Darja Delavec ob sajenju svoje vrtnice

Vsaka vrtnica ima svojega darovalca

Grad Dvor v Preddvoru iz dneva v dan spreminja svojo podobo – na bolje in na lepše. Nedavno so ob pročelje in ob vhod na dvorišče gradu že zasadili tudi prve vrtnice.

Preddvor – Ljubiteljska vrtnarka in krajinarka Vera Borlak iz Celja je tista, ki so ji zaupali celotno zasnovo vrta z idejnim načrtom vred. Tako jo ta trenutek lahko imenujemo kar grajska vrtnarka gradu Dvor v Preddvoru.

Borlakova pravi, da vrtnari več kot štirideset let. V življenju se je ukvarjala že s kar nekaj podobnimi in tudi popolnoma drugačnimi projekti, pri grajskem vrtu preddvorskega Dvora pa združuje vse doslej pridobljeno znanje. »Osebno imam najraje trajnice. Sem hodim že kakšna dva meseca, urejamo in pripravljamo teren, ko pa sem pred dobrim mesecem začela urejati prve zasaditve, so bile to moje cvetlice, cvetlice prijateljic vrtnark pa še kdo se je odzval,« pove. Velika darovalka je bila na primer tudi Marija Trošt iz Vipave, ki je zelo znana v vrtnarskih krogih, saj ima tudi sama izjemno lep vrt trajnic, še doda.

Popelje nas skozi vhodna vrata, kjer vidimo kup vrtnic, ki so takrat čakale na skorajšnjo zasaditev. Predstavi nam idejni koncept in pojasni, da je ena od dveh velikih vrtnic, ki ju vidimo, od grofice Tanje Šubelj, druga občinska oziroma vrtnica preddvorskega župana Roka Robleka. Grofičina je vzpenjavka, stebelna povešena in rožnate barve, medtem ko bo županova cvetela v rdeči barvi, izvemo. Rožnata je našla svoj prostor na desni strani glavnega vhoda na dvorišče gradu, rdeča na levi. »Pri vhodnih vratih v grad pa bodo na sredini stene na vsaki strani tri, spet stebelne, a malce manjše, ki imajo ravno tako vsaka svojega darovalca,« nadaljuje Vera Borlak.

Ob obisku smo pri sajenju že videli domačinko in občinsko svetnico Darjo Delavec, dan kasneje so svoje posadili še drugi, med njimi so vrtnica Zavoda za turizem Preddvor, vrtnica grofičine sestre, vrtnica znane violinistke Inge Ulokina. Potem pa bo tu cvetelo še lepo število nižjih vrtnic rožnate barve pa tudi še plezalke. Precej jih je prispelo iz drevesnice Omorika z Mute, ki jih je deset tudi podarila. Kasneje smo na strani gradu Dvor na Facebooku zasledili, da je vseh vrtnic skupaj že več kot sto.

Vrtnice sorte zepeti pa so tiste, ki nam jih je Borlakova še posebno želela predstaviti, saj so bile kupljene oziroma pridobljene na zanimiv način. Pojasni: »Darja Delavec je namreč na Facebooku objavila, ali bi kdo želel posvojiti vrtnico. In kar se mi zdi še posebno zanimivo: v nekaj urah so ljudje kupili oziroma na ta način 'posvojili' vseh 31 vrtnic; in to večinoma Preddvorčani in okoličani. Je pa zepeti posebna vrtnica, ker se ne sadi neposredno v zemljo, temveč v posodo. Pa tudi obnaša se kot posodovke enoletnice. Na svetovnem trgu ta vrtnica v bistvu predstavlja novost. V Evropi je prisotna dve, tri leta. Cveti celo poletje, in to bogato.« Razporedili naj bi jih v okolici kavarne. Zasaditev načrtujejo v maju, ravnali pa bodo v skladu z aktualnimi ukrepi, ki jih upoštevajo ves čas, kar urejajo grad in njegovo okolico.

Borlakova še pove, da bodo vsako posajeno vrtnico označili z imenom in priimkom njenega »posvojitelja«, tako da jo bo ta dejansko lahko spremljal.

Nekaj besed je ljubiteljska vrtnarka namenila še novemu zeliščnemu vrtu oziroma kotičku, kot ga je poimenovala, ki je nastal pod okni sobe gradu, v kateri bo lekarna s pridihom preteklosti. V njem najdemo kar 45 zelišč, ki so jih dobili v dar iz Minoritskega samostana Olimje, ki je po vsej Sloveniji znan po svoji zeliščni lekarni in bogatem zeliščnem vrtu. Za konec pa nas je zanimalo še, ali bo tudi v nadaljevanju ostala »grajska vrtnarka«. Nasmehnila se je in odgovorila, da za zdaj bo ona skrbela za zeliščno in cvetočo zunanjo podobo gradu, kako bo v prihodnosti, bodo pa še videli.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

megla
vlažnost: 100 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/16

torek

4/19

sreda

10/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2021

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 19. oktober 2021

Japonska

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...

V nedeljo potrdili 364 okužb z novim koronavirusom / 14:36, 18. oktober

Ajde lockdown gremo...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 14:34, 18. oktober

Spremljam več portalov in zanimivo, opozicijski "watch dogs legion" na to temo sploh ne lajajo.Našel sem tudi super dobro resnico o komun...