Foto: Katja Orehek Hati

Razstava domačih penin

Slovenski etnografski muzej (SEM) je vključen v promocijo naziva Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 (že od kandidature za ta naziv naprej). Za leto 2021 je zasnoval cikel manjših lastnih razstav in razstavo o slovenskih peninah, pri katerih sodeluje Biotehniški izobraževalni center (BIC) Ljubljana. Razstavo so poimenovali preprosto Slovenske penine.

Prva omemba penine v slovenskem prostoru se pojavi 10. decembra 1853, ko Bleiweisove novice poročajo o šampanjskem ali penečem vinu – peninah, ki so po godu takratni gospodi. Začetke proizvodnje penečega vina pa povezujemo s Francijo, kjer je v 17. stoletju pater Dom Pierre Pérignon uspel v steklenici ločiti kvasovke od vina in dobiti čisto peneče vino. To je kot šampanjec zaslovelo po vsem svetu. Francozi so naziv šampanjec zaščitili, metoda pridelave »methode champagne« (šampanjska metoda) pa se zunaj območja francoske pokrajine Šampanja lahko imenuje klasična metoda, proizvod pa peneče vino.

V Sloveniji imamo bogato dediščino proizvodnje penečih vin (več kot 250), katerih kakovost je zelo visoka. V SEM je razstavljenih več kot 160 penin 70 slovenskih proizvajalcev, vključno s penečimi medicami, predstavljene so slovenske vinorodne dežele, metode pridelave, klasifikacija in delitev penečih vin po barvi ter razvrščanje v razrede.

Posebej izpostavljene so penine, ki so bile lani odlikovane na ocenjevanju Decanter. Gre za največje in najvplivnejše ocenjevanje na svetu, ki poteka v Londonu in na katerem je Slovenija leta 2020 dosegla izjemen uspeh in prejela pet platinastih, sedem zlatih, šestdeset srebrnih in 114 bronastih medalj. Razstava vključuje tudi nagrajeno penino peničarja Mirana Sirka Bjana cuvee prestige extra brut 2015, ki se je uvrstila med pet najprestižnejših, ki so prejele platinaste medalje, in tudi dve penini, nagrajeni z zlato medaljo: Vino Gross za Furmint brut nature 2013 in Vinska klet Dveri-Pax za DP šipon brut 2016.

Razstava Slovenske penine je postavljena v razstavni hiši SEM, in če je mogoče muzej obiskati, si jo lahko ogledate do 14. februarja. Na spletni strani SEM in strani muzeja na Facebooku pa 3. in 10. februarja pripravljajo še dva zanimiva spletna dogodka v živo. Jutri, 3. februarja, ob 11. uri boste lahko spoznali odpiranje penine s sabljo.

Odpiranje penečega vina s sabljo je poseben svečan dogodek, ki sega še v čase Napoleona, čigar vojaška enota, imenovana lahka konjenica, je sablje uporabljala kot orožje pa tudi za odpiranje steklenic, so zapisali ob najavi dogodka na spletni strani muzeja. O tem več na spletnem dogodku v živo s strani Boštjana Humskega, predavatelja na BIC Ljubljana, in Anžeja Vučemilovića, diplomanta BIC Ljubljana. Desetega februarja pa bodo v prispevku v živo posvetili pozornost vprašanju, zakaj je penina obrnjena na glavo in zakaj jo morajo stresati. Javila pa se bo predavateljica višje šole dr. sc. Gordana Vulić.

SEM s tovrstnim sodelovanjem in razstavami želi še posebej poudariti svojo muzejsko vlogo in obravnavati prisotnost kulinarike in gastronomije v različnih segmentih slovenske kulture ter opozoriti na njuno tesno prepletenost z vsemi plastmi življenja. Sodelovanje med SEM in BIC Ljubljana pa se bo nadaljevalo skozi vse letošnje leto ob drugih razstavah, ki jih bo pripravljal SEM za obeležje naziva Slovenija – evropska gastronomska regija. Med njimi so Kulinarične zgodbe SEM (Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil in s področja nesnovne dediščine Poprtniki, lecti in mali kruhki) in druge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/3

torek

-6/3

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...