Foto: Katja Orehek Hati

Razstava domačih penin

Slovenski etnografski muzej (SEM) je vključen v promocijo naziva Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 (že od kandidature za ta naziv naprej). Za leto 2021 je zasnoval cikel manjših lastnih razstav in razstavo o slovenskih peninah, pri katerih sodeluje Biotehniški izobraževalni center (BIC) Ljubljana. Razstavo so poimenovali preprosto Slovenske penine.

Prva omemba penine v slovenskem prostoru se pojavi 10. decembra 1853, ko Bleiweisove novice poročajo o šampanjskem ali penečem vinu – peninah, ki so po godu takratni gospodi. Začetke proizvodnje penečega vina pa povezujemo s Francijo, kjer je v 17. stoletju pater Dom Pierre Pérignon uspel v steklenici ločiti kvasovke od vina in dobiti čisto peneče vino. To je kot šampanjec zaslovelo po vsem svetu. Francozi so naziv šampanjec zaščitili, metoda pridelave »methode champagne« (šampanjska metoda) pa se zunaj območja francoske pokrajine Šampanja lahko imenuje klasična metoda, proizvod pa peneče vino.

V Sloveniji imamo bogato dediščino proizvodnje penečih vin (več kot 250), katerih kakovost je zelo visoka. V SEM je razstavljenih več kot 160 penin 70 slovenskih proizvajalcev, vključno s penečimi medicami, predstavljene so slovenske vinorodne dežele, metode pridelave, klasifikacija in delitev penečih vin po barvi ter razvrščanje v razrede.

Posebej izpostavljene so penine, ki so bile lani odlikovane na ocenjevanju Decanter. Gre za največje in najvplivnejše ocenjevanje na svetu, ki poteka v Londonu in na katerem je Slovenija leta 2020 dosegla izjemen uspeh in prejela pet platinastih, sedem zlatih, šestdeset srebrnih in 114 bronastih medalj. Razstava vključuje tudi nagrajeno penino peničarja Mirana Sirka Bjana cuvee prestige extra brut 2015, ki se je uvrstila med pet najprestižnejših, ki so prejele platinaste medalje, in tudi dve penini, nagrajeni z zlato medaljo: Vino Gross za Furmint brut nature 2013 in Vinska klet Dveri-Pax za DP šipon brut 2016.

Razstava Slovenske penine je postavljena v razstavni hiši SEM, in če je mogoče muzej obiskati, si jo lahko ogledate do 14. februarja. Na spletni strani SEM in strani muzeja na Facebooku pa 3. in 10. februarja pripravljajo še dva zanimiva spletna dogodka v živo. Jutri, 3. februarja, ob 11. uri boste lahko spoznali odpiranje penine s sabljo.

Odpiranje penečega vina s sabljo je poseben svečan dogodek, ki sega še v čase Napoleona, čigar vojaška enota, imenovana lahka konjenica, je sablje uporabljala kot orožje pa tudi za odpiranje steklenic, so zapisali ob najavi dogodka na spletni strani muzeja. O tem več na spletnem dogodku v živo s strani Boštjana Humskega, predavatelja na BIC Ljubljana, in Anžeja Vučemilovića, diplomanta BIC Ljubljana. Desetega februarja pa bodo v prispevku v živo posvetili pozornost vprašanju, zakaj je penina obrnjena na glavo in zakaj jo morajo stresati. Javila pa se bo predavateljica višje šole dr. sc. Gordana Vulić.

SEM s tovrstnim sodelovanjem in razstavami želi še posebej poudariti svojo muzejsko vlogo in obravnavati prisotnost kulinarike in gastronomije v različnih segmentih slovenske kulture ter opozoriti na njuno tesno prepletenost z vsemi plastmi življenja. Sodelovanje med SEM in BIC Ljubljana pa se bo nadaljevalo skozi vse letošnje leto ob drugih razstavah, ki jih bo pripravljal SEM za obeležje naziva Slovenija – evropska gastronomska regija. Med njimi so Kulinarične zgodbe SEM (Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil in s področja nesnovne dediščine Poprtniki, lecti in mali kruhki) in druge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.