Matjaž Šerkezi: »Snežne zaplate prečkajmo le z uporabo pravih derez in cepina!«

V gorah bodimo pripravljeni na sneg

Čeprav nas temperature v dolini opominjajo, da je poletje tu, pa se bodo snežne zaplate po s snegom bogati zimi marsikje v visokogorju obdržale še globoko v mesec julij. Priprava na planinsko turo je zato še toliko pomembnejša.

Kamniška Bistrica – Posamezni deli poti visokogorja so še vedno pokriti s snegom. »Previdni moramo biti posebej tam, kjer poti potekajo čez melišča, na severnih straneh, v grapah, kamor sonce redko posije. Sneg je čez dan mehek in se predira, proti večeru ali zgodaj zjutraj pa pomrznjen. Za planince predstavlja past; v prvem primeru, da se nam vdre in si pri tem poškodujemo kolena, v drugem pa lahko po njem zdrsnemo in se hudo poškodujemo. Takšna snežišča na strmi podlagi lahko prečimo le s primerno opremo – cepinom in derezami – in znanjem. Zaradi tajanja snežne odeje in popuščanja mraza pričakujemo več zapadlega kamenja, saj je bilo do sedaj primrznjeno na podlago, svoje pa naredi tudi erozija. Svetujemo uporabo čelade, ki naj bo stalnica na naših poteh po visokogorju, sploh tam, kjer poti potekajo pod stenami, čez melišča ali pa je veliko obiskovalcev. Marsikatera planinska pot je zaradi dolge zime še poškodovana, potrgane so lahko jeklenice, ali pa celo del poti manjka zaradi burne gorske erozije,« je na novinarski konferenci pred začetkom poletne planinske sezone v planinskem domu v Kamniški Bistrici poudaril strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. Dodal je, da tudi poleti v našem nahrbtniku ne smejo manjkati topla oblačila, kapa in rokavice, čelna svetilka, saj se vreme hitro menja, kljub vse daljšim dnevom pa nas lahko ujame noč. »Pametni telefoni so v redu, še bolj pa pamet v glavah,« še opozarja in svetuje, da imamo s seboj vedno tudi tiskan zemljevid.

Gorski reševalci tudi na e-kolesih

Dotaknil se je tudi vedno bolj priljubljenega gorskega kolesarjenja predvsem z električnimi kolesi. A tudi tu je potrebna previdnost, saj nesreče niso redke. »Tudi turni in gorski kolesarji moramo upoštevati planinski bonton. Na kolesu smo hitrejši, velikokrat tudi neslišni, zato je toliko bolj pomembno, da se vozimo tam, kjer je to dovoljeno, da na svojo prisotnost opozorimo planince, zmanjšamo hitrost ali pa se celo ustavimo. Enaka pravila veljajo tudi za uporabnike e-koles, ki jim pa še posebej svetujemo, da četudi e-kolo omogoča dokaj strme vzpone, ne smemo pozabiti, da se bomo morali po isti poti tudi spustiti, kar je mogoče samo s pravilno tehniko spusta. Pred kratkim smo v Sloveniji dobili prvo enoto gorskih reševalcev na e-kolesih, kar jim omogoča še hitrejši prihod do ponesrečencev v gorah, ki si jih sploh ne želimo,« je še dodal Šerkezi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...