Na poslovni konferenci Slovenska podjetnost kroži so pripravili več omizij, udeleženci pa so si ogledali tudi uspešna podjetja v Kranju in okolici. / Foto: Gorazd Kavčič

Za podjetništvo ni meja

V Kranju je ta teden potekala dvodnevna mednarodna poslovna konferenca Slovenska podjetnost kroži prek meja. Med glavnimi poudarki konference je bil tudi vpliv epidemije koronavirusa na poslovanje.

Kranj – »Prizadevanje za spodbujanje čezmejnega sodelovanja med slovenskimi gospodarskimi ustanovami, podjetniki in posamezniki ni nič novega, si pa zagotovo želimo, da bi se to še bolj okrepilo, prineslo še več odličnih sodelovanj in uspešnih zgodb,« je na že 12. poslovni konferenci Slovenska podjetnost kroži prek meja, ki je ta teden potekala v Kranju, poudarila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Osrednji cilj konference, ki sta jo na pobudo vladnega urada za Slovence v zamejstvu soorganizirala Območna obrtno-podjetniška zbornica (OZ) Kranj in Mestna občina Kranj, je bil mednarodno sodelovanje slovenskih podjetnikov doma in v tujini, mreženje, izmenjava izkušenj in dobrih praks pri vstopanju na tuje trge.

Ideja čezmejnega sodelovanja Slovencev tudi na gospodarskem področju obstaja že vrsto let, a premalo je projektov, ki bi ga spodbujali, je ocenila direktorica OZ Kranj Daniela Žagar. »Ko slovensko podjetje prihaja na tuji trg, potrebuje pomoč, nekoga, ki mu odpira vrata. Opažamo, da so tisti, ki so imeli povezave v tujini, mnogo lažje uspeli in prišli do posla kot podjetja, v katerih niso nikogar poznali. Zakaj ne bi v tem smislu izkoristili slovenskih diaspor v tujini, slovenskih združenj, organizacij in asociacij? Nismo država, ki bi imela atašeje v vsaki državi, imamo pa Slovence s podjetji v tujini, ki so pripravljeni pomagati,« je dejala. Za prodor slovenskih podjetij na tuje trge je zelo pomembna tudi gospodarska diplomacija, ki bi jo Slovenija morala še okrepiti, je pristavil Borut Meršak, predsednik Združenja SL0/SLO iz Bratislave na Slovaškem. Sodelujoči razpravljavci na posvetu so sicer kot slovenske prednosti pri konkuriranju na tujih trgih navedli znanje, ambicioznost, vztrajnost, iznajdljivost in prilagodljivost.

Na konferenci se seveda niso izognili niti vplivu pandemije koronavirusa na podjetništvo in celotno gospodarstvo. Ministrica Jaklitscheva je tako opozorila tudi na problem zapiranja mej. »Nihče si ne želi zaprtih meja. Potrebujemo odprte meje, še posebej če hočemo v prihodnje še nadgraditi in utrditi čezmejno gospodarsko sodelovanje, ki je bistveno ne le za prosperiteto obmejnih območij in za naše zamejce, temveč tudi za uspešnost naše države,« je izpostavila.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je pohvalil vladne ukrepe za spopadanje s posledicami pandemije koronavirusa. »Vlada je z ukrepi pripomogla, da imajo tudi najbolj kritična podjetja danes še vedno glavo nad vodo. Najboljši ukrep je bil čakanje na delo, nato subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.« Hitre ukrepe slovenske vlade za blaženje posledic korona krize je pohvalil tudi Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca. Slovenija je namreč hitreje razdelila denar podjetjem kot Avstrija, čeprav je morda vtis v javnosti ravno nasproten, je razložil.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/2

sobota

-3/2

nedelja

-8/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.