Po zaključeni gasilski vaji so gasilci Jezerskega v operativno upravljanje slavnostno prevzeli novo vozilo GV-1. / Foto: Tina Dokl

Jezerski gasilci praznovali

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Jezersko praznuje sto deset let delovanja. V počastitev visokega jubileja je tretji petek v juniju pripravilo slavnostno sejo, naslednji dan je bila najprej skupna mednarodna gasilska vaja, sledila pa sta še prevzem in blagoslov novega vozila GV-1 ter obnovljenih garažnih prostorov.

Zg. Jezersko – Večerna slavnostna seja v dvorani Korotan je minila v družbi nagovorov, kulturnega programa, besed povabljenih gostov ter podelitve priznanj. Te so prejeli Peter Tomič, Izidor Parte, Ana Tepina, Terezija Piskernik - Zinka, Robi Kaštrun in Franci Polajnar, ki je postal častni član. Naslednji dan je sledila mednarodna gasilska vaja, na kateri so sodelovali člani prostovoljnih gasilskih društev Preddvor, Olševek, Hotemaže, Solčava, iz Avstrije pa so se vaje udeležili gasilci iz Rebrce in Železne Kaple. Vaja je potekala v središču Jezerskega. Po besedah poveljnika domačih gasilcev Robija Kaštruna je bil njen pomen tako operativen kot prikaz sodelovanja. Potem so gasilci z Jezerskega v operativno upravljanje slavnostno prevzeli novo pridobitev, vozilo GV-1, in prenovljene garažne prostore. Sledil je blagoslov domačega župnika Branka Zadnika, pomagal mu je Pavle Juhant, nekaj spodbudnih besed je prisotnim namenil tudi jezerski župan Andrej Karničar. Botra vozilu sta postala Ignac Murn in Mija Murovec.

Predsednik PGD Jezersko Ožbolt Plaznik: »Novo orodno vozilo bo olajšalo dostop do oddaljenih kmetij in področij na hribovitem terenu, ki ga operativno pokriva naše društvo. Potreba po njem se je pokazala ob žledolomu leta 2014 in vetrolomu tri leta kasneje, v letu 2017 pa smo zanj tudi že aktivno začeli zbirati sredstva. Vozilo z vso pripadajočo opremo je stalo več kot 140 tisoč evrov. Investicije brez pomoči Občine Jezersko ne bi izpeljali. Prispevala je nekaj manj kot polovico sredstev, preostala pa smo zbrali z namenskim pobiranjem prostovoljnih prispevkov ter s prostovoljnim delom naših članov in podpornikov. Ker nam je nosilnost vozila dovoljevala nadgradnjo, smo z dovoljenjem regijskega poveljnika Tomaža Vilfana in odbora za tehniko na Gasilski zvezi Slovenije vozilo opremili z dodatno tehnično opremo tako, da z vozilom lahko poleg dobave vode samostojno pristopimo k raznim tehničnim in gozdnim intervencijam.« So bili pa za potrebe novega vozila na Jezerskem domači gasilci primorani podaljšati tudi garažne prostore. Veliko dela je bilo opravljenega na prostovoljni bazi, prav posebej pa se je Plaznik med drugimi zahvalil Gorenjski gradbeni družbi, ki jim je priskočila na pomoč z doniranim materialom.

Poveljnik Kaštrun je razložil še, da so izbrali šasijo Sprinter Mercedes-Benz zato, ker najbolj ustreza višina podvozja in pogoni terenu na Jezerskem in da gre pravzaprav za vozilo, ki je bilo narejeno kot prvo tovrstno ravno pred začetkom epidemije. Nadgradnjo so zaupali podjetju Rosenbauer, ki je svoje delo opravilo več kot odlično.

V PGD Jezersko so ob slavnostnem dnevu in 110-letnici načrtovali tudi parado, a jo je žal preprečila epidemija, so pa zato izdali bilten, ki kaže prerez delovanja društva zadnjih deset let, medtem ko so za stoletnico izdali Kroniko društva, ki zajema njegovo delovanje vse od dneva ustanovitve takratne Pažarne brambe Jezersko leta 1911 pa do leta 2011.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...