Poleg proizvodnega, v poslovni coni ob brniškem letališču nastaja tudi režijski obrat podjetja Iskra Mehanizmi. / Foto: Gorazd Kavčič

Selitev podjetja bo trajala eno leto

V podjetju Iskra Mehanizmi v tem času poteka selitev proizvodnih enot na novo lokacijo v letališki poslovni coni. Na celoten proces, ki bo trajal eno leto, precej vpliva tudi kriza zaradi epidemije covida-19.

Prvo povečanje kapacitet na Brniku bo po predvidevanjih direktorja nujno potrebno že v naslednjih treh letih.

Poslovanje Iskre Mehanizmi se po katastrofalnem aprilu in maju ter delno juniju že izboljšuje, pravi Marjan Pogačnik.

Zgornji Brnik – V podjetju Iskra Mehanizmi so letos dokončali gradnjo 25 tisoč kvadratnih metrov velikega proizvodnega objekta v poslovni coni ob brniškem letališču, v teku pa je še gradnja režijskega obrata, ki bo po besedah direktorja Marjana Pogačnika dokončan predvidoma v enem letu. Precej je namreč še odvisno od razvoja poslovanja v teh še vedno dokaj kriznih razmerah, ki jih je s seboj prinesla koronakriza.

Maja so, predvsem zato, da so zadostili postopkom pridobivanja potrebnih certifikatov, na novo lokacijo preselili prvi dve proizvodni celici, proizvodnja na Brniku pa še ni stekla. »V juniju smo dobili šele uporabno dovoljenje in tako začeli selitev, ki je v teku. Selitev bo trajala skoraj eno leto, saj gre za postopen proces iz dveh lokacij, pri čemer bo tretjino novih prostorov zasedla oprema za nove projekte, ki bo instalirana v tem obdobju,« nam je pojasnil Marjan Pogačnik, ki vrednost celotne investicije v proizvodni in režijski obrat ocenjuje na od trideset do štirideset milijonov evrov.

Podjetje bo s selitvijo na Brnik proizvodne enote umaknilo iz Kamnika, kjer jim je večino nepremičnin že uspelo prodati, in Lipnice, kjer bodo za nakup nepremičnin in opreme septembra izvedli javno dražbo.

Centralizacija vseh proizvodnih procesov na enem mestu za podjetje pomeni predvsem povečanje konkurenčnosti, hkrati pa bodo s tem zagotovili pogoje za enostavnejši nadaljnji razvoj, saj imajo že zagotovljeno dokumentacijo, da lahko proizvodni del razširijo še za trikratnik sedanje površine. Prvo povečanje bo po predvidevanjih direktorja nujno potrebno že v naslednjih treh letih. Že prihodnje leto bodo namreč zmogljivosti obstoječega prostora zasedli z novimi projekti.

Podjetje, v katerem zagotavljajo mehatronske rešitve za avtomobilsko industrijo, izdelke za medicino, proizvajajo pa tudi gospodinjske aparate in aparate za osebno nego, je prizadela tudi kriza, ki jo je povzročila epidemija covida-19. Kot pravi Pogačnik, je na proces selitve vplivala zelo negativno: »V okviru projekta sami iz tekočega poslovanja krijemo 25 odstotkov investicije, kar neposredno pomeni, da smo tako izgubili določen del donosnosti, ki je bil planiran in nujen za investicijo, poleg tega pa se nam je poslabšala celotna 'krvna slika' bilance podjetja.«

Nove razmere zaradi epidemije so precej spremenile način dela in obvladovanja celotnega poslovanja podjetja. Uvedli so zaščitne ukrepe, delavcem merijo temperaturo, omogočajo tudi delo od doma, sestanke na daljavo in delo prilagajajo kupcem, podjetje pa so v času epidemije trikrat skoraj v celoti zaprli.

Zaradi izrednih razmer so število delavcev znižali za šestdeset, kar predstavlja deset odstotkov vseh zaposlenih v podjetju, poleg tega so za tri mesece za dvajset odstotkov znižali plače vsem zaposlenim v režijskem obratu. »To je bilo nujno potrebno, da se zagotovita nadaljnje delovanje podjetja in varnost zaposlitev. Kot je videti trenutno, bo to zadostovalo, saj se nam poslovanje po katastrofalnih mesecih aprilu in maju ter delno še juniju že izboljšuje,« meni Pogačnik, ki dodaja, da bo dolgoročna posledica sprejetih ukrepov predvsem spoznanje, kako uporabiti nove načine dela in tehnologije za doseganje enakih ali še boljših učinkov. »Bo pa to vplivalo na vse nas, saj se bomo morali navaditi biti bolj prilagodljivi na različne spremembe in razumevajoči zanje. Tu menim, da imamo določen izziv že v podjetjih, še večji izziv pa vidim izven podjetij samih. Tu bi mogoče samo ponovil nekaj, kar je Einstein dejal že pred časom (navajam približen prevod): delati enako in pričakovati boljše rezultate je definicija norosti,« je še dodal direktor Iskre Mehanizmi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 86 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/15

petek

10/19

sobota

8/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Lesce, 30. september 2022

Medse vabijo nove pevce

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3