Aleš Zalar

Eno leto že čakajo na koncesijo

V Rekreacijsko-turističnem centru (RTC) Zatrnik so zadovoljni z obiskom smučišča v pretekli smučarski sezoni, čeprav so lahko smučanje omogočili zgolj na delu, ki je primeren za otroke in začetnike. Obnova celotnega smučišča pa se ves čas odmika, saj že eno leto čakajo odločitev občine o koncesiji.

Zatrnik – V RTC Zatrnik so že pred enim letom predlagali sprejem odloka o koncesijskem aktu za štiri obstoječe vlečnice na smučišču Zatrnik. Od tega je namreč odvisna nadaljnja obnova smučišča, ki skupaj obsega dvajset kilometrov smučarskih prog vseh težavnostnih stopenj. Direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar je zato opozoril na nerazumno zavlačevanje občinskega sveta in župana Občine Gorje pri odločanju glede podelitve koncesije. Smučišče je namreč kljub trem daljšim prekinitvam zaradi epidemije uspešno končalo zimsko sezono, saj so našteli več kot 1500 smučarjev v 26 obratovalnih dneh, čeprav so obratovale zgolj tri nizkovrvne vlečnice, s katerimi so omogočili smučanje otrokom in začetnikom. To je dalo še nov zagon njihovim načrtom, da bi postopoma obnovili celotno nekdanje smučišče. »Zato nimamo druge možnosti, kot da vložimo novo tožbo v upravnem sporu zaradi molka organa. Pričakovati je, da bo sodišče občinskemu svetu naložilo, da je dolžan o predlaganem koncesijskem aktu odločiti v tridesetih dneh po izdaji sodbe,« je poudaril Zalar.

Postopek za pridobitev koncesije so sicer sprožili skoraj točno pred letom dni, pri čemer so pričakovali, da bo občinski svet o tem odločal že preteklo jesen. »Očitno smo se ušteli, saj se je odločanje o koncesiji neverjetno zapletlo,« je razočaran Zalar. Tako je po njegovih besedah gorjanski občinski svet lani decembra celo sprejel presenetljiv sklep, da javni interes za obnovo in zagon obstoječih vlečnic na Zatrniku ne obstaja. RTC Zatrnik je zato pridobil stališče ministrstva za javno upravo, ki je ugotovilo, da je ta sklep v nasprotju z zakonom o Triglavskem narodnem parku in z veljavnim občinskim prostorskim načrtom in zato brezpredmeten. »A ker se je Občina Gorje še naprej opirala na ta sklep, ga je RTC Zatrnik izpodbijal v upravnem sporu. Upravno sodišče je razsodilo, da je sklep občinskega sveta brez pravnega učinka, ker je občinska uprava med tem ustavila predhodni postopek ugotavljanja potrebe po žičniških napravah.« Občina pa kljub temu vztraja pri veljavnosti sklepa in tudi zato so se odločili za novo tožbo. Zalar je namreč prepričan, da župan Peter Torkar namenoma že leto dni ne uvrsti predloga za sprejem koncesijskega akta na sejo občinskega sveta. »To je sramotno in protipravno ravnanje župana, ki lahko celo predstavlja kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, če je izvajano z namenom, da se RTC Zatrnik povzroči škoda,« je opozoril Zalar in dodal, da poslovna škoda že nastaja, saj se veljavnost ponudbe za obnovo vlečnice Plana 1 izteka. »Sedanji ponudnik je bil pripravljen vlečnico obnoviti za spodobno ceno 115 tisoč evrov, naslednja ponudba pa bo zagotovo precej višja, saj cene materiala ta čas 'letijo v nebo'.« Obenem se hitro izteka tudi čas, v katerem bi bilo možno izvesti vzdrževalna dela pred prihodnjo zimo. »Vse kaže, da bomo že drugo leto zapored zamudili možnost vzpostavitve obratovanja vlečnice Plana 1, kar bo predstavljalo veliko poslovno škodo. Povrniti jo bo morala Občina Gorje, toda odškodninski zahtevek bomo vložili zoper župana in tiste občinske svetnike, ki razvoj smučišča Zatrnik blokirajo.« Po besedah župana Torkarja pa koncesijski akt, ki ga je predlagal RTC Zatrnik, na odločanje na občinski svet še ni prišel, ker je predlagatelj v samih postopkih vlagal še dodatne zahteve, to je zahteve po izločitvi župana in dveh svetnikov. O vseh teh zahtevah bodo morali občinski svetniki še odločati, in sicer naj bi sklicali izredno sejo, je dejal župan in dodal, da če tega ne bi bilo, bi koncesijski akt svetniki že obravnavali. Zatrdil je še, da občinski svet, občinska uprava in on sam kot župan ravnajo v skladu s sprejetim poslovnikom in zakonodajo, ki se tiče postopkov pri sprejemanju občinskih aktov in odlokov.

V času, ko si slovenski turizem krčevito prizadeva okrevati po epidemiji, je destruktivno ravnanje lokalnih oblastnikov v Gorjah še toliko bolj škodljivo in vsega obsojanja vredno, pa je ogorčen Zalar. Mnogo več podpore imajo s strani blejskih hotelirjev in turističnih organizacij pa tudi nosilcev lokalne samouprave v Občini Bled. Zato razmišljajo o tesnejši povezavi naselja Zatrnik z Občino Bled, če na Občini Gorje ne bo prišlo do sprememb v odnosu do turizma in tudi do infrastrukturnih projektov na Zatrniku. Naslednjo smučarsko sezono, kar zadeva širitev smučišča, po njegovih besedah lahko reši le še čudež. »Pogodbo o koncesiji bi morali podpisati do sredine julija, če bi vzdrževalna dela želeli izvesti do zime.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.