Demokracija, dete Gorenjskega glasa

Spomladi leta 1989 je slovenska politična opozicija, kasneje združena v Demosu, iskala izdajatelja časopisa t. i. slovenske politične pomladi Demokracija. To nalogo si je v negotovih razmerah upal prevzeti Gorenjski glas in tako postal »boter« prvemu slovenskemu opozicijskemu časopisu.

Slovenska osamosvojitev ima v zgodovini Gorenjskega glasa posebno poglavje, na katero smo upravičeno ponosni. To je bilo obdobje odpiranja časopisa, ki ni bilo prav nič zamudniško, temveč smo bili po zaslugi pogumne odgovorne urednice Leopoldine Bogataj celo prvi. Ob izidu prve številke Demokracije je namreč ugledni ameriški časopis Washington Post zapisal, da je izšel prvi neodvisni časopis za železno zaveso.

Kdo je torej izdajal tedanjo Demokracijo? Slovenska demokratska zveza – SDZ je bila ustanovljena januarja 1989, s časopisom se ji je mudilo, pri njegovi ustanovitvi pa se je zatikalo, saj takrat nisi mogel izdajati časopisa brez soglasja režima. Kakor je v uvodnem članku prve številke Demokracije zapisal Dimitrij Rupel, so časopisni prostor zaman iskali pri Delu, našli so ga pri Gorenjskem glasu – na robu medijskega prostora.

Pravzaprav sta se srečali dve nujnosti. Pri Gorenjskem glasu so namreč od 29. novembra 1986 izhajale Odprte strani, namenjene so bile predvsem zunanjim avtorjem, zato so hitro postale politična tribuna. Na Odprtih straneh je izšla prva številka Demokracije, in sicer s pomembno podrobnostjo – na naslovnici je namreč pisalo: Leto 1, št. 1, Kranj, 21. aprila 1989. Tako kot ameriški novinar je podrobnost seveda opazila tedanja uradna politika, ki se je v Kranju »obesila« tudi na podnaslov »V soglasju s časopisnim svetom Gorenjskega glasa odpiramo naslednje strani Demokraciji – prispevkom o demokratski zvezi Slovenije«. V kasnejših dveh Demokracijah, ki sta na Odprtih straneh izšli 12. maja in 2. junija 1989, teh pripisov ni bilo več. A led je bil prebit in četrta številka Demokracije je izšla samostojno in se preselila v Ljubljano.

Leopoldini Bogataj takrat ni bilo lahko, vendar o tem ni veliko govorila. Spomnim se dveh vročih sestankov; Poldka me je vzela s seboj, da je bila obramba močnejša. Predsednik časopisnega sveta Boris Bavdek, tedanji gorenjski partijski sekretar, je bil zelo razburjen, več kot očitno je bilo, da je pod pritiskom gorenjskih »zdravih sil«, vendar smo se razšli brez groženj. Med potjo na SZDL-jevski sestanek me je Poldka vprašala, ali naj omeni, da imajo v njeni družini tri ali štiri spomenice, ne spomnim se več, koliko. Zelo jo je torej skrbelo, bila je nervozna, zato sem ji obljubila, da ji bom povedala, kdaj naj uporabi ta argument. Sestanek je postajal vse bolj buren, saj so govorniki spodbujali drug drugega. Ko ni bilo več videti izhoda, sem jo dregnila, češ zdaj pa povej. Učinkovalo je, sestanka je bilo kmalu konec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/18

petek

9/14

sobota

1/18

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2023

V spomin narodnemu heroju Stanetu Žagarju

GLEDALIŠČE / Podnart, 24. marec 2023

Partnerski odnosi

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2023

Ob materinskem dnevu

GLEDALIŠČE / Jesenice, 24. marec 2023

Na jeseniškem odru

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

PRIREDITVE / Planica nad Crngrobom, 25. marec 2023

Spominska slovesnost na Planici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 25. marec 2023

Ženska in moški na polno

GLASBA / Radovljica, 25. marec 2023

Klemen Torkar in Banda citrarska

 

 
 

 

 
 
 

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.