi so se priključili le za del poti.

Začeli so v zgodnjem sobotnem jutru izpred cerkve sv. Jakoba v Hrašah pri Smledniku, nadaljevali skozi t. i. vodiško gmajno proti vasi Voklo in naprej do Šenčurja, mimo cerkve v Srednji vasi in po poljski poti do Visokega. Tu so sredi vasi spet zavili na makadamsko pot, ki pelje ob reki Kokri do cerkve sv. Lenarta na Bregu pri Preddvoru, ter potem pešačili še do cerkve sv. Petra v Preddvoru. Sledil je vzpon na Sv. Jakob nad Preddvorom, kjer so romarji tudi prenočili. V nedeljo zjutraj so se spustili nazaj v Preddvor in se odpravili pod gorami skozi vasi Mače, Bašelj, Trstenik, Goriče, Golnik, Križe ter Kovor proti Brezjam. Tako na Sv. Jakobu kot na Brezjah so imeli romarski maši: prvo je daroval pater dr. Metod Benedik, drugo pa podbreški župnik Miha Lavrinc.

Zahvalno in spominsko romanje je organiziralo Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji, vodila pa ga je njegova pobudnica ter soproga pokojnega dr. Vladimirja Žumra, ravno tako pobudnika in markacista poti, Franceska Žumer. Bila je vesela, da so se ljudje odzvali v tako lepem številu. Prišli so tako rekoč iz vse Slovenije. Iz Postojne, Ljubljane, Grgarja pri Novi Gorici, Solkana, Maribora ... Med romarji smo opazili tudi Marjeto Rigler, soprogo pokojnega Metodija Riglerja, prvega predsednika Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji, ki je bil skupaj z njo začetnik slovenskih Jakobovih romanj, ter predstavnika društva Matjaža Kosija.

Pozornost so pritegnili štirje nasmejani in nadobudni družinski člani (od sicer šestih otrok) družine Rogelj iz Kokre – tudi preddvorski skavti, ki so romarje pospremili s ponosno nošnjo zastave Jakobove poti že od prvega koraka dalje. Ano, Ivana, Polono in Frančiška je na pot pospremila tudi njihova mama.

Prvi dan so romarji prehodili načrtovanih 19 kilometrov, v nedeljo še preostalih 24. Vmes so si ogledali tudi nekaj cerkva, se ustavili v gradu Dvor v Preddvoru, bili toplo sprejeti s strani predstavnikov turizma, izvedeli marsikaj zanimivega o krajih skozi oziroma mimo katerih so romali. Pozdravili so jih tudi župani ter meceni društva, na primer zakonca Olga in Marjan Mali iz Valburge. Ustavili so se še v Šenčurju na grobu dr. Vladimirja Žumra.

Eni so bili na tovrstnem romanju prvič, drugi se jih udeležujejo redno. Tudi vreme je bilo romarjem naklonjeno, tako da je bilo vse skupaj enkratno doživetje, saj lepih razgledov pod gorami v tem koncu Gorenjske za pohodnike ne manjka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 0 km/h

1/18

torek

3/19

sreda

11/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 12:03, 18. oktober

Pada in hkrati raste...

Uredili naj bi tudi podvoz / 08:49, 18. oktober

Drugi tir do Kranja je realnost; drugi tir od Kranja naprej je utopija. Mogoče odsek med Podnartom in Otočami ter Lescami in Žirovnico. To j...

Nobelove nagrade 2021 / 06:59, 18. oktober

" Svoboda izražanja in pravica do informacij pomagata pri informiranju javnosti. "

--------------------

blablablablabla

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 06:59, 17. oktober

Glede na to, da za 60% odstotkov prebivalstva ni več omejirev in da so na pohodu respiratorne bolezni, ki jih leto dni ni bilo na spregled, ...

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:58, 16. oktober

Vsem nam je pa jasno, da šef dobi po 'P...čki', če se bo v to vtaknila inšpekcija.
Važno, da nas zajedajo in se sončijo na jahtah.