Toni Dragar, prvopodpisani župan pobude za ustanovitev samostojne Severnoobljubljanske pokrajine

Župani želijo svojo pokrajino

Župani in županja občin Domžale, Kamnik, Komenda, Mengeš, Trzin, Lukovica, Moravče, Dol pri Ljubljani in Vodice si želijo Osrednjeslovensko pokrajino razdeliti na severni in južni del.

Domžale, Kamnik – Župani omenjenih občin so v zvezi z osnutkom pokrajinske zakonodaje, ki jo je v razpravo na občine predložil Državni svet RS, sprejeli tri stališča.

Predlagajo, da se Osrednjeslovenska pokrajina oziroma Obljubljanska pokrajina, ki je načrtovana kot obroč okoli prestolnice, razdeli na dva dela – severni in južni del. Poudarjajo, da je območje zaradi zgodovinskih, geografskih in krajinskih, upravnih, prometnih in drugih regijskih razvojnih razlogov preveč raznoliko. Zaradi različnih potreb in načina življenja na tem območju bi bila osrednjeslovenska regija, zasnovana kot obroč, nefunkcionalna. Zapisali so tudi, da izračuni kažejo, da je severni del regije dovolj velik, da bi lahko ustrezno in bistveno bolj učinkovito opravljal svoje naloge. Na tem območju namreč živi več kot 150 tisoč prebivalcev, težava bi znala biti le to, da kljub dvema večjima središčema (Kamnik in Domžale) nobena od teh občin ni mestna občina. »Osrednjeslovenska regija se razprostira od avstrijske in vse do hrvaške meje in v resnici imamo te občine bolj malo skupnega. Nič nimamo proti Logatcu ali Ivančni Gorici, a zares se ne čutimo povezane z njimi, po drugi strani pa nas občine severno od Ljubljane že sedaj povezuje marsikaj. Pobudo smo podali, zdaj pa bomo videli, kaj bo. Res pa je, da je v Sloveniji kar veliko občin, za katere je predvideno, da bodo v skupnih pokrajinah, pa se ne čutijo povezane. Bomo videli, kaj bo stroka rekla na vse skupaj. Naša želja je le sodelovati in izpeljati čim več projektov, ki so nam že sedaj skupni,« je razloge za ustanovitev Severnoobljubljanske pokrajine, ki je neformalno že bila znana kot Podjetna regija, predstavil domžalski župan Toni Dragar, ki ima vso podporo svojih županskih kolegov s tega območja. Želijo si, da bi se jim pridružila še občina Medvode.

Med stališči so predlagali tudi organiziranje centralne oblasti na enem mestu, saj dosedanje izkušnje kažejo, da pretirana razpršenost organov ne omogoča optimizacije javnega servisa, tako z vidika uporabnikov kot stroškov.

Dokument so podpisali naslednji župani: Toni Dragar (Domžale), Matej Slapar (Kamnik), Stanislav Poglajen (Komenda), mag. Olga Vrankar (Lukovica), Franc Jerič (Mengeš), dr. Milan Balažic (Moravče), Aco Franc Šuštar (Vodice), Peter Ložar (Trzin) in Željko Savič (Dol pri Ljubljani). Javna razprava v zvezi s pokrajinami je bila sicer podaljšana do septembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

0/4

ponedeljek

-7/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...