Proge ob treh vlečnicah, ki bodo na Zatrniku obratovale v letošnji zimski sezoni, so primerne zlasti za otroke in smučarje začetnike. / Foto: Primož Pičulin

Zatrnik obiskali prvi smučarji

Minulo soboto so odprli smučišče na Zatrniku, kjer si smučarji v primeru, da jim bo narava naklonjena in bodo ukrepi dovoljevali, lahko obetajo tri mesece smuke in drugih zimskih radosti.

Na jutrišnji seji občinskega sveta Občine Gorje bodo svetniki odločali tudi o obstoju javnega interesa graditve žičniških naprav na Zatrniku. Tako bi podjetju RTC Zatrnik omogočili obnovo žičniških naprav Hotunjski vrh, Plana 1 in Plana 2, ki naj bi jo izvedli v obstoječih okvirih, ne da bi posegali v dolžino ali obseg smučarskih prog in zmogljivost obstoječih žičniških naprav.

Zatrnik – V letošnji zimski sezoni bodo na Zatrniku obratovale tri vlečnice, namenjene zlasti otrokom in smučarjem začetnikom. »Težavnost smučarskih prog se stopnjuje, podobno kot otrok napreduje v znanju smučanja. Najlažja je proga ob vlečnici Zajček in je namenjena tistim, ki se prvič postavijo na smuči. Ob drugi vlečnici Medo smučar že lahko naredijo nekaj zavojev, tretja proga ob vlečnici Bambi pa je nekoliko daljša in zahtevnejša. Smučišče morda trenutno še ni primerno za izkušene smučarje, a v prihodnosti nameravamo obnoviti vse žičniške naprave, ki stojijo in ne obratujejo, in tako ponuditi smuko tudi njim,« je pojasnil direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar in še dodal, da so smučišče Zatrnik obudili večinoma domačini, ki živijo s tem krajem. »Vsi čutimo nostalgijo, obenem nam ni vseeno za ta kraj, zlasti zato, ker vemo, da ima veliko potencial tako pozimi kot tudi poleti,« je pojasnil.

Na smučišču je trenutno od trideset do štirideset centimetrov naravnega snega, večinoma so ga pripeljali z različnih lokacij in parkirišč na Zatrniku. »Smuko želimo nuditi do polovice marca, zato smo morali preprečiti, da bi odjuga sneg sprala. Navozili smo od petsto do šeststo 'kubikov' snega, ga utrdili in na ta način zagotovili njegov obstoj. V prihodnjem letu načrtujemo zasneževanje s tehničnim snegom, letos to še ni bilo mogoče, saj nimamo zalogovnika za vodo,« je povedal Zalar. Poleg smučišča so uredili še sankaško progo in 2,3 kilometra dolgo progo za tek na smučeh, katere uporaba bo za zdaj brezplačna. Ko bodo ukrepi dovoljevali, v RTC Zatrnik nameravajo ponuditi tudi tečaje smučanja, teka na smučeh in deskanja na snegu ter izposojo smučarske opreme.

Sobotno dopoldne je kljub ne ravno sončnim razmeram privabilo veliko smučarjev, predvsem otrok v spremstvu staršev. Nataša Trampuš Šeruga iz Kranja je v preteklosti na Zatrniku že smučala. »Kot otrok sem tu veliko smučala, tudi sin Filip beleži smučarske začetke na Zatrniku. Vesela sem, da je smučišče ponovno oživelo, saj je idealno družinsko smučišče, obenem je dostopno tako cenovno kot lokacijsko,« je povedala sogovornica. Boštjan Mirtič s Kočne je učil štiriletnega nečaka prvih zavojev. »Prvič je na smučeh in proga ob vlečnici Zajček je več kot primerna za učenje. Škoda je le, da ni več snega in da je nekoliko umazan,« je dejal Mirtič. Na Zatrniku sta bila prvič Andi Legat in hčerka Kaja iz Žirovnice. »Proga je glede na naravne okoliščine odlično urejena. Otroci radi smučajo in tu se zdijo pogoji zelo varni,« je povedal Legat, hčerka Kaja pa je izrazila navdušenje nad belimi strminami Zatrnika.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.