Realnejša slika občinskih cest

Na Jezerskem so obravnavali odloka o kategorizaciji občinskih cest in urejanju mirujočega prometa, prisluhnili pa so tudi razlagi glede ustanovitve pokrajin.

Jezersko – Občinski svet na Jezerskem je v drugi obravnavi sprejel odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju občine. Z odlokom se bo komunalni prispevek povečal in približal tistim v primerljivih občinah. Z oprostitvami spodbujajo gospodarsko in kmetijsko dejavnost, priključevanje na javni vodovod in hkrati ne »kaznujejo« tistih, ki imajo obsežnejše gradbene parcele, je vsebino odloka povzel Andrej Tepina.

Sprejeli so tudi zaključni račun lanskega proračuna, obravnavali pa še dva pomembna odloka. Eden zadeva urejanje mirujočega prometa v dolini Ravenske Kočne, drugi pa na novo kategorizira občinske ceste. Slednji je bil že nujno potreben, saj je doslej veljal še stari izpred dvajsetih let, le v letu 2016 je bil deležen manjših posodobitev. Občina se je zadnja leta veliko ukvarjala z lastništvom zemljišč, po katerih potekajo ceste, s čimer je bilo veliko dela. Zdaj je nastal odlok, ki kategorizira ceste, ki so v javni uporabi in zanje velja javni interes, te je občina tudi dolžna vzdrževati. Gre za okoli osem kilometrov lokalnih cest in za še enkrat toliko javnih poti. Nekaj odsekov se izvzema iz kategorizacije, gre pa pretežno za voljo lastnikov, ki ne želijo, da se te ceste kategorizirajo, so pojasnili svetnikom o prejšnjem in novem stanju cest. Tako je zdaj kategoriziranih za 360 metrov cest manj, kot je bilo še v starem odloku. Do druge obravnave predlaganega odloka bodo še sprejemali pripombe in nato dokončno sprejeli kategorizacijo, ki bo odsev resničnega stanja cest v občini.

Tokrat je jezerski občinski svet, ki se je še vedno sestal na daljavo, gostil Alojza Kovšco, predsednika državnega sveta, ki je predstavil pokrajinsko zakonodajo. Do konca junija namreč želijo predlagatelji zbrati vtise občin o predlagani zakonodaji, ki naj bi bila do jeseni pripravljena za obravnavo. Kot je po seji občinskega sveta povedal župan Andrej Karničar, na Jezerskem do prihodnjih pokrajin nimajo zadržkov, meje gorenjske pokrajine so jasne, o vsem drugem pa so se na tokratnem srečanju lahko dodobra poučili in dobili širši vpogled.

Župan Karničar je tokrat svetnike seznanil, da občina ni bila uspešna na razpisu šolskega ministrstva za državno sofinanciranje vlaganj v šolo in vrtce. Projekt je vreden poldrugi milijon evrov, kandidirali so za polovico tega zneska, vendar se niso uvrstili med sofinancirane projekte. Tako bodo zdaj poskušali izkoristiti še kako razpisno priložnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

0/4

ponedeljek

-7/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...