Nova informacijska tabla na mestu, kjer so leta 1865 uredili prve svetlobno-zračne kopeli na svetu.

Pot, po kateri so hodili »Riklijevi nagci«

V Gorjah so obnovili pohodniško Riklijevo pot, dolgo štiri kilometre. Na mestu, kjer je Arnold Rikli imel prvo svetlobno-zračno postajo Arnoldove višave, so postavili informacijsko tablo.

Zanimivo je, da avtentično spominsko tablo svetlobno-zračnih kopeli, ki so jo leta 1891 postavili Riklijevi častilci, še vedno hranijo pri Hribarjevih na Poljšici. Več kot dvesto kilogramov težak odlitek je bil pritrjen na skalo v njihovem gozdu, ko je z nje odpadel, pa so ga Hribarjevi prepeljali domov, kjer ga skrbno čuvajo.

Zgornje Gorje – Turistično društvo Gorje je prejšnjo soboto pripravilo pohod po obnovljeni Riklijevi poti v Gorjah. Ta se začenja v križišču nad vasjo Poljšica, kjer je tudi informacijska tabla z opisom poti. Pot je krožna, dolga štiri kilometre in je srednje zahtevna, traja pa približno dve uri.

Pot so uporabljali privrženci znamenitega hidropata in zdravilca Arnolda Riklija, ki je na Bledu zdravil z naravnimi zdravilnimi metodami pod geslom: Voda seveda koristi, še več zrak in največ svetloba.

Kot je povedal strokovni vodja Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant, so pot začeli urejati že leta 2004, leta 2008 pa so postavili prvo informacijsko tablo. Letos so pot prenovili, očistili in postavili oznake, na smerokazih pa je podoba samega Arnolda Riklija.

Na mestu, kjer je bila leta 1865 postavljena prva svetlobno-zračna kopel na svetu, imenovana Arnoldove višave, so postavili novo informacijsko tablo. Ta stoji na mestu nekdanje spominske table, ki so jo Riklijevi častilci postavili leta 1891.

Po besedah Tomaža Breganta so po tej poti hodili Riklijevi pristaši; to je bila moška pot (ženske je Rikli usmerjal na Hom), in sicer so se z Bleda ob sončnem vzhodu podali peš, s seboj so imeli kos kruha in pol steklenice mleka. Prav v Arnoldovih višavah so smeli posedeti, pomalicati, zatem pa so se dve do tri ure predajali svetlobnim in zračnim kopelim. Zatem so se vrnili na Bled, kjer jih je čakalo kosilo. Ob tem Bregant pravi, da so riklijanci naokrog hodili skoraj goli, na sebi so imeli le nekakšne predpasnike, kar je med domačini vzbujalo nekaj nelagodja in celo zgražanja. »Moja stara mama, ki je bila rojena leta 1889, se jih je še spominjala, rekli so jim kar Riklijevi nagci,« pravi Bregant.

Turistično društvo Gorje je poti dodalo še eno vsebino, in sicer informacijsko tablo o tvorbah na drevesih, ki rastejo ob poti; na bukvah so namreč zanimive poškodbe, zadebelitve in bule različnih oblik, ki so predstavljene s strokovnega vidika. V pot je vključena tudi Poglejska cerkev, ki je eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Blejskem kotu.

»Filozofijo riklijanstva želimo obuditi in širiti tudi v Gorjah, Rikli je bil vizionar in njegova zgodba naravnega zdravljenja je zgodba za današnje čase in današnji turizem: skromnost, vzdržnost, gibanje in zdravo življenje,« je dejal Bregant.

Ob tem sodelujejo tudi z Bledom, kjer bodo prav to nedeljo pripravili tradicionalni Riklijev pohod na Stražo, Osojnico, zaključek pa bo v Mali Zaki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.