V nižinskem delu občine še naprej potekajo večji infrastrukturni projekti, med katerimi sta gradnja krvavškega vodovoda in komunalno opremljanje vasi.

Številne investicije v Cerkljah

Sezona gradbenih del v Cerkljah je v polnem teku. Trenutno v občini pri različnih projektih dela devet gradbenih ekip treh izbranih izvajalcev.

Cerklje – Glavni projekt, ki v tem času poteka v Cerkljah, je še vedno gradnja 12,4-milijonskega krvavškega vodovoda, ki se ga občina loteva skupaj s Kranjem, Šenčurjem, Vodicami in Komendo, ob čemer Cerkljanski župan Franc Čebulj pravi, da zadnje tri občine še vedno ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti. Dela potekajo na ultra filtracijskem sistemu, v Zalogu, Lahovčah in Adergasu pa tudi v Dvorjah, Češnjevku in na Trati. Položena je že več kot polovica izmed 25 kilometrov vodovodnih cevi, najzahtevnejša pa bo gradnja vodohrana nad Domom Taber. Kot nam je pojasnil Čebulj, so zaradi neprimernega terena po opravljenih geoloških raziskavah spremenili lokacijo vodohrana, ki ga bodo tako zgradili približno sto metrov od mesta, kjer so ga prvotno načrtovali. Projekt krvavškega vodovoda, s katerim bodo občine zagotovile kvalitetnejšo pitno vodo za trideset tisoč prebivalcev, bo zaključen prihodnjo pomlad, Čebulj pa se nadeja, da bodo že ta mesec tudi podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta s strani evropskega kohezijskega sklada in države – za vodovod je odobrenih dobrih sedem milijonov evrov.

Občina pa nadaljuje tudi komunalno opremljanje po posameznih vaseh. V Dvorjah poteka gradnja kanalizacijskega sistema in obnova druge infrastrukture v skupni vrednosti 650 tisoč evrov. Dela so se začela v aprilu, kot pravi cerkljanski župan, pa bodo zaključena približno konec poletja.

Pred zaključkom je tudi izgradnja celotne komunalne infrastrukture v Poženiku in v Šmartnem ter na Pšati v vrednosti 2,5 milijona evrov ter dela v Pšenični Polici v vrednosti 1,2 milijona evrov. Delavci Gorenjske gradbene družbe v teh dneh že pripravljajo asfaltno prevleko na odseku med Pšenično Polico in Šmartnim ter med Glinjami in Šmartnim. »Na tem odseku je sicer veliko dodatnih del, a gre za celovito komunalno opremljanje z vodovodom in kanalizacijsko napeljavo, vključno z javno razsvetljavo ter polaganjem optičnega kabla. Vsa gospodinjstva imajo možnost priklopa, vse pa je pripravljeno tudi za priključitev parcel na zazidljivem območju,« je še pojasnil Čebulj.

Nova pridobitev bo tudi krožišče na Trati, ki že dobiva končno obliko in bo zaključen v nekaj tednih. Vanj nameravajo umestiti maketo gradu Kamen v Adergasu – delo lokalnega kovača Milana Šinkovca.

Za kanalizacijo na Krvavcu pridobljena skoraj vsa zemljišča

Občina si že dlje časa prizadeva tudi za izgradnjo kanalizacijskega sistema na območju Krvavca. Na območju sicer načrtujejo dva kraka, prvi bo potekal od Ambroža preko Apna in Šenturške Gore v Poženik, drugi pa iz Stiške vasi v Grad. »Pridobili smo že skoraj 99 odstotkov vseh služnostnih pravic in smo trenutno pred izplačili odškodnin lastnikom. Računamo, da bomo do jeseni pripravili vso potrebno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje,« pravi Čebulj, ki zahtevni gradbeni projekt na hribovitem območju ocenjuje na dobrih dvajset milijonov evrov. A v Cerkljah tudi za ta projekt upajo na evropska sredstva. »Koliko bo teh sredstev, je še prezgodaj govoriti. Sem tudi član razvojnega sveta zahodne kohezijske regije, ki ji je v naslednji finančni perspektivi namenjene le pol milijarde evrov, kar pomeni, da bi si občine lahko obetale le okoli 40-odstotno sofinanciranje Evropske unije in države. Glede na to, da gre za zahtevne projekte, je vprašanje, ali bomo občine ob takšnih pogojih sploh sposobne izvesti projekte. Zato sem predlagal, da se vodstvo sestane s pristojnimi ministri in poskuša pridobiti več državnih sredstev,« je še povedal Čebulj.

Pred odkupom zemljišč v Dvorjah

Občina je tudi tik pred podpisom pogodbe z DSU za odkup zemljišča pri gostilni Pod Jenkovo Lipo v Dvorjah. »Pričakujem, da bomo zemljišča dobili v last v naslednjih nekaj tednih. Nato bo treba pristopiti k izdelavi podrobnega prostorskega načrta, seveda pa bomo sledili občinskemu prostorskemu načrtu, ki na tem področju predvideva objekte družbenega pomena. Hkrati bo treba na tem področju urediti tudi t. i. suhi graben. Urejanje voda je v pristojnosti države, zato v tem delu pričakujemo aktivno udeležbo ministrstva za okolje in prostor,« je še pojasnil cerkljanski župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

1/4

ponedeljek

-10/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...