V soteski Vintgar, ki jutri odpira vrata za obiskovalce, so predstavili novosti v letošnji sezoni. / Foto: Tina Dokl

Jutri odpirajo sotesko Vintgar

V Turističnem društvu (TD) Gorje so tudi pred začetkom letošnje sezone v soteski Vintgar poskrbeli, da bo obiskovanje varno ter prijazno tako do obiskovalcev kot lokalnih prebivalcev.

Tudi v letošnji sezoni bodo nadaljevali enosmerni ogled Vintgarja, pri čemer je vstopna točka v Podhomu, za vrnitev na izhodišče pa so urejene okoliške pohodne poti, ki so tudi ustrezno označene.

Podhom – V soteski Vintgar bodo prve obiskovalce sprejeli že danes, ko jo odpirajo za občane Gorij, Bleda in Jesenic, uradno odprtje za vse obiskovalce pa bo jutri. Ta konec tedna so posebno pozornost namenili družinam, za katere so pripravili ugodne cene vstopnic, je pojasnil strokovni vodja TD Gorje Tomaž Bregant in dodal, da cene vstopnic sicer tudi letos ostajajo na lanski ravni. Odpiralni čas v soteski bodo prilagajali obisku, ki je letos zaradi epidemije še zelo nepredvidljiv. »Za zdaj bo vstop v sotesko možen od 9. do 16. ure, ob koncu tedna do 17. ure, po potrebi pa bomo nato ta čas podaljševali.« Tudi v letošnji sezoni bodo nadaljevali enosmerni ogled Vintgarja, pri čemer je vstopna točka v Podhomu, za vrnitev na izhodišče pa so urejene okoliške pohodne poti, ki so tudi ustrezno označene. Ogled soteske priporočajo v jutranjih in popoldanskih urah, da se obiskovalci izognejo konici med 11. in 14. uro, ko je gneča včasih tudi neobvladljiva.

Pred odprtjem so tudi letos posebno pozornost namenili varnosti, je pojasnil Bregant. Ob urejanju brežin na obeh straneh soteske je bilo treba vsaj dve tretjini podestov postaviti na novo. »Brežini sta po žledu ogoleli, ostala so suha smrekova drevesa, ki so predstavljala veliko grožnjo za obiskovalce. Zato smo zavestno pristopili k sanaciji pobočja in v največji meri poskrbeli, da smo jih požagali na usmerjen način, da so ostala stabilizirana v pobočju.« Ob tem se je sprožilo veliko kamenja, dodatno pa so k eroziji pripomogle razmere v letošnji zimi – deževni jeseni so sledile velike količine snega in nizke temperature. V dogovoru z zavodom za gozdove so posekali tudi del bukovega gozda nad vstopno točko v sotesko. »Nekatera drevesa so bila že nevarno nagnjena in so predstavljala nevarnost za obiskovalce.« Območje so še dodatno zavarovali z leseno ograjo, da bi obiskovalcem preprečili dostop do vode in s tem dodatno erozijo.

Pri obiskovanju soteske so poskrbeli za nadgradnjo že na samem vhodu, kjer so namestili zunanji monitor, s katerim bodo obiskovalcem že na vstopni točki omogočili pregled nad sotesko. »Na ekranu bomo projicirali del izjemnega naravnega okolja soteske in informacije za obiskovalce – od režima obiskovanja do cen vstopnic,« je razložil Bregant. Tudi letos si želijo, da bi se obiskovalci v čim večji meri odločali za nakup ali rezervacijo vstopnic na spletu. »Gre za občutljivo naravno okolje, ki je tudi del narodnega parka, kjer veljajo posebni režimi,« je opozoril Bregant in dodal, da bodo v prihodnje, ko se bo obisk znova povečal, verjetno prisiljeni sotesko za krajša obdobja zapirati oziroma omejiti število obiskovalcev. Lani je bilo sicer zaradi epidemije obiskovalcev precej manj kot sicer, saj so jih v vsej sezoni našteli 130 tisoč, leto prej pa kar 406 tisoč. »Zato smo že vzpostavili nadzor nad številom obiskovalcev v soteski, pripravili pa smo tudi elaborat prometne ureditve, po katerem je predvideno, da bi občina lahko izdala odločbo o začasni zapori lokalne ceste, ki vodi do soteske. Tega si sicer ne želimo, a bo ob povečanem obisku nujno.« Gorjanski župan Peter Torkar je pojasnil, da so se že sestali z medobčinskim inšpektoratom in upravljavcem ceste, Infrastrukturo Bled, in pregledali predlog elaborata ureditve prometa. »Želimo si, da bi promet uredili tako, da bi imeli tako obiskovalci kot lokalni prebivalci čim manj težav.«

Poleg parkirišča v Podhomu imajo obiskovalci na voljo tudi parkirišče na Blejski Dobravi. »Parkirišče bo po novem plačljivo, kar bomo uredili do sredine junija oziroma ravno do začetka turistične sezone,« je pojasnil jeseniški župan Blaž Račič in dodal, da bo parkirišče v prvi vrsti še vedno namenjeno njihovim občanom ob obisku pokopališča, zato bo uro in pol mogoče parkirati brezplačno, tisti, ki bodo ostali dlje, med njimi so tudi obiskovalci soteske, pa bodo za parkiranje odšteli pet evrov, podobno kot na gorjanski strani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.