Pod Turni bo zapornica

Občina Jezersko sprejema odlok o ureditvi mirujočega prometa v občini. Najprej bo veljal za parkirišče Pod Turni, za katerega so že pridobili zemljišča in ga bodo začeli urejati.

Parkirnina bo veljala vsak dan v času izrazitega povečanja obiska, to je v terminu od 24. junija do 31. avgusta; od 1. do 23. junija in od 1. septembra do 15. oktobra pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Jezersko – Že pred petimi leti je Občina Jezersko s študijo mirujočega prometa začela aktivnosti na tem področju, zdaj pa ponuja v sprejem odlok, ki bo urejal način parkiranja. Najprej bodo odlok sprejeli za parkirišče Pod Turni, kjer je občina kupila zemljišče za parkirišče, zatem ga bodo dopolnili še za ostala območja. Trenutno pripravljajo idejno zasnovo za ureditev tega parkirišča. Tu bodo uredili parkirna mesta za osebna vozila, jih označili, na skrajnem jugovzhodnem delu postavili zapornico, namestili naj bi parkomate, razširili tamkajšnjo cesto za možnost dvosmernega prometa na lokaciji zapornice ter razširitev obstoječe lokalne ceste na obeh straneh zapornice za ustavljena vozila v smeri Ravenska Kočna–Planšarsko jezero in proti dolini Ravenske Kočne. Poskrbeti bo treba za odvajanje meteorne vode, napajanje z elektriko za potrebe opreme in še kaj.

Predlog odloka ureja ureditev mirujočega prometa na javnih parkirnih površinah, način določanja cene parkirnin, izdajanje parkirnih kartic, parkirišče Ravenska Kočna, inšpekcijski in redarski nadzor. Ker bo po odloku prepovedano parkirati na javnih površinah, bodo morali najti tudi parkirišča zanje in poskrbeti za tranzit avtobusnih potnikov do doline. Tudi počitniškim prikolicam in avtodomom tu ne bo dovoljeno parkirati. Odlok določa plačilo parkirnine, podrobnosti o ceni pa določi občinski svet. Parkirnina bo veljala vsak dan v času izrazitega povečanja obiska, to je v terminu 24. junija do 31. avgusta; od 1. do 23. junija in od 1. septembra do 15. oktobra pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Odlok določa tri vrste parkirnih kartic – za občane, za lastnike za dostop do nepremičnin in za oskrbovalce planinskih koč, mogoče pa bo pridobiti tudi službeno parkirno kartico, ki jo na podlagi vloge izda občinska uprava. Besedilo odloka bodo dali v pregled Medobčinskemu inšpektoratu Kranj, do drugega branja pričakujejo pripombe občinskih svetnikov, verjetno pa se bo vsebina prilagajala tudi po prvi sezoni izvajanja določb. Odlok določa tudi globe za morebitne kršitve.

Na predlog odloka o ureditvi mirujočega prometa so svetniki že zdaj nanizali nekaj pripomb. Kako se bo meril čas parkiranja, ali ne bi bilo smiselno pobirati parkirnine tudi pozimi (po odloku naj bi bilo parkiranje brezplačno), kako bodo do kmetije za zapornico dostopali njeni obiskovalci, kako bodo reševali situacije, ko bo parkirišče polno zasedeno in se bo pred zapornico nabrala vrsta čakajočih vozil? Ali ne bi poskrbeli tudi za nekakšen semafor zasedenosti parkirišča? Kako bodo sicer urejali parkiranje na območju Jezerskega, saj verjetno ne bo dovolj eno samo plačljivo parkirišče? Po strategiji urejanja mirujočega prometa je na Jezerskem predvidenih več parkirišč, je povedal župan Andrej Karničar. V središču vasi bi bilo parkiranje brezplačno, na območju pri Planšarskem jezeru in parkirišču Pod Turni naj bi veljala nižja parkirna tarifa, na visokogorskih parkiriščih višje v dolini Ravenske Kočne pa višja. Zapora Ravenske Kočne gre z roko v roki z ureditvijo zapornice Pod Turni. Za obiskovalce, ki bi si želeli še višje, pa bodo morali zagotoviti transfer z enega od parkirišč, je še dejal župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

3/5

nedelja

1/4

ponedeljek

-10/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...