Na dan odprtja je bilo v grajskem parku živahno. / Foto: Tina Dokl

Odprli vrata gradu Dvor

Grad Dvor, po katerem je preddvorska občina dobila ime, je davno tega že služil turističnim namenom. Po natanko stotih letih ga v sodelovanju z Zavodom Grof in Grofica ter Zavodom za turizem Preddvor vračajo med zgodovinske in turistične znamenitosti.

Preddvor – Po zadnjih dvajsetih letih samevanja in propadanja se grad Dvor vrača v življenje. Najemnika Tanja Šubelj in Cveto Sušnik iz Zavoda Grof in Grofica sta mu v sodelovanju z Občino Preddvor, Zavodom za turizem Preddvor in številnimi prostovoljci vdahnila novo življenje. Prenovljene sobane, opremljene s starinami, ki sta jih v Preddvor preselila z dvorca Štatenberg, so že takoj po slavnostnem odprtju minulo soboto, gostile prve obiskovalce. Nanje so v pritličju največji vtis naredili urejena trgovina iz prejšnjih časov in stara lekarna pa tudi prostor, namenjen druženju.

Odprtje gradu je pospremil tudi že prvi Grajski dan. Skozenj je prisotne popeljala radijka Jana Jenko, vodenje svečanega dela odprtja pa so zaupali edinstveni Lari Jankovič, ki se je obiskovalcem predstavila kot grajska soseda iz preteklosti Josipina Turnograjska. Dogodek je privabil obiskovalce tako rekoč iz vse Slovenije, prisotne pa so nagovorili župan Občine Preddvor Rok Roblek, Irena Vesel, vodja kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Ernesta Koprivc, direktorica Zavoda za turizem Preddvor, čustven je bil nagovor in zahvale »grofice in grofa« Šubljeve in Sušnika, odprtja sta se udeležila tudi poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Brglez ter Vlasta Nussdorfer, slovenska pravnica, svetovalka predsednika republike. Umetniški del programa pa so sooblikovali pevka Regina, ruska violinistka Inga Ulokina, vokalistka Tina Nunar, Tinkara, Sara, Zala in Štefan Arh, citrarka Francka Šavs, kantavtor Janez Ogris ter plesalca Slavica Štrukelj Kokoravec in Vojko Kokoravec.

V sklopu Grajskega dne so obiskovalci lahko spoznali še grajsko tiskarno, grajskega slikarja, grajska vina, življenje vitezov, streljali z lokom ali pa si na grajski tržnici med drugim privoščili v krušni peči pečen kruh, kranjsko klobaso, celo svetovno znani lendavski bograč.

Rdeča nit odprtja je bila v slavnostnem delu zgodba o ljubezni, o grofu in grofici, nekaj so prisotni izvedeli o zgodovini gradu, o njegovih lastnikih, namenu ter o še zadnjih živečih predstavnikih rodbine Wurzbach ter o tem, kako so pri obnovi v zadnjega pol leta pomagale tudi ženske roke, tokrat v oblačilih dvornih dam.

Preddvorski župan Rok Roblek je s ponosom nagovoril prisotne. Da je grad dočakal jesen življenja lani ter da še ni kot hišica iz škatlice, je povedal, vendar: » Vsakič, ko se boste vračali v Preddvor, bo grad ponudil nekaj novega, kaj več boste lahko videli.« Upa in želi si, da obiskovalce vedno znova prevzame. Irena Vesel je med drugim poudarila, da je bila stavba temeljito očiščena, odstranjena je bila lesna goba, obnovljene so bile stene. »Pripravljeni so projekti za sanacijo strehe in fasade ter restavriranje oken.« Ter da so veseli, da je grad v upravljanju dobrih ljudi, ki so mu dali dušo in novo zgodbo, o čemer so se strinjali tudi drugi slavnostni govorci; dr. Brglez pa je še posebej poudaril tudi strast, domišljijo, dober namen ter pridne roke ljudi, saj le tako lahko dobimo na koncu nekaj, kot je grad Dvor, ki je v soboto ponovno zaživel.


Oddajte svoj komentar

Kranj 33°

zmerno oblačno
vlažnost: 28 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/33

četrtek

16/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!