V Gorenji vasi so pretekli teden podpisali pogodbo o izvedbi projekta Hiša generacij. / Foto: Gorazd Kavčič

Stara šola bo Hiša generacij

Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek je pretekli teden z direktorjem podjetja VG5 Miho Brlanom v Gorenji vasi podpisala pogodbo o izvedbi projekta Hiša generacij.

Gorenja vas – Na podlagi pogodbe bodo po napovedih Silve Košnjek še ta teden začeli z 1,4 milijona evrov vredno obnovo prostorov nekdanje šole, kjer bodo predvidoma do konca septembra prihodnje leto zagotovili šest mest za dnevno varstvo starejših in 16 začasnih namestitev za starejše. Podpisa pogodbe se je udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je poudaril, da bo zdaj stara šola v Gorenji vasi dobila povsem novo podobo in vsebino. »Če je šola prinesla izobrazbo in razvoj, bo Hiša generacij prinesla novo poživitev tem krajem, ki imajo zelo velik posluh za življenje. Kakovost življenja v Poljanski dolini je med najvišjimi v Sloveniji.«

Župan Milan Čadež je ob tej priložnosti spomnil, da so o gradnji doma za starejše tudi v njihovi občini začeli razmišljati že pred desetimi leti. »V ta namen smo ustanovili tudi posebno županovo komisijo, ki pa je prišla do zaključka, da Gorenja vas večjega doma pravzaprav niti ne potrebuje, saj si ljudje s podeželja tudi v starosti večinoma želijo ostati doma.« So se pa zato odločili izkoristiti priložnost, da v sodelovanju s Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka s pomočjo evropskih sredstev uredijo prostore za dnevno varstvo in začasne namestitve. Tako bodo po besedah Silve Košnjek občanom po eni strani omogočili, da bodo starejši dlje časa ostajali v domačem okolju, obenem pa jim zagotovili možnost začasne namestitve, s čimer bi jim lahko olajšali tudi prehod v institucionalno varstvo. Po besedah Ciglerja Kralja gre pri tem projektu za sodoben pristop k oskrbi starejših, saj se danes ne gradijo več velike kapacitete za oskrbo starejših, temveč skušajo storitve dolgotrajne oskrbe pripeljati bližje domovom tistih, ki jih potrebujejo. »Velika večina starejših si želi čim dlje ostati doma in s takšnimi projekti jim to omogočamo.« Minister je ob tem pojasnil, da je projekt Hiša generacij le eden od kamenčkov v mozaiku, ki jih na ministrstvu peljejo vzporedno z vsemi interventnimi ukrepi, ki so bili namenjeni pomoči najranljivejšim v času epidemije covida-19. »Ob prevzemu mandata si nismo predstavljali, da je področje dolgotrajne oskrbe tako zanemarjeno,« je poudaril in dodal, da so že marca lani objavili razpise za dnevne centre in začasne namestitve. Hiša generacij v Gorenji vasi je tako eden od tridesetih podobnih projektov po vsej Sloveniji.

Projekt je pozdravil tudi državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in domačin iz občine Gorenja vas - Poljane Žan Mahnič. »Po 12 letih razmišljanj, kako poskrbeti za dolgotrajno oskrbo starejših občanov, se danes simbolno zaključuje papirni del tega projekta in prehaja k njegovi izvedbi.« Z obnovo objekta stare šole naj bi začeli v teh dneh. Kot je pojasnil direktor podjetja VG5 Miha Brlan, gre za zahtevno sanacijo spomeniško zaščitenega objekta, pri katerem bodo ostale zgolj zunanje stene, notranjost pa bodo povsem prenovili in prilagodili novi dejavnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.