Bašljani, udeleženci delovne akcije na Storžiču / Foto: Jože Cuderman

Vrh Storžiča le še za planince

Planinci, ki so se že povzpeli na Storžič, vedo, da so si vrh delili z ovcami. Odslej ne bo več tako, saj so člani Agrarne skupnosti Bašelj del vrha ogradili in svojim ovcam tako onemogočili dostop.

Bašelj – Vrh Storžiča in južna pobočja so namreč v lasti kmetov iz Bašlja, ki tam že desetletja pasejo svoje ovce. Več kot sto se jih pase tod in pogosto so se v tropih zbirale prav na vrhu tega dvatisočaka. Ne le da za vse – ovce in planince – včasih sploh ni bilo prostora, številni planinci so potarnali, da niti malice ne morejo pojesti v miru, predvsem pa so jih motili številni iztrebki in s tem povezan smrad.

»Planinci postajajo vedno bolj zahtevni. Čeprav je zemlja naša, mnogi mislijo, da pripada vsem in se temu primerno tudi obnašajo. Ker pa smo to tarnanje poslušali že vrsto let, smo se vendarle odločili, da nekaj ukrenemo,« nam je povedal Matija Roblek iz Bašlja, kmet, ki na Storžiču pase svoje ovce. Delovno akcijo, na kateri bi postavili ograjo, so sprva želeli izpeljati že 1. avgusta, a takrat ni bilo na voljo helikopterja za prevoz opreme, nato pa jim ni služilo vreme, a pred dnevi se je vendarle vse izšlo. V petek, 7. avgusta, so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske na vrh prepeljali vso gradbeno opremo in agregate, nato so pripravili potrebne temelje, v nedeljo, 16. avgusta, pa je šlo zares – v zahtevnih razmerah in v akciji, pri kateri so skupaj stopili vsi Bašljani, so postavili še ograjo. »Zelo zahtevno delo je za nami, zato pa je zadoščenje toliko večje. Stopili smo skupaj in res hvala vsem, ki so pomagali,« nam je včeraj zadovoljen povedal Jože Cuderman, ki je delovno akcijo vodil skupaj z Matijo Roblekom in predsednikom Agrarne skupnosti Bašelj Francijem Lombarjem, udeležilo pa se je je kakšnih dvajset Bašljanov, med njimi tudi preddvorski župan Rok Roblek. Delali so v nedeljo od 8. do 14. ure in to kljub temu da je ta dan Storžič obiskalo zelo veliko planincev. »Nenehno nas je skrbelo zaradi padajočega kamenja, odgovornost je bila res velika, a se je vse srečno izteklo. Prejeli smo tudi veliko zahval in pohval planincev, zato smo z opravljenim delom še toliko bolj zadovoljni,« nam je še povedal Cuderman.

Postavili so štirideset metrov ograje na južnem pobočju in očistili sam vrh. Ovce seveda za pašo ne bodo prikrajšane, saj na vrhu kaj dosti trave ni, bodo pa toliko raje na Storžič zdaj hodili planinci. Tudi v soboto, 22. avgusta, ko bo na Storžiču tradicionalna maša.

Helikopterski prevoz je članom Agrarne skupnosti Bašelj omogočilo Planinsko društvo Preddvor. »Obrnili smo se na Planinsko zvezo Slovenije, ki preko razpisa pomaga planinskim društvom pri ekološki in energetski prenovi planinskih koč, ker pa vse helikopterske ure v ta namen še niso bile porabljene, smo helikopter lahko izkoristili tudi za prevoz potrebnega materiala za postavitev ograje pod vrhom Storžiča. Helikopter je na Storžič poletel trikrat, priložnost pa smo izkoristili tudi za prevoz gradbenega materiala za naše zavetišče v Hudičevem borštu, ki ga bomo zdaj bistveno lažje in hitreje dokončali,« nam je povedal predsednik Planinskega društva Preddvor Aleš Drekonja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

oblačno
vlažnost: 48 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/26

ponedeljek

13/28

torek

11/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 9. avgust 2022

Kolesarski izlet

IZLETI / Cerklje, 9. avgust 2022

Kolesarjenje po mejah občine Cerklje

IZLETI / Cerklje, 9. avgust 2022

Na Češko kočo

OBVESTILA / Kranj, 9. avgust 2022

Ohranjevanje zdravja v Rabcu in na Dugem otoku

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 11. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2022

Na Pokljuški gams in Debelo peč

 

 
 

 

 
 
 

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 21:14, 7. avgust

Vsekakor je potrebna avtocestna policija, saj število vsakodnevnih nesreč kaže na to, da že lep čas zamujamo s tem. Ne morejo se pa pogovarj...

Prostovoljstvo / 19:33, 5. avgust

Na Gorenjskem:
Dragi, dva gasilca spet težita, pobirata za cisterno. Kaj jima dam?
Reku, dej jima en ajmar vode.

Prostovoljstvo / 17:39, 5. avgust

Gremo fantje, gori!
Je reku vodja izmene , počas fantje, davčna gori.

Kam na digitalno izobraževanje / 13:18, 5. avgust

Danes sem dobila odgovor, da je B&B že oddalo vsa razpisana mesta za omenjeno izobraževanje, ki ga častimo davkoplačevalci. Na GOV so mi pov...

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 11:21, 5. avgust

Bravo Svoboda. Policijo dol s cest. Ceste so za državljane in ne represivne organe.

Prometni znaki gorenjskega kolesarskega omrežja / 07:49, 5. avgust

Veliko županov se hvali , da so poskrbeli v svojih občinah za kolesarje. V resnici pa so samo narisali oznake za kolesarske steze na obstoječe ceste za javni promet.

Srednjeveški utrip starega mesta / 07:19, 5. avgust

Sredneveški utrip?

HAHAHAHAHAHAH

Zame bolj maškarada.