Iz brezna so jamarji prinesli veliko plastike in steklovine pa tudi štedilnik, stekleno volno, odsluženo kritino …

Jamo v Kofcah so očistili nesnage

Kamniški jamarji so skupaj s svojimi kolegi od drugod in drugimi prostovoljci v soboto očistili Jamo v Kofcah na Veliki planini, kjer se je vrsto let kopičilo vse, kar se na planini ni več potrebovalo. Nespametna dejanja imajo posledice na podzemne in izvirske vode v dolini, ki so vedno bolj onesnažene.

Velika planina – Jama v Kofcah, imenovana tudi Veternica pod Njivico oziroma Brezno v Kofci, je znamenita jama velikoplaninske planote, ki v dolžino meri več kot kilometer, v globino pa več kot sto metrov in s tem sodi med večje na Veliki planini. Vhod leži pod potjo med Domžalskim domom in planšarskim naseljem, vanjo pa se je vrsto let odmetavalo vse, kar se na planini ni več potrebovalo.

»Kamniški jamarji smo jamo že večkrat obiskali in vsakokrat nas je kup raznoraznih smeti in kadavrov v vhodnem breznu in neprijeten vonj silil k razmišljanju, kakšen vpliv ima to na podzemno vodo, ki polni zajetja pitne vode, ki so raztresena v vznožju planote,« nam je povedal predsednik jamarskega kluba Kamnik Rajko Slapnik, ki je minulo soboto tudi organiziral čistilno akcijo in bil z odzivom, potekom in rezultati ob koncu zadovoljen. Kamniškim jamarjem so se pridružili tudi jamarji Šaleškega Jamarskega kluba Podlasica Topolšica in DZRJ Simon Robič Domžale, pri prenosu vreč s smetmi do traktorske prikolice pa so priskočili na pomoč člani PD Domžale, PD Kamnik, PD Bajtar, Pašne skupnosti Velika Planina, predstavnica Občine Kamnik in nekateri mimoidoči, ki jih je bilo na sončno soboto na planini res izjemno veliko in jih je delo jamarjev tako navdušilo, da so priskočili na pomoč. Za traktorski odvoz smeti v dolino na deponijo je poskrbel Gregor Žagar iz Pašne skupnosti Velika Planina.

»Iz jame smo odnesli okoli sedem kubičnih metrov raznovrstnih odpadkov, ki so jih v jamo začeli metali v začetku 60. let prejšnjega stoletja in jih metali vse do pred kratkim, ko so začeli redni odvoz odpadkov v dolino. Med odpadki je bilo veliko raznoraznih steklenic, konzerv, steklene volne, nekaj odsluženih štedilnikov, veliko plastike v obliki vreč, odslužene pločevinaste kritine, praznih ali celo polnih kanistrov s sumljivo vsebino, skratka stvari, ki jih na planini niso več potrebovali, in smeti. Vsi, ki so kakorkoli povezani s planino, namreč priznavajo, da se je v brezno vrsto let odmetavalo vse mogoče, zato so tudi pastirji in člani pašnih skupnosti naše delo podprli, pohvalili in priznali, da je bil za čiščenje že skrajni čas,« nam je še povedal Slapnik in poudaril, da so z akcijo želeli opozoriti vse akterje, to je lastnike gostinskih objektov, planinskih domov, počitniških hišic in planšarje, da je v zadnjih letih vedno večji problem velikoplaninske planote onesnaževanje podzemne vode s fekalijami in gospodinjskimi odpadnimi vodami, ki se nekontrolirano iztekajo v kraško podzemlje velikoplaninske planote in pritekajo na plano v izvirih ob vznožju planote, ki napajajo vodohrane za kamniški in tudi komendski vodovod. Zelo skrb vzbujajoče so znova zadnje mikrobiološke analize Lučnice, najbolj vodnatega izvira pod planoto, kjer priteče v povprečju v sekundi med 60 in 70 litri vode, saj so bile vrednosti bakterij Escherichia coli presežene več kot 400-krat.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/4

torek

-2/5

sreda

-4/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Naklo, 25. januar 2022

Nasveti za sadno-zelenjavni vrt

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. januar 2022

Zakaj uživati domačo hrano

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja bi pomenila škodo turizmu / 10:01, 25. januar

Na sliki vidim zaprto pročelje GH Toplice. Ne vem, a je ta še v sklopu SAVA ?

Proti poniževanju partizanov / 08:16, 25. januar

Seveda so bili mednarodno priznani. Saj drugih ni bilo, ker so jih komunisti takoj fizično odstranili. Tigrovci so recimo imeli dve opciji, ...

Sonce v Dražgošah / 07:38, 25. januar

Nehaj pit. Za ZAKAJ je vedno vprašaj!
A bo šlo?

Sonce v Dražgošah / 23:19, 24. januar

Težke svinje so bili Nemci. En zblojen folk. Pod komando še bolj zblojenih zveri. - tudi ZDAJ so ostareli gobcavi politiki pripravljeni pos...

Agata in Jurij sta zelo zaposlena / 22:56, 24. januar

Lepo, res vse pohvale.
A da bi 4 mamce in ateja peljali na morje na kalamare...... a to pa še ne gre.

Nekdanja atletinja bije boj s težko in redko boleznijo / 22:42, 24. januar

15 tablet na dan.......... kva to zmorejo jetra.

Nekdanja atletinja bije boj s težko in redko boleznijo / 22:30, 24. januar

Sumim, da je v času kariere konzumirala razne kemikalije. In potem se čez čas odzove telo.
Tako kot cepiva zdaj.......