Na dan odprtja je bilo v grajskem parku živahno. / Foto: Tina Dokl

Odprli vrata gradu Dvor

Grad Dvor, po katerem je preddvorska občina dobila ime, je davno tega že služil turističnim namenom. Po natanko stotih letih ga v sodelovanju z Zavodom Grof in Grofica ter Zavodom za turizem Preddvor vračajo med zgodovinske in turistične znamenitosti.

Preddvor – Po zadnjih dvajsetih letih samevanja in propadanja se grad Dvor vrača v življenje. Najemnika Tanja Šubelj in Cveto Sušnik iz Zavoda Grof in Grofica sta mu v sodelovanju z Občino Preddvor, Zavodom za turizem Preddvor in številnimi prostovoljci vdahnila novo življenje. Prenovljene sobane, opremljene s starinami, ki sta jih v Preddvor preselila z dvorca Štatenberg, so že takoj po slavnostnem odprtju minulo soboto, gostile prve obiskovalce. Nanje so v pritličju največji vtis naredili urejena trgovina iz prejšnjih časov in stara lekarna pa tudi prostor, namenjen druženju.

Odprtje gradu je pospremil tudi že prvi Grajski dan. Skozenj je prisotne popeljala radijka Jana Jenko, vodenje svečanega dela odprtja pa so zaupali edinstveni Lari Jankovič, ki se je obiskovalcem predstavila kot grajska soseda iz preteklosti Josipina Turnograjska. Dogodek je privabil obiskovalce tako rekoč iz vse Slovenije, prisotne pa so nagovorili župan Občine Preddvor Rok Roblek, Irena Vesel, vodja kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Ernesta Koprivc, direktorica Zavoda za turizem Preddvor, čustven je bil nagovor in zahvale »grofice in grofa« Šubljeve in Sušnika, odprtja sta se udeležila tudi poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Brglez ter Vlasta Nussdorfer, slovenska pravnica, svetovalka predsednika republike. Umetniški del programa pa so sooblikovali pevka Regina, ruska violinistka Inga Ulokina, vokalistka Tina Nunar, Tinkara, Sara, Zala in Štefan Arh, citrarka Francka Šavs, kantavtor Janez Ogris ter plesalca Slavica Štrukelj Kokoravec in Vojko Kokoravec.

V sklopu Grajskega dne so obiskovalci lahko spoznali še grajsko tiskarno, grajskega slikarja, grajska vina, življenje vitezov, streljali z lokom ali pa si na grajski tržnici med drugim privoščili v krušni peči pečen kruh, kranjsko klobaso, celo svetovno znani lendavski bograč.

Rdeča nit odprtja je bila v slavnostnem delu zgodba o ljubezni, o grofu in grofici, nekaj so prisotni izvedeli o zgodovini gradu, o njegovih lastnikih, namenu ter o še zadnjih živečih predstavnikih rodbine Wurzbach ter o tem, kako so pri obnovi v zadnjega pol leta pomagale tudi ženske roke, tokrat v oblačilih dvornih dam.

Preddvorski župan Rok Roblek je s ponosom nagovoril prisotne. Da je grad dočakal jesen življenja lani ter da še ni kot hišica iz škatlice, je povedal, vendar: » Vsakič, ko se boste vračali v Preddvor, bo grad ponudil nekaj novega, kaj več boste lahko videli.« Upa in želi si, da obiskovalce vedno znova prevzame. Irena Vesel je med drugim poudarila, da je bila stavba temeljito očiščena, odstranjena je bila lesna goba, obnovljene so bile stene. »Pripravljeni so projekti za sanacijo strehe in fasade ter restavriranje oken.« Ter da so veseli, da je grad v upravljanju dobrih ljudi, ki so mu dali dušo in novo zgodbo, o čemer so se strinjali tudi drugi slavnostni govorci; dr. Brglez pa je še posebej poudaril tudi strast, domišljijo, dober namen ter pridne roke ljudi, saj le tako lahko dobimo na koncu nekaj, kot je grad Dvor, ki je v soboto ponovno zaživel.


Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/17

ponedeljek

1/18

torek

3/19

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 12:03, 18. oktober

Pada in hkrati raste...

Uredili naj bi tudi podvoz / 08:49, 18. oktober

Drugi tir do Kranja je realnost; drugi tir od Kranja naprej je utopija. Mogoče odsek med Podnartom in Otočami ter Lescami in Žirovnico. To j...

Nobelove nagrade 2021 / 06:59, 18. oktober

" Svoboda izražanja in pravica do informacij pomagata pri informiranju javnosti. "

--------------------

blablablablabla

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 06:59, 17. oktober

Glede na to, da za 60% odstotkov prebivalstva ni več omejirev in da so na pohodu respiratorne bolezni, ki jih leto dni ni bilo na spregled, ...

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:58, 16. oktober

Vsem nam je pa jasno, da šef dobi po 'P...čki', če se bo v to vtaknila inšpekcija.
Važno, da nas zajedajo in se sončijo na jahtah.