Člani IS občine Škofja Loka ob 15-letnici 2010 (z leve): Bojan Vinko, Vincencij Demšar, Anton Beovič, Sonja Jakopin, Branko Murnik, Blaž Kujundžič, Franc Mohorič, Ludvik Leben, Milko Okorn in Marija Pogačnik. Manjkajo: Borut Bajželj, Janez Jenko, Milan Kavčič in Franc Rupar. / Foto: osebni arhiv

V Škofji Loki prvi občinski Demos v Sloveniji

V Društvu 2000, reviji za družbena, kulturna in religiozna vprašanja, smo si v 80. letih 20. stoletja prizadevali za več dialoga med nazorsko različno mislečimi. Na občnem zboru tega društva je bilo 10. marca 1989 ustanovljeno Slovensko krščansko socialno gibanje s predsednikom P. Kovačičem. Že poleti je njegovo vlogo prevzel L. Peterle. Dne 3. novembra 1998 smo se preimenovali v Slovenske krščanske demokrate – SKD. V Škofji Loki smo občinski odbor SKD ustanovili 24. novembra 1989.

Po ustanovitvi republiškega Demosa 27. novembra 1989 smo 3. decembra pri nas doma v Škofji Loki ustanovili prvi občinski Demos: za ZS F. Feltrin, A. Pretner; za SDZ Alenka Lauko Potočnik, T. Mlakar; SLS I. Oman; SKD J. Prevc, V. Demšar Kasneje se je pridružila še SDSS.

V tem času so nastajali krajevni odbori SKD: Poljane, predsednik Franc Arnolj; Žiri, Roman Mlinar; Selca, Peter Krek; Železniki, Jernej Prevc in v Škofji Loki. Finančno smo bili revni, vse je delovalo na osnovi prostovoljstva. Organizirali smo prireditve. Ena večjih je bila javna tribuna Opozicija se predstavi 9. januarja 1990. Vabljeni gostje: J. Janša, S. Hribar, I. Oman, A. Lauko. Govora je bilo o volitvah, narodni spravi … V Škofji Loki sta večino vodstvenega dela za SKD na terenu opravljala J. Prevc in F. Rupar, tajniške in računovodske zadeve pa F. Božič, Z. Homan, Z. Kočevar, C. Božnar in drugi. Dne 17. januarja 1990 je Demos Škofja Loka izdal svoj politični program.

S shodom Usoda Slovenije v naših rokah smo zaključili predvolilno dogajanje.

Dne 22. aprila smo volili delegate v občinske skupščine. V naši občini je od 27.138 volilnih upravičencev volilo 22.691 – 83,6 odstotka. V Škofji Loki je zmagal Demos v 23-članskem družbenopolitičnem zboru s 13 člani. ZSMS – liberalna stranka je dobila pet, Socialistična zveza enega, ZKS-SDP tri in Zveza za ohranitev enakopravnosti občanov enega delegata. V maju 1990 je bil na predlog Demosa (v SDZ so zatrdili, da je njihov član) za predsednika skupščine izvoljen P. Hawlina, za predsednika IS pa R. Dolenc. Slednji se je prej kot v enem mesecu temu odpovedal in sem moral podpisani kot predsednik SKD, najmočnejše stranke v Demosu, prevzeti to mesto 25. junija 1990. Glede na moč posameznih strank smo sestavili iz vseh strank in drugih 12-članski IS, pri čemer je treba poudariti, da smo ves čas mandata delovali usklajeno. Saj je bilo to nujno: zadele so nas katastrofalne poplave 1. novembra 1990, zapiranje RUŽV, preprečevanje prehitrega zapiranja LTH Vincarje in Klavnice … Sredstva od prodaje družbenih stanovanj po Jazbinškovem zakonu smo usmerili v plinifikacijo, lastninjenje družbenega premoženja, popravljali krivice, storjene v zadnjih 50 letih na raznih področjih, in vračali po drugi svetovni vojni nasilno odvzeto premoženje. V loški kasarni je bilo od ustanovitve nastavitvenega centra 10. maja 1992 že naslednji mesec čez 1500 beguncev iz BiH; nekaj tudi pri sorodnikih. Ostali so več let.

Na plebiscitu za samostojno Slovenijo 23. decembra 1990 je v občini Škofja Loka glasovalo 92,3 odstotka, proti je bilo 771 (2,9 odstotka) volivcev. Občinski praznik smo prestavili z Dražgoš na dan prve omembe Loke 30. junija 973. Vrnili smo ime Tineta Debeljaka v Šk. Loko in tudi zamolčanega profesorja Ivana Dolenca.

V vojni za Slovenijo smo bili močno vključeni. Vojne obveznike smo pošiljali v učne centre, brigado Moris, varovali slovenske vojake, ki se niso vrnili z dopusta v JLA, pred vojaško policijo. Organizirali smo transporte vojaške opreme in orožja s civilnimi vozili z Vrhnike v RUŽV. Pri pogajanjih s komando v loški vojašnici sta imela največ zaslug župan P. Hawlina in poveljnik V. Bešter. Z veliko mero odgovornosti in iznajdljivosti je svojo nalogo opravil občinski sekretariat za obrambo z vodjo B. Kujundžičem. Sekretar za gospodarstvo T. Jenko je s predlogom že prvi dan pregnal paniko, da bi zmanjkalo hrane. Peki so spekli prvi dan vojne trikrat toliko kruha kot sicer. Za aktiviranje voznikov tovornjakov je poskrbel J. Jenko. Drugi smo pa tudi dežurali več dni in noči na sedežu občine. Vsem nam je bilo hudo, da je bil po nesreči ubit mlad fant ob napadu na loško vojašnico, drugih žrtev pa ni bilo.

Potem ko so vrgli Peterletovo vlado v Ljubljani, je opozicija vložila nezaupnico občinskemu IS Škofja Loka. Nezaupnica v zboru krajevnih skupnosti ni bila izglasovana. Nastalo je različno tolmačenje našega statuta. Novinar je pisal: »Odstopljeni noče odstopiti«, opozicija pa tudi kasneje ni predlagala svojega kandidata. Uspešno smo pripeljali staro kardeljansko občino do konca; tudi na gospodarskem področju z najmanjšo brezposelnostjo na Gorenjskem. Trije člani IS so se na lastno željo zamenjali v štiriinpolletnem mandatu.

Dne 18. aprila 1991 je bil v Selcih ustanovljen občinski odbor Mladi krščanski demokrati (MKD). MKD je zrasel tudi 27. marca 1992 v Železnikih s predsednikom M. Šubicem; že ob ustanovitvi je bilo v njem čez dvajset mladih in taki so še sedaj uspešni nosilci politike v občini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 84 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/15

ponedeljek

1/17

torek

2/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.