Oba pomembna dokumenta za uspešno in učinkovito delovanje GZ Naklo s svojimi društvi PGD Naklo, Žeje - Bistrica, Duplje in Podbrezje so na občini podpisali v petek. Od leve: Andrej Jelar, Ivan Meglič in Ivo Černilec.

Večji vložek v gasilstvo

Nakelski župan Ivan Meglič je z vodstvom Gasilske zveze (GZ) Naklo podpisal načrt opremljanja zveze za obdobje 2021–2025. Župan je podpisal tudi pogodbo za sofinanciranje nakupa gasilskega avtomobila GVC 16/25 za Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Duplje.

Lani so imeli v občini Naklo 51 intervencij, od tega sta bila dva velika požara na stanovanjskih objektih v Podbrezjah in na Cegelnici.

Naklo – »Stari plan opremljanja je potekel, treba je bilo narediti nov pravilnik, v katerem smo določili terminske plane in vsebino novega opremljanja gasilskih društev. Obstoječa operativna vozila so na robu življenjske dobe. Z GZ Naklo smo se dogovorili, da bomo šli usklajeno v nakup novih vozil, in prvo je na vrsti PGD Duplje, potem PGD Žeje-Bistrica in še PGD Podbrezje. Ko bomo cikel zavrteli, bodo vsa operativna vozila nova, sodobna in gasilci bodo res optimalno pripravljeni za delovanje v primeru najrazličnejših nesreč,« je pojasnil župan Ivan Meglič in dodal, da pa je že realiziran nakup vozila za PGD Naklo, ki je lani praznovalo 110-letnico; uradni prevzem vozila bo ob občinskem prazniku.

Da so obstoječa operativna vozila dotrajana, nekatera stara tudi že dobrih dvajset let, je pritrdil predsednik GZ Naklo Andrej Jelar. »Za naslednjih dvajset let v gasilstvu takih investicij ne bo več, vsaj kar se tiče opreme z vozili, bo pa verjetno prišla na vrsto še kakšna druga zadeva, kot je posodobitev gasilskih domov.«

Lani so iz občinskega proračuna za gasilstvo zagotovili okrog četrt milijona evrov. Samo za nakup vozila za PGD Duplje bodo letos namenili sedemdeset tisoč evrov. »Skupna vrednost tega vozila je ocenjena na 260 tisoč evrov, osemdeset odstotkov bo sofinancirala občina, nekaj še v naslednjem letu,« je napovedal župan.

Poveljnik GZ Naklo Ivo Černilec je omenil, da je načrt opremljanja GZ Naklo za obdobje 2021–2025 sprejelo njihovo poveljstvo in ga potrdil upravni odbor. »Zelo smo zadovoljni, da imata občinska uprava in župan posluh za gasilce,« je poudaril Černilec. Jelar je k temu dodal, da so se dogovorili za zelo visok znesek, v petih letih naj bi bilo za gasilstvo namenjenih približno 665 tisoč evrov. »Od tega zneska bo šlo približno 570 tisoč evrov iz občinskega proračuna za nakup vozil, preostalo bo prispevala GZ Naklo iz svojega proračuna za stroške, ki jih pokrivamo društvom in za nakup določene zaščitne in tehnične opreme (tudi za nova vozila).«

Lani so imeli v občini Naklo 51 intervencij, od tega sta bila dva velika požara na stanovanjskih objektih v Podbrezjah in na Cegelnici, na pomoč pri gašenju so odhiteli tudi na Hudo v tržiški občini. »Veliko je tehničnih intervencij, naravne nesreče nas vse bolj pestijo. Število intervencij se povečuje,« je povedal Černilec. Operativnih gasilcev imajo v GZ Naklo nekaj čez devetdeset.

V imenu PGD Duplje sta pogodbo za novo vozilo podpisala poveljnik in predsednik društva Urban Oman in Uroš Teran. Ko bo novo vozilo v garaži, bodo obstoječega predelali za tehnične intervencije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...