Foto: Katja Orehek Hati

Razstava domačih penin

Slovenski etnografski muzej (SEM) je vključen v promocijo naziva Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 (že od kandidature za ta naziv naprej). Za leto 2021 je zasnoval cikel manjših lastnih razstav in razstavo o slovenskih peninah, pri katerih sodeluje Biotehniški izobraževalni center (BIC) Ljubljana. Razstavo so poimenovali preprosto Slovenske penine.

Prva omemba penine v slovenskem prostoru se pojavi 10. decembra 1853, ko Bleiweisove novice poročajo o šampanjskem ali penečem vinu – peninah, ki so po godu takratni gospodi. Začetke proizvodnje penečega vina pa povezujemo s Francijo, kjer je v 17. stoletju pater Dom Pierre Pérignon uspel v steklenici ločiti kvasovke od vina in dobiti čisto peneče vino. To je kot šampanjec zaslovelo po vsem svetu. Francozi so naziv šampanjec zaščitili, metoda pridelave »methode champagne« (šampanjska metoda) pa se zunaj območja francoske pokrajine Šampanja lahko imenuje klasična metoda, proizvod pa peneče vino.

V Sloveniji imamo bogato dediščino proizvodnje penečih vin (več kot 250), katerih kakovost je zelo visoka. V SEM je razstavljenih več kot 160 penin 70 slovenskih proizvajalcev, vključno s penečimi medicami, predstavljene so slovenske vinorodne dežele, metode pridelave, klasifikacija in delitev penečih vin po barvi ter razvrščanje v razrede.

Posebej izpostavljene so penine, ki so bile lani odlikovane na ocenjevanju Decanter. Gre za največje in najvplivnejše ocenjevanje na svetu, ki poteka v Londonu in na katerem je Slovenija leta 2020 dosegla izjemen uspeh in prejela pet platinastih, sedem zlatih, šestdeset srebrnih in 114 bronastih medalj. Razstava vključuje tudi nagrajeno penino peničarja Mirana Sirka Bjana cuvee prestige extra brut 2015, ki se je uvrstila med pet najprestižnejših, ki so prejele platinaste medalje, in tudi dve penini, nagrajeni z zlato medaljo: Vino Gross za Furmint brut nature 2013 in Vinska klet Dveri-Pax za DP šipon brut 2016.

Razstava Slovenske penine je postavljena v razstavni hiši SEM, in če je mogoče muzej obiskati, si jo lahko ogledate do 14. februarja. Na spletni strani SEM in strani muzeja na Facebooku pa 3. in 10. februarja pripravljajo še dva zanimiva spletna dogodka v živo. Jutri, 3. februarja, ob 11. uri boste lahko spoznali odpiranje penine s sabljo.

Odpiranje penečega vina s sabljo je poseben svečan dogodek, ki sega še v čase Napoleona, čigar vojaška enota, imenovana lahka konjenica, je sablje uporabljala kot orožje pa tudi za odpiranje steklenic, so zapisali ob najavi dogodka na spletni strani muzeja. O tem več na spletnem dogodku v živo s strani Boštjana Humskega, predavatelja na BIC Ljubljana, in Anžeja Vučemilovića, diplomanta BIC Ljubljana. Desetega februarja pa bodo v prispevku v živo posvetili pozornost vprašanju, zakaj je penina obrnjena na glavo in zakaj jo morajo stresati. Javila pa se bo predavateljica višje šole dr. sc. Gordana Vulić.

SEM s tovrstnim sodelovanjem in razstavami želi še posebej poudariti svojo muzejsko vlogo in obravnavati prisotnost kulinarike in gastronomije v različnih segmentih slovenske kulture ter opozoriti na njuno tesno prepletenost z vsemi plastmi življenja. Sodelovanje med SEM in BIC Ljubljana pa se bo nadaljevalo skozi vse letošnje leto ob drugih razstavah, ki jih bo pripravljal SEM za obeležje naziva Slovenija – evropska gastronomska regija. Med njimi so Kulinarične zgodbe SEM (Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil in s področja nesnovne dediščine Poprtniki, lecti in mali kruhki) in druge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 77 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/15

nedelja

2/16

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

PRIREDITVE / Radovljica, 17. oktober 2021

Impresarij s Kanarskih otokov

PRIREDITVE / Breznica, 17. oktober 2021

Gledališka matineja za otroke Škratovanje

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

IZLETI / Kranj, 21. oktober 2021

Koča na Ljubelju in Ponova peč

 

 
 

 

 
 
 

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 06:59, 17. oktober

Glede na to, da za 60% odstotkov prebivalstva ni več omejirev in da so na pohodu respiratorne bolezni, ki jih leto dni ni bilo na spregled, ...

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:58, 16. oktober

Vsem nam je pa jasno, da šef dobi po 'P...čki', če se bo v to vtaknila inšpekcija.
Važno, da nas zajedajo in se sončijo na jahtah.

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:44, 16. oktober

JAz osebno doma ne odvržem hrane nič. Sem pa med sezono delala v kuhinjah, kjer je vse odvisno od šefa. Ali gre cel lonec hrane v 'bioter...

Cepljenje proti gripi / 22:26, 16. oktober

Ne morem verjet. CEPITE se proti covidu.... lohk tudi poživitveni curek. Zdaj pa še za gripo. Pa gobarji proti klopom.... saj boste cepilci kmalu v fazi mamilašev... .

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 22:18, 16. oktober

Spet nadlegovanje zdravih.
Danes je sobota....... nekoč veselice za vsakim vogalom - zdaj smrtna tišina.

Zgradili bodo štirisedežnico / 16:45, 15. oktober

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ne da soglasja ?!
Divjemu petelinu je bolj všeč sedežnica kot gondola ane..

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 16:42, 15. oktober

Rupar, petek je, na kolo bo treba..