Letošnji občinski nagrajenci v Medvodah / Foto: Peter Košenina

V Medvodah priznanje tudi za mlade upe

Na predvečer rojstnega dne Jakoba Aljaža je v Medvodah potekala slavnostna seja občinskega sveta, na kateri so razglasili letošnje občinske nagrajence. Podelili so deset priznanj.

Medvode – Občina Medvode občinski praznik praznuje 6. julija, na rojstni dan Jakoba Aljaža. Na predvečer praznika je na ploščadi ob tržnici v njegov spomin potekala slavnostna seja občinskega sveta s podelitvijo priznanj zaslužnim občankam in občanom.

Letos so predstavili prenovljena občinska priznanja in dve novi kategoriji priznanj. Nika Zorič, Nik Olaj in Luka Ilinčič so prvi prejemniki priznanja mladi upi Medvod, plakete Jakoba Aljaža so prejeli Anamarija Lampič, Televizija Medvode, Mojca Trnovec in Franc Jarc, velike plakete Jakoba Aljaža pa Prostovoljno gasilsko društvo Smlednik, Prostovoljno gasilsko društvo Zgornje Pirniče in Občinski štab Civilne zaščite Občine Medvode. Rdečo nit slavnostne seje sta predstavljala stik preteklosti in sedanjosti ter sobivanje ustvarjalne energije različnih dejavnikov v mestu, ki ga lokacijsko označuje sotočje dveh rek. Poleg prejemnikov priznanj je bila posvečena Francu Saleškemu Finžgarju ob 150. obletnici njegovega rojstva, vsebinsko pa je orisala pomen trenutkov in podrobnosti, ki jih v hitrem življenjskem tempu velikokrat ne opazimo. Franc Saleški Finžgar je kot tudi duhovnik služboval tudi v Sori, njegova pot pa se je povezovala tudi s potjo Jakoba Aljaža. Njegovo življenje je predstavil pranečak zaslužni profesor dr. Janez Bogataj. Slavnostni govornik je bil župan Nejc Smole. V kulturnem programu so nastopili sopranistka Elvira Hasanagić, pianist Blaž Avsenik, Godba Medvode in KUD Fran Saleški Finžgar Senica z odlomkom iz Finžgarjeve Verige.

Pred slavnostno sejo so na sotočju Sore in Save za Knjižnico Medvode odkrili skulpturo Stolp upanja, ki predstavlja simbolno in vizualno reinterpretacijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Na steni Obrazi sotočja pa se je lani odkriti spominski plošči dr. Branislave Sušnik pridružil še Jakob Aljaž. Zbrane je nagovorila Irena Lačen Benedičič, direktorica Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, ki ponosno hrani, proučuje in razstavlja dediščino Jakoba Aljaža.

Sklepno dejanje praznovanja ob občinskem prazniku bo jutri, 10. julija, s petim Pohodom od Jakoba do Jakoba. Njegov namen je povezava treh cerkva sv. Jakoba, ki stojijo v občini Medvode, z rojstno hišo Jakoba Aljaža. Pohodniki se bodo odpravili na pot s treh točk (cerkev sv. Jakoba na Petelincu v Žlebeh, tabla Učna pot Žlebe in cerkev sv. Jakoba v Hrašah), cilj vseh pa bo pri rojstni hiši Jakoba Aljaža v Zavrhu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...