Na zaključni prireditvi Skupaj okoli Slovenije, ki je eno izmed tridesetih daril ob tridesetletnici države, so na šolskem igrišču (upoštevajoč varno razdaljo med razredi) zapeli slovensko himno in pomahali s slovenskimi zastavicami. / Foto: Tina Dokl

Trideset daril za rojstni dan

Na OŠ Križe bodo državi Sloveniji za njenih trideset let poklonili prav toliko daril. Prvo darilo so že »odvili« – učenci in zaposleni so kar dvaintridesetkrat prehodili obseg Slovenije in ob zaključku te akcije zapeli slovensko himno in pomahali s slovenskimi zastavicami, ki so jih učenci izdelali sami.

Križe – Trideset daril za trideset let Slovenije na Osnovni šoli (OŠ) Križe nastaja sproti, zaključna prireditev bo dan pred Dnevom državnosti, 24. junija, z veliko razstavo in rojstnodnevno torto Sloveniji, ki jo bodo spekli šestošolci. Prvo darilo so že »odvili« z zaključkom akcije Skupaj okoli Slovenije. »Prva ideja je nastala spontano. Med koronakrizo smo ugotovili, da se otroci premalo gibajo, in smo jih želeli spodbuditi h gibanju. Na šoli smo vključeni v projekt Simbioza giba in spodbujamo tudi druženje z družinskimi člani, s starejšimi. Ker letos Slovenija praznuje trideset let, smo učencem za motivacijo predlagali, da enkrat (navidezno) prehodijo Slovenijo. Tisti razred, ki mu to uspe, pa bo za nagrado lahko en teden brez domače naloge. Učenci so tako skupaj z drugimi družinskimi člani namensko hodili in nabirali kilometre po najrazličnejših lokacijah. Naslednji dan, ko so prišli v šolo, so povedali, koliko kilometrov so prehodili, in kilometre smo seštevali. Akcija je bila zelo uspešna, vsem razredom je uspelo priti enkrat okrog Slovenije, nekaterim celo dvakrat. Tudi zaposleni smo prišli enkrat okoli Slovenije,« je povzela Katja Konjar, ki je s Heleno Dejak mentorica šolske skupnosti na OŠ Križe. Akcijo, ki se je začela 10. maja, so podprli tudi vsi športni pedagogi na šoli. Vsak razred je moral prehoditi 1382 kilometrov – toliko namreč meri obseg Slovenije. Kot šola so jo obhodili kar 32-krat in skupaj prehodili več kot 44 tisoč kilometrov. Kot je dejal šestošolec: »Jaz hodim s prijatelji, družino, dobro voljo in veseljem.« Ali kot je bil zgovoren petošolec: »Super je bilo, da smo lahko z družino odšli na izlet in da bomo imeli teden brez domače naloge.« Ob zaključku akcije Skupaj okoli Slovenije so v petek na šolskem igrišču zapeli slovensko himno in pomahali s slovenskimi zastavicami, ki so jih učenci izdelali sami. »Vesel sem, da ste se spomnili domovine, da jo imamo radi, ker je ena sama,« je zbrane na šolskem igrišču nagovoril domači župan Borut Sajovic, ravnateljica Erna Meglič pa se je zahvalila tudi staršem in drugim sorodnikom, ki so otroke spodbujali pri akciji.

To je bil le en del dejavnosti za rojstni dan Slovenije. »Posadili smo tudi že drevo, uredili rožnati kotiček z medonosnimi rastlinami, izdelovali bomo voščilnice Sloveniji, učenci bodo pisali akrostihe o Sloveniji in likovno ustvarjali, spoznali bodo naj glasbenike in naj športnike, značilnosti slovenskih pokrajin, narodne noše, grbe ...« je Katja Konjar povzela aktivnosti, ki bodo predstavljene tudi na zaključni rojstnodnevni prireditvi z veliko razstavo. Vzgojo za ljubezen do domovine ter pripadnost domovini na OŠ Križe spodbujajo na več načinov. Kot je povedala ravnateljica Erna Meglič, na šoli že več let uspešno deluje tudi projekt Moja domovina.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.