Vid Legradić

Zgodba o potovanju

»Na naši Zemlji obstajajo kraji, ki so tako lepi in zanimivi, da človeku vzamejo sapo. Pa tudi takšnih neprivlačnih je kar nekaj. A prav vsi so vredni izkušnje,« je med drugim na zadnji platnici svojega prvenca Zgodba o potovanju zapisal avtor knjige Vid Legradić.

Vid Legradić, ki živi v Mostah pri Komendi, se poklicno ukvarja s svojim podjetjem z logistiko v turizmu in vodniško dejavnostjo. Študiral je politologijo in študij tudi zaključil. Po duši je bolj naravoslovec, po srcu pa popotnik. Kombinacija omenjenih treh strasti ga je v življenju vodila v raznovrstne intelektualne in športne dejavnosti, ki se še vedno nadgrajujejo v potovanja. Je pa že od nekdaj rad tudi pisal.

Nekdo je o knjigi zapisal, da potopisni roman Zgodba o potovanju ni klasičen potopis (kar nam je ob srečanju potrdil tudi avtor) ter da Vid zaupa ljudem.

Zgodba o potovanju seveda opisuje destinacije, poti in doživetja, vendar je interpretacija doživetij zelo poglobljena, čustvena. Avtor hkrati ostaja na trdnih tleh in opisuje družbenopolitično okolje posameznih držav z zanimivimi podatki. »Roman spremlja moj razvoj – od prvega potovanja in naslednjih osem let. Glavni lik zgodbe sem jaz in ta se skozi roman razvija,« pojasni in uporabi tudi besedo evolucija, ko pripoveduje o sebi in svoji vlogi v romanu oziroma potovanjih nasploh.

Letos je Vid dopolnil 35 let, v turizmu je že iz študentskih let, ko je začel voditi skupine tujcev po Sloveniji, pa tudi okoliške države mu niso tuje. Kasneje je vodil celo tujce po Islandiji, kar se nam zdi res posebno. »Po Islandiji?« ponovimo in dodamo vprašanje, ali bi tudi živel tam. Vid odgovori, da ima Slovenijo rad, a če bi moral živeti v tujini, bi res izbral ali Islandijo ali ZDA. Obe deželi imata predele z izjemno naravo, kar ga najbolj privlači. Na Islandiji je spoznal tudi Lenko, danes njegovo soprogo, o čemer tudi lahko beremo v knjigi.

Zgodbo o potovanju lahko beremo kot celoto ali po poglavjih. Spoznamo Vida in »njegovo« Tajsko, Indijo, Filipine … Nekatere države je »prihranil« za novo knjigo.

Doslej je obiskal že 56 držav. Potuje tako, da vedno vse načrtuje sam.

Najprej je sploh razmišljal le o nekem zborniku, ker si je na potovanjih stvari zapisoval, in tudi tako prišel na idejo, da bi bilo lepo zapise združiti v neki knjižni obliki. Na koncu je spisal roman. Izdala ga je založba Primus oktobra lani.

Prizna, da ni pričakoval, da bodo bralci knjigo tako dobro sprejeli.

Ker je koronavirus zahteval svoj davek, ima Vid od letošnjega marca precej časa, in ker je imel vedno željo, da bi napisal znanstvenofantastični roman, se je odločil in to tudi storil. Ureja pa tudi že drugi del Zgodbe o potovanju.

»Glede na to, da ni toliko turizma, mi ostaja čas za pisanje,« se še nasmehne Vid Legradić.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

16/25

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.